Skolēnus aicina uzmanīties uz ielām

© f64

Satiksmes dalībniekiem jāatceras, ka līdz ar mācību gada sākumu ne vien palielinās automašīnu skaits, bet arī ielās ir daudz bērnu.

"Septembris parasti ir starp tiem mēnešiem, kurā ceļu satiksmes negadījumos gūto traumu skaits palielinās," uzsver Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) sabiedrisko attiecību speciāliste Alise Kleinberga. Arī pirmajā pusgadā traģisku satiksmes negadījumu skaits šogad nav mazinājies – bojā gājuši septiņi bērni, pērn tajā pašā laika posmā trīs. Pieaudzis arī ievainoto skaits.

"Sākot no šodienas, nedēļu skolu tuvumā ieteicamais ātrums būs 30 kilometru stundā. Autovadītāji pie administratīvās atbildības tiks saukti jau no pirmā atļautā ātruma pārsniegtā kilometra," uzsver Valsts policijas Prevencijas pārvaldes vadītājs Edmunds Zivtiņš.

CSDD aicina vecākus pārliecināties par savu atvašu satiksmes noteikumu zināšanām. "Vislabāk to pārbaudīt, kopīgi izejot ikdienas maršrutu un izskaidrojot bērniem, kā rīkoties dažādās situācijās," norāda A. Kleinberga.

Ceļu policijas apkopotā statistika liecina, ka autovadītājus pie stūres arvien biežāk traucē bīstami ieradumi. "Šogad par runāšanu pa mobilo telefonu pie stūres aizturēti un sodīti jau 1840 autovadītāju," atklāj Valsts policijas Satiksmes uzraudzības biroja priekšniece Vineta Mistre. Tas ir par 500 šoferiem vairāk nekā pērn, salīdzinot ar 2008. gadu – skaitlis palielinājies divas reizes.

"Īpaši šajā laikā, kamēr bērni un pusaudži pieradīs pie skolas ikdienas un dzīvās satiksmes, aicinām autovadītājus veltīt 100% uzmanību satiksmei uz ceļa, atmetot stūres niķus, lai pasargātu sevi un citus satiksmes dalībniekus no negadījumiem," uzsver AAS Balta valdes loceklis Kristians Pudans. Uzņēmuma veiktajā autovadītāju aptaujā vīrieši atzinuši, ka vislielākos draudus rada īsziņu rakstīšana (62%). Bīstama ir arī sevis vērošana spogulī, piemēram, krāsojoties, kā arī ēšana, dzeršana, laikrakstu lasīšana, runāšana pa telefonu un deguna urbināšana.

***

VECĀKU VIEDOKĻI

Kas jums rada bailes par bērnu drošību uz ielas?

Ilze no Rīgas:

– Septembris ir tāds laiks, kad ir pastiprinātas bažas par bērniem. Pašlaik viens jau ir students, otrs – skolnieks. Kad bērni bija mazi, ļoti cītīgi mācīju un vienmēr atgādināju par satiksmes noteikumu ievērošanu. Piesardzība nekad nenāk par ļaunu – ir jāredz arī citam citu, nevis tikai pašam sevi.

Rita no Talsiem:

– Dēlu Artūru uz skolu vedam ar mašīnu un pēc mācībām arī braucam viņam pakaļ. Iekšējas bailes, protams, ir. Puika iet otrajā klasē, un cītīgi esam arī paši mācījuši viņam, kā pareizi šķērsot ceļu. Bet ļoti daudz šoferu ir neapzinīgi un neapstājas pie gājēju pārejām.

***

SKOLĒNU VIEDOKĻI

Cik kārtīgi tu ievēro Ceļu satiksmes noteikumus?

Paula no Rīgas:

– Uz ceļa cenšos būt piesardzīga. Vasarā atpūtos laukos, bet nu jau esmu apradusi ar Rīgas satiksmi. Domāju, ka negadījumos vainojami gan bērni, gan šoferīši. Mašīnai pie pārejas ir jāapstājas un jāpalaiž bērns, bet arī pašam jāskatās, vai tas auto nebrauc.

Reinis no Rīgas:

– Parasti ievēroju noteikumus. Man ir arī atstarotājs pie skolas somas. Man šķiet, ka vainīgi pie negadījumiem var būt gan paši bērni, gan arī braucēji. Ja es, piemēram, esmu jau uz pārejas, tad autovadītājam ir jāapstājas un mani jāpalaiž.

Viktors no Rīgas:

– Ceļu satiksmes noteikumus ievēroju tikai dažreiz. Ja nav mašīnu, eju pāri, kaut arī luksoforā deg sarkanā gaisma. Negadījumi uz ceļa man nav bijuši. Arī sākoties skolai, nezinu, vai īpaši intensīvāk pievērsīšu uzmanību savai drošībai – kā būs, tā būs.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais