Dobeles Valsts ģimnāzija: Bērnam jādod iespēja izpaust savus talantus

© Ojārs Lūsis, Neatkarīgā

Skolu reitingi, kas tiek noteikti pēc centralizēto eksāmenu rezultātiem un citiem ar apstiprinātās vispārējās izglītības mācību saturu saistītiem kritērijiem, ir izvirzīti kā pamata prioritāte. Tajā pašā laikā ne mazāk svarīga jaunās paaudzes audzināšanā ir interešu izglītība, kas dod iespēju ne tikai saturīgi pavadīt brīvo laiku, bet arī atklāt talantus un intereses, kas var kļūt par pamatu jauniešu turpmākajā karjerā. Dobeles Valsts ģimnāzija ir viens no pozitīvajiem piemēriem, kur vienlīdz spēcīga ir gan vispārējā izglītība, gan ārpusklases darbs. Un šoreiz stāsts tikai par daļiņu no ģimnāzijas ikdienas, prieka un panākumiem.

Hitu meistari - KPTT

Puišu ansamblis KPTT jeb tulkojumā Kur, pelīte, tu tecēji ir labi pazīstams ne tikai dobelnieku vidū, bet arī daudzās citās valstīs. Viņi viesojušies Itālijā, Lietuvā, Polijā, labprāt tiek aicināti gan uz pašvaldības rīkotajiem pasākumiem, gan tālāk. Puišu izpildījumā dziesma ir vairāk nekā tikai dziesma - tas ir iestudējums ar kustībām un pozitīvu, radošu, spridzinoši atklātu attieksmi pret darāmo. Vaicāts par ansambļa tapšanu, mūzikas skolotājs

Raimonds Bulmers stāsta: «Apmēram pirms desmit gadiem man radās ideja par zēnu ansambli. Jāpiebilst, ka šajā vecumā nokomplektēt zēnu ansambli nav viegls uzdevums, jo daudziem ir balss lūzuma periods. Saaicināju iespējamos dalībniekus, puiši atnāca, pajokojās un pazuda. Pēc gada pie manis atnāca jau citi puiši un darbs varēja sākties. Svarīgi, lai jaunieši paši to gribētu - ja es stāvēšu pie durvīm, raušu viņus ar varu un likšu dziedāt, nekas nesanāks. Nākamgad ansamblim apritēs jau desmit gadu - sastāvs ik gadu mainās, bet esam spējuši noturēt vienlīdz augstu latiņu.»

Stāsts par nosaukuma rašanos ir interesants. Pirms daudziem gadiem, uzstājoties dziesmu svētkos laureātu koncertā TV, režisori bija vienojušies, ka zāle neaplaudēs, jo tas aizņem laiku, bet ētera laiks ir ierobežots. Pēc puišu iznāciena ar dziesmu Kur, pelīte, tu tecēji televīzijas darbinieki saprata, ka pēc šīs dziesmas aplausu vētra nerimsies, un pagarināja ētera laiku. No dziesmas nosaukuma pirmajiem burtiem radās KPTT, kas nu jau deviņu gadu garumā priecē ne tikai klausītājus, bet arī skatītājus. Ne katra dziesma kļūst par absolūtu hitu, kā tas bija ar Kur, pelīte, tu tecēji, bet laiku pa laikam Raimondam Bulmeram ar puišiem izdodas radīt kaut ko pavisam iespaidīgu - tāda bija arī dziesma par prusakiem, bet jaunākais top gabals ir J. Kulakova Slidotava. Ansambļa dalībnieks Ingmārs stāsta: «Mums vispār nebija nekādu ideju par kustībām, īsi pirms uzstāšanās ienāca prātā doma: varbūt izdarām tā! Mums tas iepatikās, un tagad šī dziesma ir kļuvusi gluži vai par uzvedumu.» Ansamblis sevi pozicionē kā jautru, radošu un pozitīvu kolektīvu, ar ko kopā nekad nav garlaicīgi. Visiem patīk koncertēt un doties kopējos izbraukumos.

