Latvijas augstskolās uz viena budžeta vietu vairāk nekā 96 pretendenti

Lai arī vairākumā augstskolu dokumentu pieņemšana turpinās līdz augusta beigām, kārstākais topošo studentu uzņemšanas laiks ir noslēdzies. Par novitātēm uzņemšanas procesā un studētgribētāju saistošākajām studiju programmām Neatkarīgā iztaujāja vairākas mācību iestādes.

Vairāk nekā 1100 pieteikumi uz 25 budžeta vietām – šādi noslēgusies dokumentu pieņemšana Latvijas Universitātes (LU) studiju programmā Komunikācijas zinātne. Līdz ar to konkurss par iespēju studēt par valsts līdzekļiem ir ļoti liels – uz vienu budžeta vietu konkurē vairāk nekā 46 reflektanti. Liels pieteikumu skaits saņemts arī programmā Vadības zinības (1055) un Tiesību zinātnes (1045). Ļoti sīva konkurence ir vērojama profesionālajai programmai Starptautiskās ekonomiskās attiecības – pieteikumu skaits 579, bet budžeta vietas tik sešas (maksas vietu skaits gan 600), proti, uz vienu budžeta vietu pretendē vairāk nekā 96 reflektanti. Ievērojams konkurss ir arī Humanitāro zinātņu fakultātes programmām, piemēram, programmai Moderno valodu un biznesa studijas piešķirtas vien 10 budžeta vietas, taču pieteikumu skaits uz tām pārsniedz 640, līdz ar to uz vienu budžeta vietu pretendē vairāk nekā 64 reflektanti, programmā Angļu filoloģija konkurē 26,7 pieteikumi uz vienu vietu.

Mazāk interesē nepilna laika studijas

Bet Latvijas Lauksaimniecības universitātē pieteikumu skaita ziņā pirmo vietu ieņem Ekonomika – 383 pieteikumi, kas nozīmē, ka uz vienu valsts apmaksātu studiju vietu pretendē septiņi kandidāti.

Rēzeknes augstskolā vislielākais pieteikumu skaits ir saņemts profesionālā bakalaura studiju programmās Vides inženieris, Uzņēmējdarbība un Tulks referents, kā arī otrā līmeņa profesionālās izglītības bakalaura studiju programmā Tiesību zinātne. "Piemēram, uz vienu budžeta vietu programmā Uzņēmējdarbība pretendentē pieci reflektanti, nedaudz mazāk – četri reflektanti – uz vienu budžeta vietu ir Tiesību zinātnes programmā," informē augstskolas pārstāve Lolita Kivleniece-Kuzņecova, piebilstot, ka atšķirībā no citiem gadiem šogad mazāk interesējas par nepilna laika studijām, jo tur nav budžeta vietu.

Par 50 procentiem vairāk

Savukārt Banku augstskolas Mārketinga un sabiedrisko attiecību speciāliste Lineta Mikša stāsta, ka no mācību iestādes piedāvāto izglītības iespēju klāsta šogad vissaistošākās topošajiem studentiem šķitušas bakalaura studiju programmas Finanses un Uzņēmējdarbības vadīšana, kā arī pirmā līmeņa studiju programma Banku darbība. Šīs Banku augstskolas piedāvātās studiju programmas bija populārākās arī pagājušajā gadā. "Negaidīti lielu atsaucību bakalaura programmu absolventu vidū radījusi jaunā viengadīgā profesionālā maģistra studiju programma Finanšu vadība," norāda L. Mikša. Viņa arī uzsver, ka, neraugoties uz lielo konkurenci valstī, Banku augstskolā uzņemšanas rezultāti ir pārsteidzoši labi. Pirmajā uzņemšanas dienā pieteikušies par 50 procentiem vairāk studētgribētāju nekā pērn. Lai produktīvi uzsāktu jauno studiju gadu, viņa reflektantiem rekomendē apskatīt augstskolas piedāvātās iespējas mājaslapā, kā arī pievienoties sociālajos tīklos un forumā, lai iepazītos ar esošo studentu viedokļiem un uzdotu sevi interesējošus jautājumus.

