Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Savu meistarību apliecina pasaules mērogā

TEICAMS SNIEGUMS. Madara (no labās) un Luīzes no "WorldSkills" atgriezās ar izcilības medaļām. Madara ieguva arī titulu "Best of Nation" par labāko sniegumu Latvijas komandā © Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Kvalitatīva prakse sniedz lielisku iespēju jaunietim ieraudzīt viņa izvēlētās profesijas praktisko virtuvi un iemēģināt roku tajā. Labāk iepazīst specialitāti un izvērtēt savu atbilstību tai palīdz ar konkursi, ir pārliecināta Madara Miņina un Luīze Mihailova, viņas augusta izskaņā ar izcilības medaļām atgriezās no jauno profesionāļu konkursa WorldSkills 2019. Meitenes savu meistarību teicami apliecinājušas arī Latvijas mēroga un Eiropas līmeņa sacensībās.

No profesionālās skolas uz augstskolu

Šobrīd gan Luīze, gan Madara ir kuplinājušas studentu pulku: Luīze Latvijas Mākslas akadēmijā 2. kursā iepazīst animāciju (1. kursā tika studēts funkcionālais dizains), bet Madara ir pirmā kursa studente Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā ar mērķi pēc četriem gadiem iegūt kvalifikāciju: tūrisma uzņēmējdarbības vadītājs. Principā jaunietes caur studijām turpina paplašināt savu redzesloku sev simpatizējošā jomā, kas tika izvēlēta, jau mācoties profesionālajā skolā. Luīze ir absolvējusi Liepājas Mākslas un dizaina vidusskolu, Madara - Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu.

Konkurss pēc konkursa

Lai arī Madara un Luīze ir izvēlējušās katra savu karjeras ceļu un nav pat mācījušās vienā skolā, viņu ceļi krustojās jauno profesionāļu meistarības konkursos. Un tā arī aizsākās abu pazīšanās un draudzība. Papildus jaunu draugu, kontaktu iegūšanai meitenes augstu novērtē konkursa nozīmi profesionālās latiņas pilnveidē un sevis iepazīšanā. Abas ir startējušas gan Latvijas, gan Eiropas, gan pasaules līmeņa sacensībās.

«Kad mācījos Liepājas Mākslas un dizaina vidusskolas 3. kursā, mani konkursam SkillsLatvia pieteica pasniedzēja. Pirms tam par šādu konkursu maz ko zināju. Taču piekritu pamēģināt,» atceras Luīze. Rezultātā - savā kategorijā (skatloga noformēšana) 2. vieta. Pēc tam sekoja brauciens uz EuroSkills Budapeštā. Arī tur godpilnā 2. vieta, un visbeidzot šogad - dalība WorldSkills, kur par paveikto skatlogu noformēšanā iegūta izcilības medaļa, 15 valstu konkurencē uzrādot 4. labāko rezultātu. Visus minētos konkursus izbaudījusi un piedzīvojusi arī Madara, katrā no tiem apliecinot - profesionālā sagatavotība restorānu pakalpojumu sfērā viņai ir augstā līmenī. WorldSkills konkursā, kas notika Kazaņā Krievijā, par lielisku sniegumu restorāna pakalpojumos viņa saņēma izcilības medaļu. 33 valstu konkurencē Madara ieņēma 6. vietu, kā arī ieguva titulu Best of Nation par labāko sniegumu Latvijas komandā.

Rūpīga gatavošanās

Jaunietes gan atzīst - pirms katra konkursa notika rūpīga gatavošanām tam. Piemēram, Luīze aptuveni divas reizes mēnesī devās uz Rīgu, uz nodarbībām, lai slīpētu savas prasmes skatloga noformēšanā. Neiztika arī bez mājas uzdevumiem. Madarai nodarbību grafiks bija vēl intensīvāks - praktiski divu gadu garumā (gatavošanās Eiropas un pasaules mēroga konkursiem) nedēļā viņa apmeklēja divas līdz trīs nodarbības. Tā kā pirms katra no konkursiem tiek atsūtīts nolikums, kas sniedz ieskatu, kas tiks vērtēts, kam jāpievērš īpaša vērība, nodarbībās uz šiem punktiem tiek koncentrēta arī vislielākā uzmanība.