Ieaudzināt pašdarbnieka garu

Var teikt, ka Raimonds Bulmers ģimnāzijai ir īsts atradums - viņš māca dziedāt ne tikai ansambļa puišus, bet arī pusaugu meitenītes un pat vareno skolas kori Sadziedis, kas augstu vērtēts dažādās skatēs un dziesmu svētkos. Mūzikas skolotājs neslēpj: «Pēdējos gados interešu izglītība daudzās skolās tiek nonivelēta, netiek pienācīgi novērtēta un aktualizēta, jo kā prioritāte izvirzīti sekmju reitingi. Taču mēs visi gribam dziesmu svētkus - tieši tie jaunieši, kuri dzied jau no mazotnes, ir pamats tam, lai mūsu dziesmu un deju svētki turpinātos vēl gadsimtiem. Ja kopš bērnības netiek ieaudzināts pašdarbnieka gars, tad dziesmu svētki ir apdraudēti. Runājot par dejotājiem, redzu, ka tur viss ir kārtībā, bet ar koriem situācija nav tik laba, piemēram, vīru kori pamazām beidz savu eksistenci.»

Direktores vietniece izglītības darbā Kristīne Pakule piebilst: «Svētku organizatori saņem lielu naudu par to, ka pilnīgi brīvprātīgi un pilnīgi bez maksas pēc smaga darba mēģinājumos tur stāv un dzied mūsu pašdarbnieki. Viņi vienkārši dzied, jo viņiem patīk tas, ko viņi dara - tā kolektīvisma sajūta, kopā būšana - tā ir balva, ko viņi saņem. Dziesmu svētki ir Latvijas lepnums, pēc kā mūs pazīst visā pasaulē, bet visi dalībnieki nāk no skolām, kur viņos ieliek šo dziedāt un dejot prieku. Iemāca būt kopā, jo tieši kopābūšanā ir mūsu kultūrvēstures spēks.» Ģimnāzijas direktore Inese Didže piebilst: «Esot kopā ar saviem jauniešiem dziesmu svētkos, tiešām ir sajūta, ka tieši no mums ir atkarīga pasaules kārtība, labestība, darba mīlestība, radošums un talantu attīstība, un vislielākais paldies par to jāsaka pedagogiem.»

Interešu izglītība atvieglo karjeras izvēli

Lai pietiekami augstā līmenī izveidotu interešu izglītības piedāvājumu, svarīga ir skolas vadības vēlme un sapratne. Tāpat jāsadarbojas priekšmetu skolotājiem, jauniešiem un viņu vecākiem. Kristīne Pakule teic: «Šogad veicam aptauju par skolēnu interesēm - ko viņi gribētu darīt ārpus mācību laika. Mums ir svarīgi uzzināt viņu vēlmes un vajadzības, lai jauniešiem nebūtu iemesla teikt: Rīgas skolās ir plašākas iespējas pilnveidoties mani interesējošajā jomā. Mūsu jaunieši ir ļoti talantīgi - turklāt ne tikai vienā jomā, bet ļoti dažādās. Daudziem ir grūti izvēlēties, vai nodoties ekonomikai vai mākslai, jo gan vienā, gan otrā virzienā ir izteikti talantīgi. Radot uz vietas apstākļus, kas ļauj jaunietim pilnveidoties vairākos virzienos, mēs saglabājam skolai izcilu skolnieku, kā arī vēlāk viņam ir vieglāk pieņemt lēmumu par nākotnes karjeru.» Aktualizējot karjeras izvēles nozīmību jauniešu dzīvē, Dobeles Valsts ģimnāzijā darbu uzsākusi enerģiska un zinoša karjeras konsultante Dzintra Stūre, kura organizē dažādus pasākumus, tostarp Novada karjeras dienas un dabaszinātņu dienu un braucienus pie profesionāļiem. Ciemos tiek aicināti gan ornitologi, gan ķirurgi, gan politiķi un citu profesiju pārstāvji. Piemēram, brauciens uz Getliņiem un Rīgas botānisko dārzu kalpo kā izziņas avots par iespējamām profesijām gan biologiem, gan ķīmiķiem.

