14 skolēni mācības uzsāks Eiropas valstu skolās

Jauno mācību gadu 14 skolēnu no Latvijas uzsāks Francijas, Itālijas, Somijas un Spānijas skolās. Iespēju mācīties partnervalstu skolās, pilnveidot svešvalodu zināšanas un prasmes, kā arī paplašināt starpkultūru pieredzi jaunieši guvuši, sešām Latvijas skolām īstenojot Eiropas Savienības (ES) Mūžizglītības programmas Comenius skolēnu individuālās mobilitātes projektus.

Dažādās Francijas skolās trīs mēnešus pavadīs Rīgas Centra humanitārās vidusskolas audzēknes Anna Ūdre un Elīna Bērziņa, kā arī Aizputes vidusskolas audzēkņi Diāna Zuļģe un Mārtiņš Neiburgs. Itālijā trīs mēnešus mācīsies Līgatnes vidusskolas audzēkņi Māra Šulca, Anna Dudaša un Jānis Ābols. Somijā trīs mēnešus skolosies Līvānu 1. vidusskolas audzēknes Sandra Milta un Lāsma Raubiška. Savukārt Spānijā pieredzi gūs Blīdenes pamatskolas audzēkņi Lelde Pole un Romans Maag, kā arī Limbažu 3. vidusskolas audzēknes Zane Rituma, Kristiāna Mārtinsone un Anete Kirmuša.

Comenius skolēnu individuālajai mobilitātei piešķirtais finansējums šogad ir 24 660 eiro. Līdzekļi paredzēti braucienu organizēšanai, skolēnu ceļa izdevumiem, valodu prasmju pilnveidei un ikmēneša pabalstam. Eiropas Komisija nodrošina visu aktivitātē iesaistīto skolēnu apdrošināšanu. Ārvalstīs skolēni dzīvos viesģimenēs, kuras piedāvā uzņemošā skola.

Pieteikumu iesniegšanu 2011./2012. mācību gadam plānots izsludināt decembrī. Savukārt, noslēdzoties Comenius apakšprogrammas skolu partnerību projektu konkursam, apstiprinājumu guvis 61 projekts. Tuvāko divu gadu laikā Latvijas vispārējo izglītības iestāžu audzēkņi starptautisku pieredzi gūs visā Eiropā.

Skolu divpusējās partnerības ir divgadīgi projekti starp divām skolām, kur valodas apguves nolūkā skolēnu grupas viesojas viena pie otras. Apmaiņa ilgst vismaz desmit dienu.

Latvijā

Rīgu pārpludinājuši melnīgsnēji vīrieši ar “Bolt” un “Wolt” kastēm uz muguras. Esot “studenti”, kuri no mācībām brīvajā laikā piestrādā par ēdienu piegādātājiem. Protams, ir tādi ļaudis, kuri notic šīm pasakām. Bet vairāk vajadzētu ticēt pašu acīm: piegādātāji mēdz apgrābstīt ēdienu, gadās pat, ka to izvelk no kastēm un apēd. Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) uzskata: vajadzīga stingrāka šo piegādātāju kontrole. Zemkopības ministrijā jau tiek izstrādāti noteikumi, kas būs jāievēro visiem “boltistiem”, “voltistiem” un visiem citiem ēdienu piegādātājiem.

Svarīgākais