Studenti lauza galvas par kredītiem

Pavisam drīz sāksies jaunais mācību gads – daļai topošo studentu jāizlemj, kā samaksāt naudu augstskolām. Viena no iespējām – aizņemties no bankas.

Kā saņemt kredītu

"Man šķiet, ka tas ir ļoti liels risks Latvijā ņemt kredītu. Ja nu es pēc augstskolas beigšanas neatrodu darbu?" šaubās Kristaps Priede, kurš šogad absolvēja Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolu. Mākslas akadēmijā budžeta grupā viņš neiekļuva, bet studēt par maksu, ņemot no bankas kredītu, viņš šajā valstī nevēlas.

Studentam ir divas iespējas – kārtot valsts galvoto vai komerckredītu. Galvenā atšķirība – valsts galvotajam kredītam ir zemāki procentu maksājumi. "Bet tas nav vienīgais, arī nosacījumi ir daudz draudzīgāki," piebilst SEB bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Agnese Strazda. Piemēram, studiju laikā nav jāmaksā procenti, jo aizdevuma apmaksa sākas tikai gadu pēc augstskolas absolvēšanas.

Šogad valsts vārdā sniegtu galvojumu kredītus izsniedz SEB banka. Lai saņemtu kredītu, ir nepieciešams fiziskas personas galvojums vai nekustamais īpašums kā ķīla. Ir jāievēro arī vairāki galvotāja kritēriji. "Svarīgi ir zināt, ka valsts galvota aizdevuma sākotnējās noformēšanas process ir laikietilpīgs. Tas īpaši jāņem vērā tiem studentiem, kuriem jāveic pirmā iemaksa pirms studiju sākšanas," piekodina A. Strazda. Tas nozīmē, ka pirmais maksājums ir jāsedz pašam, kuru vēlāk no augstskolas var saņemt atpakaļ.

Kredīti studēšanai ārzemēs

Students var iegūt valsts galvoto aizdevumu, ja ārpus Latvijas plāno apgūt attiecīgās valsts akreditētas studiju programmas. "Uz studiju kredītu var pretendēt gan pilna, gan nepilna laika studējošie, savukārt studējošo kredītu piešķir tikai pilna laika studentiem," skaidro A. Strazda.

Pieprasījumus izskata Izglītības un zinātnes ministrijas izveidota komisija. Lai pieteiktos kredītam, ir jāiesniedz Studiju un zinātnes administrācijai (SZA) komisijai adresēts pieprasījums. "Jānorāda valsts un pilsēta, studiju programma, nepieciešamais kredīts un laika posms, kādam aizdevums vajadzīgs," norāda SZA Studiju kreditēšanas daļas vecākā referente Agnese Ernesta.

Atmaksāšana

Maija Beķe, kura šogad absolvēja Latvijas Universitātes komunikācijas zinātņu programmu, jau tagad domā par to, kā atmaksāt kredītu. "Biju aizgājusi uz banku, bet izrādās, ka atmaksāt jāsāk tikai gadu pēc augstskolas beigšanas, tā ka tagad vēl nav īpaša uztraukuma," atklāj M. Beķe. Viņa aizņēmusies 3300 latu un cer, ka izdosies visu summu atmaksāt pēc iespējas ātrāk. "Plānoju pēc dažiem gadiem mācīties vēl, bet tad gan tikai budžeta grupā. Kredītu vairs negribu," domā absolvente.

Tomēr par atmaksu jādomā ne tikai absolventiem, bet arī jaunajiem studentiem, kuri tikai plāno kārtot kredīta saņemšanas formalitātes. "Ir rūpīgi jāiepazīstas ar aizdevuma noteikumiem un jāatceras – kredīts reiz būs jāatdod," norāda A. Strazda.

Situācijas ir dažādas – ja kredīta ņēmējs mirst vai kļūst par pirmās vai otrās grupas invalīdu, gan studiju, gan studējošā kredīta pamatsumma, procenti un līgumsods tiek dzēsti.

***

SKAIDROJUMI

Studiju kredīts – aizdevums mācību maksas segšanai;

Studējošo kredīts – aizdevums studenta iztikas izdevumu segšanai.

***

GALVOTĀJA KRITĒRIJI

- Pilngadīga persona ar regulāriem ienākumiem (ienākumi lielāki par minimālo algu – pašlaik 180 latu);

- Vecuma ierobežojums līdz 65 gadiem;

- Ja galvo par vairākiem cilvēkiem un tie nav galvotāja bērni, ienākumiem ir jābūt lielākiem par minimālo algu reiz kredītu skaits;

- Ja galvotājam ir kredīti, tad kredītu maksājumu kopsummai ir jābūt līdz 40% no galvotāja ienākumiem.

- Galvojums nav nepieciešams, ja students ir bārenis vai bez abu vecāku aizgādības palicis un vēl nav sasniedzis 24 gadu vecumu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.