Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

ASV studenti interesējas par Latviju

IZSTRĀDA DIMPLOMDARBU. Teksasas A&M universitātes starptautisko attiecību maģistrantūras studenti profesores Gabrielas Marinas Torntones vadībā oktobra vidū viesojās Latvijā. Viņi atzina, ka pirms brauciena par mūsu valsti viņiem bijušas tikai vispārīgas zināšanas, bet redzētais un piedzīvotais šeit palikšot spilgtā atmiņā. Iespējams, viņi šeit atgriezīsies vēl kādu reizi © Dmitrijs Suļžics/F64

Baltijas drošības fonda organizētās Jauno līderu mobilitātes programmas ietvaros Teksasas A&M universitātes starptautisko attiecību maģistrantūras studenti profesores Gabrielas Marinas Torntones vadībā apmeklēja Latviju, pētot valsts starptautisko stāvokli un drošību.

Studenti ir izvēlējušies izstrādāt kopīgu diplomdarbu par Latvijas nacionālās un reģionālās drošības jautājumiem. Studenti vizītes laikā tikās ar Saeimas prezidija, Ārlietu ministrijas, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra un citu iestāžu pārstāvjiem, lai detalizētāk izprastu Latvijas drošības aktualitātes. Papildus viņi apsprieda un analizēja svarīgākos reģionālos jautājumus, piedaloties Rīgas konferences Nākotnes līderu forumā. Tāpat amerikāņi uzzināja vairāk par Latvijas militāro un politisko vēsturi, apmeklējot Latvijas Kara muzeju un Okupācijas muzeja ekspozīcijas.

Studenti atzina, ka pirms viesošanās Latvijā viņiem bija vispārīgas zināšanas par mūsu reģionu, bet vizītes laikā, tiekoties ar dažādiem ekspertiem un nozaru profesionāļiem, gūta labāka izpratne ne tikai par pētāmajiem jautājumiem, bet Latvijas vēsturi, kultūru un tradīcijām. «Neviena grāmata nevar atsvērt tās zināšanas un pieredzi, kas gūta klātienē. Ir svarīgi dzirdēt vietējo ekspertu domas un nostāju. Tikšanās ar politiķiem, dažādiem speciālistiem stiprina mūsos pārliecību, ka Latvija arī turpmāk aktīvi vēlas līdzdarboties NATO un Eiropas Savienībā,» akcentē profesore. Iepriekš nedz viņa, nedz studenti Latvijā nebija viesojušies, bet par redzēto visi ir patīkami pārsteigti. «Mums bija ekskursija gan Vecrīgā, gan pilsētas centrā - Rīga ir skaista pilsēta. Jums ir izdevies saglabāt krāšņu vēsturisko bagātību, ne tikai domājot par arhitektūru, bet kopējām kultūras vērtībām,» secina studenti.

Vienai no studentēm - Kelsijai - brauciens uz Latviju paliks atmiņā ne tikai diplomdarba sakarā, bet arī ar zīmīgu tikšanos. Viņas vecaistēvs ir dzimis Latvijā, bet Otrā pasaules kara laikā emigrējis uz Ameriku, taču kontaktus ar Latvijā palikušajiem radiniekiem nav zaudējis. Un nu Kelsijai bija iespēja vaigu vaigā satikties ar savu radinieci.

Pēc atgriešanās Teksasā studenti izstrādās kopīgu publikāciju, lai veicinātu lielāku savstarpējo izpratni par abu pušu (Latvijas un ASV) drošības prioritātēm. Pētījums un rekomendācijas tiks prezentēts Atlantijas padomē Vašingtonā.