Studentiem jāizvēlas – kopmītne vai dzīvoklis

Augstskolās sākas mācības. Tā kā ne visi studenti dzīvo pilsētās, kur atrodas izvēlētā mācību iestāde, jauniešiem miteļa izvēlē ir divi varianti – kopmītne vai dzīvoklis.

Danita, kura šogad turpina studijas Liepājas universitātes Datordizaina fakultātes trešajā kursā, kārtējo gadu dzīvos kopmītnē. Studente uzskaita: "Pirmkārt, kojās ir zemāka maksa un var ietaupīt, nelietojot elektropreces. Piemēram, ūdeni vārīt uz gāzes katliņā, nevis tējkannā, par kuru jāmaksā trīs lati mēnesī. Gāzi var lietot neierobežotā daudzumā par brīvu." Otrais iemesls ir nemainīga summa. "Treškārt, varu iepazīties ar jauniem paziņām," piebilst studente. Topošā datordizainere dzīvo vienā istabā ar vēl divām meitenēm. Katrai jāmaksā 25 lati. Maksa ir augstāka, ja izmanto elektropreces.

Pretēji uzskati ir Kristapam, kurš mācās Ventspils augstskolas Tulkošanas studiju fakultātē. Puisis jau trešo gadu izlēmis īrēt dzīvokli, nevis dzīvot kopmītnē. "Dzīvoklī ir foršāk! Nedēļas beigās kojās man būtu grūti mācīties, jo tur ļoti bieži notiek uzdzīvošana. Arī maksa par atsevišķām elektroprecēm, internetu un drēbju mazgāšanu man šķiet nepieņemama," atklāj Kristaps. Students arī norāda, ka negribētos dzīvot vienā istabā ar kādu, kuram ir, piemēram, problēmas ar tīrību un higiēnu. "Kojās, ja es gribētu dzīvot istabiņā viens pats, būtu jāmaksā aptuveni 60 latu. Bet tagad es dzīvoju vienistabas dzīvoklī, par kuru maksāju 70 latu, plus vēl komunālie maksājumi," stāsta topošais tulks.

Rīgas Stradiņa universitātes Saimnieciskā atbalsta nodaļas vadītājs Edmunds Zemītis norāda, ka kopmītne esot gandrīz pilna: "Studenti mācību sākumā vienmēr grib dzīvot kopmītnē, vēlme pārvākties uz dzīvokli parādās vēlāk." Šogad studentu skaits, kuri pārvāksies uz dzīvokļiem, varētu būt lielāks, pieļauj E. Zemītis: "Viss ir atkarīgs no situācijas, kas notiks ar nekustamo īpašumu izīrēšanu. Aizvien vairāk parādās dzīvokļu īpašnieku, kuriem galvenais, lai īrnieks nomaksā komunālos maksājumus."

Anete, kura pašlaik studē Latvijas Universitātē, lai varētu strādāt par skolotāju, atradusi, viņasprāt, lielisku piedāvājumu – dzīvot pašā Rīgas centrā, maksājot tikai par komunālajiem pakalpojumiem. "Kopā ir trīs plašas un gaišas istabas, es dzīvoju vienā no tām. Maksāju 70 latu mēnesī gan ziemā, gan vasarā," atklāj studente. Meitene piebilst, ka arī daži viņas draugi un paziņas maksā tikai par komunālajiem pakalpojumiem vai arī maksā vēl par īri, bet ļoti nelielu summu.

CENA KOPMĪTNĒ*

Latvijas Universitāte Ls 32–37

Rīgas Stradiņa universitāte Ls 35–158

Rīgas Tehniskā universitāte Ls 28,40–44,40

Latvijas Lauksaimniecības universitāte Ls 19,50–58,80

Daugavpils universitāte Ls 25–28

Vidzemes augstskola Ls 35

* maksa par mēnesi vienai guļvietai

Latvijā

Veselības ministrija (VM) rosina Finanšu ministriju (FM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt papildu finansējumu teju 10,5 miljonu eiro apmērā Nacionālajam veselības dienestam (NVD), lai nodrošinātu samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm.

Svarīgākais