Izveidota atspēriena bāze jauniem uzņēmējiem

"Laikā, kad sākās krīze, tāpat kā daudzi strādājošie, arī es zaudēju darbu, nevarēju nolaist bezspēcībā rokas un sāku meklēt idejas, kā nopelnīt," stāsta SIA Biokamīns valdes loceklis Kristaps Slaņķis.

Tika realizētas vairākas idejas, tomēr to dzīvotspēja bija neilga, arī nopelnīt neko daudz nevarēja. "Kādā ārzemju mājaslapā atradu informāciju par biokamīniem. Palasīju, iepazinos ar to aprakstiem. Mani šī lieta ieinteresēja. Šāda veida kamīnu var novietot, piemēram, dzīvoklī, tam nav vajadzīgs ne dūmvads, ne citi uzstādījumi. Pastāstīju par biokamīniem līdzcilvēkiem, arī viņiem tie šķita saistoši. Sapratu, ka varbūt šī ir mana ilgi meklētā ideja. Protams, bija vajadzīgs finansējums. Uzzināju par grantu programmu Atspēriens. Pieteicos un ieguvu naudas līdzekļus biznesa uzsākšanai," norāda K. Slaņķis.

Grūtākais – finanšu aprēķini

Viņš arī teic – tā kā ideja viņam bija skaidra, vajadzīgo formalitāšu aizpildīšana nelikusies pārāk sarežģīta, izņemot sadaļas par finanšu aprēķiniem. "Savukārt otrā kārta – prezentācija – bija kā punkta uzlikšana uz i. Viss, tā teikt, bija uzlikts uz papīra un vajadzēja ar savu ieceri iepazīstināt komisiju," akcentē SIA Biokamīns valdes loceklis, piebilstot, ka dalība Atspēriena programmā viņam sniegusi divus pozitīvus aspektus – finansiālu atbalstu un pārliecību, ka ideja ir dzīvotspējīga, ja arī komisija šai iecerei tic un to atbalsta. "Tas deva ļoti būtisku stimulu iesākto turpināt attīstīt," teic K. Slaņķis.

Rīgas domes Uzņēmējdarbības koordinācijas centra un Swedbank grantu programma Atspēriens nesen atklāja jaunu pieteikšanās kārtu. Jaunie uzņēmēji aicināti iesniegt biznesa ideju pieteikumus līdz 6. septembrim.

Atbalstītas 38 idejas

Atspēriens notiek jau otro gadu, turpinot veicināt mazo un vidējo uzņēmumu attīstību. Šobrīd šīs grantu programmas ietvaros atbalstītas jau 38 uzņēmējdarbības idejas, piešķirot kopējo līdzfinansējumu 168 000 latu apmērā. Līdz šim grantu konkursam iesniegtas kopā 385 idejas. Konkursam gan ir viens ierobežojums – programmai var pieteikties privātpersonas vai komersanti, kas reģistrēti Rīgā (ne ilgāk kā vienu gadu).

"Programma piedāvā ne tikai finansiālu atbalstu konkursa uzvarētājiem, bet arī sniedz jaunas zināšanas, organizējot bezmaksas seminārus par uzņēmējdarbībā svarīgām tēmām, kas būtiskas ikvienas labas idejas īstenošanai," uzsver Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs. Savukārt Swedbank Klientu apkalpošanas pārvaldes vadītāja un valdes locekle Latvijā Oksana Sivokobiļska ir pārliecināta, ka, "iedegoties par kādu biznesa ideju, stundas tās īstenošanai netiek skaitītas. Izcilība tiek sasniegta ar darbu un iedvesmu – vajadzīgs tikai sākuma punkts, atspēriena bāze. Tāpēc mūsu banka vēlas sniegt savu atbalstu mazajiem un vidējiem uzņēmējiem, lai sākuma punkts kļūst vieglāk sasniedzams".

Prioritātes – eksports, tūrisms un transports

Konkursa pieteikumus izvērtēs atbilstoši iepriekš izstrādātiem vērtēšanas kritērijiem – galvenokārt pēc ilgtermiņa dzīvotspējas un oriģinalitātes. Prioritārie virzieni – eksports, inovācijas, tūrisms un transports. Augstāko punktu summu ieguvušajiem konkursantiem piedāvās slēgt līgumu par līdzfinansējuma piešķiršanu. Programmas ietvaros tiks daļēji (75 procentu apmērā, bet ne vairāk par sešiem tūkstošiem latu) atbalstīti tādi jauno komersantu izdevumi, kas saistīti ar specifiskas tehnikas un licenču iegādi, grāmatvedības pakalpojumu apmaksu, interneta mājaslapas izstrādi, darbinieku apmācību. Pašreizējai konkursa kārtai kopumā piešķirts finansējums 44 994,49 latu apmērā, kas, balstoties uz iepriekšējo konkursu pieredzi, ļaus piešķirt līdzfinansējumu aptuveni desmit jauniem uzņēmumiem. Jāpiebilst gan – ja gada laikā ideja nav realizējusies, piešķirtā nauda ir jāatmaksā.

Par pieteikšanos Atspērienam

Atspēriens notiek jau otro gadu, turpinot veicināt mazo un vidējo uzņēmumu attīstību Rīgā. Konkursa pieteikumi jāiesniedz Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centrā Rīgā vai ierakstītā vēstulē jānosūta pa pastu Rīgas domes Uzņēmējdarbības koordinācijas centram. Informācija par semināriem, plašāka informācija par grantu programmu un to, kā sagatavot pieteikumu, atrodama mājaslapā: www.atsperiens.lv.

Latvijā

Pēc tam, kad 26.augustā vairāki desmiti scientoloģijas piekritēju pieņēma lēmumu par draudzes dibināšanu, ir iesniegts pieteikums par draudzes "Scientology" reģistrāciju Reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistrā, aģentūru LETA informēja draudzes pārstāve Inga Cironka.

Svarīgākais