Zinātniski pētnieciskais darbs - arvien aktuāls

Kopš 11. klašu skolēniem zinātniski pētnieciskā darba jeb ZPD izstrāde valsts līmenī vairs nav obligāta, daudzas skolas no tā ir atteikušās. Protams, ZPD izstrāde prasa papildu darbu gan no skolēniem, gan skolotājiem, tāpēc, ejot vieglāko ceļu, viss apgrūtinošais tiek atmests. Dobeles Valsts ģimnāzija nav gājusi vieglāko ceļu, un vēl arvien ZPD vienpadsmitajiem ir kā pirmais diplomdarbs par pašus interesējošo tēmu. Direktore vietniece stāsta: «Šogad divpadsmit Dobeles Valsts ģimnāzijas ZPD tika prezentēti reģionālajā konferencē Jelgavā, un seši no tiem ir izvirzīti valsts mēroga konkursam. Izstrādāt darbus nav viegli, jo skolēniem sākumā grūti saprast, kā jāraksta šāda tipa darbs - no akadēmiskās valodas līdz strukturēšanai un formatēšanai. Taču tas ir ļoti atvieglo dzīvi augstskolā, jo ir iegūtas pirmās prasmes referātu un citu darbu rakstīšanā, kā arī iegūtas papildu zināšanas par izvēlēto tematu.»

Paslepus spēlējam teātri

Dobeles Valsts ģimnāzijai sava teātra nav - vismaz oficiāli tas nekur nav rakstīts, taču faktiski jaunieši spēlē teātri skolā un pat dodas uz teātru festivāliem un skatēm. Skolas teātra tapšana faktiski ir mecenātisms, jo skolas audzēknes Lindas Mešķes tētis ir Dobeles amatierteātra Smaids režisors un divas reizes nedēļā bez atlīdzības, bet ar aizrautību un prieku vada skolas teātra trupu. Ģimnāzijas direktore ir gandarīta, ka audzēkņu vecāki spēj veltīt laiku ne tikai sava bērna izaugsmei, bet arī viņu skolasbiedriem.

Jāpiebilst, ka ģimnāzijā jau vairākus gadus literatūras apguve norit ar drāmas paņēmienu - tas nozīmē, ka literārais darbs tiek izspēlēts - izrunāts, izjusts un apvīts ar kustībām. Tā bērni ne tikai labāk uztver mācību vielu un izprot rakstnieka valodas nianses, bet iegūst pieredzi skatuves runā un uzstāšanos publikas priekšā - tās ir vērtības, kas noderēs visu nākamo dzīvi.

Paldies, Skolas soma!

Interešu izglītības jomā liels atbalsts ir Izglītības un zinātnes ministrijas programma Skolas soma, bet arī tajā pieejamais finansējums nav bezgalīgs - skolēni un skolotāji kopā rēķina un kalkulē - kur brauksim, cik tas maksās, ko vēl varam apskatīt, kas mūs interesē. K. Pakule uzsver: «Esam spējuši saglabāt lauku skolas labākās tradīcijas - lēmumus pieņemam kopā, runājam ar vecākiem, iesakām viens otram, ja esam pamanījuši kaut ko vērtīgu. Piemēram, nesen ar devītajiem bijām Jelgavā uz izrādi Zemgales gredzens ar mūsu novadnieces Ineses Zanderes libretu. Tas tiešām bija skaisti un ļoti noderīgi. Domāju, ka daudzi šo izrādi neapmeklētu, ja par to būtu jāmaksā. Tāpēc paldies Skolas somai! Drīzumā dosimies uz Pigmalionu angļu valodā - vienlaikus tā būs kā ārzemju klasikas literatūras un angļu valodas stunda.»

Vispusīgi izglītots jaunietis labāk apzinās savus mērķus, prot uzņemties atbildību un nešaubīties par savu ceļu. Paldies par gudriem un drosmīgiem jauniešiem tev - Dobeles Valsts ģimnāzija!



Svarīgākais