Piedzīvojumi Kazaņā

WorldSkills šogad nosisinājās no 22. līdz 27. augustam. Uz Krievzemi no Latvijas devās trīs meitenes un četri puiši no sešām profesionālās izglītības iestādēm, startējot septiņos prasmju konkursos (katrs savā): skatlogu noformēšana, restorāna pakalpojumi, grafikas dizains, elektriskās instalācijas, mēbeļu galdniecība, ēdienu gatavošana un smago spēkratu apkope. Kā stāsta Madara un Luīze, visas dienas bija notikumiem un emocijām piesātinātas. Vispirms neformālā gaisotnē notika iepazīšanās ar Kazaņu un citu delegāciju pārstāvjiem, kā arī konkursa norises vietu Ekspo izstāžu centru, lai klātienē aplūkotu savas darba vietas un instrumentus. Latvijas komanda viesojās arī vienā no Kazaņas vispārizglītojošām skolām - 83. licejā. Tikšanās laikā skolas pārstāvji iepazīstināja ar vietējām kultūras tradīcijām, kā arī cienāja ar Kazaņas nacionālajiem ēdieniem, novadot nelielu meistarklasi tatāru tradicionālā pīrāga echpochmak (ečpočmaks) gatavošanā. Un tad jau klāt arī bija četras visintensīvākās dienas - savu prasmju demonstrēšana konkursā.

Spraigas dienas

«Man pirmā konkursa diena aizritēja bistro servisa zīmē - bija vienlaikus jāapkalpo vairāki galdiņi, jāklāj galdi, jārāda savas prasmes salvešu locīšanā un tamlīdzīgi. Otrajā dienā bija jāgatavo dažādi kokteiļi, kafijas dzērieni, jāpasniedz dzirkstošs vīns, jāgatavo augļu plates. Trešajā dienā notika banketa apkalpošana. Bet ceturtajā bija vīna tests, kā arī bija jāpagatavo uzkoda, porcionēju zupu, gatavoju arī pamatēdienu, desertu. Katrā ziņā darāmā netrūka. Visas dienas bija aizraujošas un izaicinošas vienlaikus,» stāsta Madara. Arī Luīzei konkursa dienas bija ļoti piepildītas. «Pirmajā dienā mums iedeva preces un ieskatu, ko klients vēlas redzēt skatlogā. Pēc tam notika ideju ģenerēšana, skiču zīmēšana. Otrā diena man pagāja, no finiera izzāģējot visas vajadzīgās detaļas, trešajā dienā tās nokrāsoju, bet ceturtajā - iekārtoju skatlogu,» skaidro Luīze. Viņa piebilst, ka konkurss ļāva ne tikai profesionāli pilnveidoties, bet arī stiprināja tādas prasmes kā laika plānošana. Konkurss esot pārbaudījis arī katra stresa noturību un spēju koncentrēties darbam. «Konkurss palīdz tev kļūt pamanāmam kā savas jomas speciālistam, it sevišķi domājot par Latvijas mēroga sacensībām - darba devēji pamana labākos, piedāvā darbu vai iespēju iesaistīties kādā īstermiņa projektā, piemēram, es pēc dalības Latvijas konkursā saņēmu divus piedāvājumus noformēt stendu un skatlogu,» stāsta Luīze.

Latvijai ir 23. vieta

No septiņiem Latvijas pārstāvjiem Kazaņā ne tikai Luīze un Madara pārveda izcilības medaļu, bet arī Mālpils profesionālās vidusskolas absolvents Nils Ģēvele. Jāpiebilst, ka medaļas par izcilību saņēma konkursanti, kuru iegūtais rezultāts 799 vērtējuma skalā bija vismaz 700 punktu. Pēc vidējiem iegūtajiem punktiem 63 valstu kopvērtējumā Latvijai ir 23. vieta, atstājot aiz sevis tādas valstis kā Nīderlande, Zviedrija, Kanāda, Somija, Ungārija, Norvēģija, Beļģija, ASV un citas. Kopskaitā konkursā piedalījās vairāk nekā 1300 jauno profesionāļu no visas pasaules, kuri par medaļām sacentās 56 profesijās.

«Visu valstu pārstāvji bija gatavojušies sacensībām - konkurence bija sīva,» secina Luīze. Viņa atzīst, ka klusībā bija cerējusi iegūt 3. vietu, taču arī 4. vieta ir labs sasniegums pasaules mērogam. Savukārt Madarai bija mērķis uzlabot savu rezultātu, kāds tika iegūts Budapeštā. «Man tad pietrūka četri punkti līdz izcilības medaļai, vēlējos Kazaņā šo rezultātu uzlabot, un man tas izdevās ar uzviju,» gandarīta ir Madara.

Starp citu, pagājušonedēļ Latvijas komandu par panākumiem konkursā WorldSkills 2019 svinīgi sveica arī izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska. Pateicības rakstus par ieguldījumu konkursantu panākumu un prasmju veicināšanā ministre pasniedza arī komandas ekspertiem, pedagogiem un atbalstītājiem.