Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

"Laiks jauniešiem" dod iespēju izpaust savus talantus un darboties

AR SAVU VIEDOKLI. Pasākumu Virtuāla vide, drošība un riski apmeklēja 67 jaunieši no visas Latvijas. Bija diskusijas, viedokļi un domas, kā darboties un pasargāt sevi internetā, t.sk. sociālajās vietnēs © Publicitātes foto

Gints Jankovskis jau no pamatskolas laikiem ir aktīvs jauniešu organizāciju un brīvprātīgā darba dalībnieks un organizētājs, Raimonds Jankovskis – pedagogs, Mārtiņš Jankovskis – pašvaldības policists. Visu trīs brāļu ikdiena ir cieši saistīta ar jauniešiem, un, redzot, cik daudz jautājumu personības tapšanas procesā ir pusaudžiem, viņi nolēma dibināt biedrību Laiks jauniešiem, lai palīdzētu jauniešiem apgūt plašu neformālās izglītības spektru, caur kuru viņiem pilnveidoties, mācīties, izprast sevi.

Biedrība dibināta pērn decembrī, un tās biedru skaits tuvojas 150 cilvēkiem. «Ceram, ka ar laiku mums izdosies izveidot Jauniešu māju, kur vienuviet tiks piedāvāti, piemēram, bezmaksas semināri, kursi, interesantas tikšanās ar sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, uzņēmējiem, karjeras konsultantiem un tamlīdzīgas aktivitātes. Tas būtu ieguldījums jauniešu personības pilnveidē. Vienlaikus gribam jauniešiem būt kā atbalsts, kas ļauj viņiem noticēt saviem spēkiem, ka viņi spēj ietekmēt lietas un procesus valsts un pašvaldību līmenī, it sevišķi ja jaunieši ir vienoti, ar skaidru vīziju, ko viņi vēlas mainīt, panākt, nebaidoties publiski paust savu viedokli. Ir gan izskanējuši pārmetumi, ka mēs esam politisks pasūtījums, taču šo apgalvojumu noraidu, mēs nesam saistīti ne ar vienu partiju un tādi arī paliksim,» stāsta Laiks jauniešiem valdes priekšsēdētājs G. Jankovskis, piebilstot, ka finansiālo neatkarību palīdz stiprināt sadarbības partneri - uzņēmumi, kas nodrošina biedrību ar visu nepieciešamo pakalpojumu veidā, tostarp bezmaksas telpām.

Biedrības mērķauditorija ir jaunieši vecumā no 13 līdz 25 gadiem, taču, kā norāda G. Jankovskis, pulkā tiek gaidīti arī pieaugušie, kas vēlētos kļūt par mentoriem, jauniešu iedrošinātājiem un iedvesmotājiem.

Pirms mēneša notika pirmā biedrības Laiks jauniešiem biedru kopsapulce, kurā biedrības valde iepazīstināja sīkāk ar biedrību un tās turpmākajiem mērķiem. Tika pievērsta uzmanība jauniešu aktuālajiem jautājumiem. Biedrības pārstāvji norādīja, ka šobrīd jauniešiem ir maz iespēju ārpus skolas attīstīt savu intelektuālo potenciālu, izkopt spējas un talantus, veicināt personības vispusīgu attīstību. Tāpēc ir tikusi nodibināta biedrība, lai radītu vidi, kurā jauniešiem ir iespēja izpaust savus talantus un darboties. «Mēs varam dot iespēju katram jaunietim izvēlēties, ko darīt savā brīvajā laikā,» akcentē G. Jankovskis.

Bet pagājušajā nedēļā norisinājās vairāki citi pasākumi. Viens no tiem - Virtuāla vide, drošība un riski, lai pievērstu bērnu, jauniešu un vecāku uzmanību iespējamajiem riskiem un aktualitātēm interneta drošības jomā. Pasākumā par drošību un dzīves pieredzi dalījās vairāki speciālisti, piemēram, Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas cert.lv attīstības projektu vadītājs Egils Stūrmanis, Rīgas pašvaldības policijas Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas pārstāvji. To apmeklēja 67 interesenti.

Vēl viens pieminēšanas vērts pasākums notiks 14. martā. Tas pulcēs gan šā brīža biedrus, gan arī tajā piedalīsies jaunieši no bērnu namiem, jaunieši, kas nonākuši sociālā dienesta redzeslokā. Viņi gan uzklausīs pazīstamu cilvēku dzīvesstāstus, gan pēc tam iesaistīsies diskusijās par sev aktuālām tēmām. «Šāda auditorija ir izvēlēta apzināti, jo mēs vēlamies pasākumos kopā savest dažādus jauniešus, mazināt aizspriedumus vienam pret otru, jo nav noslēpums, ka jauniešu vidū gana bieži notiek apcelšana, apmiešana. Mēs gribam parādīt - visi esam vienādi,» norāda G. Jankovskis. Līdzīga formāta pasākumi plānoti ik mēnesi, uz tiem aicinot ne tikai jauniešus no Rīgas, bet visas Latvijas.

Visi aktuālākie pasākumi tiek publicēti biedrības mājaslapā laiksjauniešiem.lv, kā arī Facebook lapā. «Publicējam ne tikai ziņas par saviem rīkotajiem pasākumiem, bet informējam par neformālās izglītības iespējām arī ārpus biedrības, piemēram, par iespējām iesaistīties kādos starptautiskos jauniešiem domātos projektos,» skaidro G. Jankovskis.