Līdere – Telekomunikācijas

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pārstāve Egita Kancāne par šī gada uzņemšanas rezultātiem stāsta: "Pirmo gadu līderpozīcijās popularitātes ziņā ir programma Telekomunikācijas (kopumā 913 pieteikumi jeb 6,5 pieteikumi uz vienu budžeta vietu). RTU ir vērojama vēl kāda iezīme, kas sāka īstenoties jau pagājušā gada uzņemšanā – salīdzinot pēdējo gadu uzņemšanas datus, RTU ar katru gadu proporcionāli palielinās konkurss prioritārajās inženieru specialitātēs." Liela šogad ir arī reflektantu vēlme apgūt informācijas tehnoloģijas (769 pieteikumi, 7,3 pieteikumi uz vienu vietu), uzņēmējdarbību un vadīšanu (759 pieteikumi, 25,3 pieteikumi uz vienu vietu), datorsistēmas (744 pieteikumi, 7,1 pieteikums uz vienu vietu). Ievērības cienīgs konkurss veidojas programmā Muitas un nodokļu administrēšana (46 personas uz vienu budžeta vietu), Nekustamā īpašuma pārvaldība (51), Starptautisko ekonomisko sakaru organizēšana un vadība (81,8). Uzņēmējdarbības loģistika (86,4).

Lai neveidotu atbirumu

Lai studijas sekmīgi tiktu arī pabeigtas, nevis pēc pirmās sesijas students būtu kandidāts uz izslēgšanu no mācību iestādes, RTU mācībspēki saviem studentiem iesaka ievērot stingru pašdisciplīnu: apmeklēt visas lekcijas un aktīvi sekot līdzi mācību vielai, jo eksaktajās specialitātēs ielaisto mācību vielu studentam pēc tam ir ļoti grūti apgūt. "Studenti no RTU tiek atskaitīti vairāku iemeslu dēļ, taču lielākais skaits studentu iepriekšējos gados atskaitīts nesekmības dēļ. Lai uzlabotu studentu sekmības rādītājus un novērstu lielo studentu atbirumu pirmā kursa laikā, kopš 2006. gada 1. septembra RTU ir ieviesta kārtība, kas 1. kursa studentiem nosaka obligāto lekciju apmeklējumu, jo pēc vidusskolas un tajā valdošās kontroles brīvība universitātē jauniešiem liek aizmirst, ka arī lekcijas jāapmeklē obligāti. Kopumā analizējot situāciju pēdējos gados, RTU amatpersonas ir nonākušas pie atziņas, ka obligātā apmeklējuma un ekonomiskās krīzes dēļ studentu atbirums ir mazliet samazinājies. Šobrīd studentiem ir vairāk laika studijām, vairs nav tik augsts studentu nodarbinātības procents. Arī studentu motivācija studēt ir pieaugusi, jo cilvēki ir sapratuši, ka visvērtīgākais, ko krīzes laikā var darīt, ir izglītot sevi," akcentē E. Kancāne.

Līdzīgi kā RTU, arī Vidzemes augstskolā viena no populārākajām studiju programmām ir Informācijas tehnoloģijas. Daudziem reflektantiem saistoši licies studēt arī Tūrisma organizāciju un vadību (gandrīz deviņi reflektanti uz viena budžeta vietu) un Komunikāciju un sabiedriskās attiecības (seši uz vienu budžeta vietu).

Vēlme studēt medicīnu trīskāršojas

Kā liecina Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) jaunākā informācija, būtiski augusi studētgribētāju interese par medicīnas jomu. "Studiju programmā Medicīna ir saņemts pēdējos astoņos gados lielākais pieteikumu skaits – 728. Kopš 2002. gada, kad studijām medicīnā bija pieteikušies 242 studētgribošie, to skaits ir trīskāršojies," uzsver Rīgas Stradiņa universitātes uzņemšanas komisijas vadītāja Indra Treija. Otra populārākā ir programma Zobārstniecība – 239 pieteikumi (šajā programmā ir arī vissīvākā konkurence uz budžeta vietām – 9,56 pieteikumi uz vienu vietu). Ievērojams pieteikumu skaits ir saņemts arī studiju programmā Fizioterapija (237 pieteikumi).

Savukārt RSU piedāvātajās studijās sociālajās zinātnēs pieprasītākā ir jaunā studiju programma Multimediju komunikācija – 155 pieteikumi, kā arī Tiesību zinātne – 113 pieteikumi.

Kā informē biznesa augstskolas Turība komunikācijas vadītāja Līga Ozoliņa, pagaidām lielākā interese ir par profesionālo bakalaura studiju programmu Tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmuma vadība, profesionālo bakalaura programmu Uzņēmējdarbības vadība un profesionālo maģistra studiju programmu Tiesību zinātnes. "Ierasta ir situācija, ka pirmie studijām piesakās bakalaura programmu studenti, bet maģistratūras studenti savu izvēli izdara tikai augusta otrā pusē. Šogad atšķirībā no citiem uzņemšanas periodiem jau jūlija vidū lielākais pieteikumu skaits tika saņemts tieši profesionālajā maģistra programmā Tiesību zinātnes. Tāpat šogad daudzkārt lielāka interese ir par profesionālo bakalaura studiju programmu Starptautiskās komunikācijas vadība" teic L. Ozoliņa.

Svarīgākais