Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Vides izglītības iespējas "Rīgas mežu" globālajā tīmeklī

© Publicitātes foto

Lai izglītotu jauno paaudzi par meža nozari Latvijā un tās daudzveidīgo nozīmi, SIA Rīgas meži īsteno vides izglītības projektu Zaļā klase.

Projekta ietvaros tiek organizētas mācību ekskursijas Ogres pusē, kuru laikā bērni un jaunieši ne tikai skatās un klausās, bet mācās justies labi dabā un arī dara - veic koku tehnisko apskati, iesaistās vides aizsardzības un sakopšanas darbos un iemēģina roku vienkāršotu koka izstrādājumu pagatavošanā. Mācību ekskursiju ilgums ir divas līdz četras stundas, turklāt bez maksas.

Plašāk par iespējām mācīties dabā stāsta Zaļās klases vadītāja Laura Slišāne.

- Ko nozīmē vides izglītības projekts Zaļā klase?

- Tas nozīmē iet mežā meklēt internetu! SIA Rīgas meži Ogres pusē ir savs jaudīgs globālais tīmeklis, kurā ietilpst kokaudzētava Norupe, Daugavas mežniecība un kokzāģētava Norupe. Un šā mežsaimniecības tīmekļa ietvaros interesentiem tiek organizētas ekskursijas.

Kokaudzētavā Norupe iespējams izstaigāt priežu sēklu plantāciju un uzzināt, kādi ģenētikas brīnumlīdzekļi tiek izmantoti, lai Rīgas priede augtu ātrāk un augstāk. No kokaudzētavā iestādīta priedes stādiņa Rīgas mežos izaug 30-40 m garas priedes. Tas ir 12 stāvu mājas augstumā! Priedi izmanto elektrības stabu ražošanā, savukārt uz elektrības stabiem konstatēts ap 6000 balto stārķu ligzdu. Priede arī ārstē - tā izdala fitoncīdus, kas labvēlīgi ietekmē elpceļu veselību. Un tā kokaudzētavā katram priedes, egles, bērza un melnalkšņa stādiņam ir šāds stāsts.

Daugavas mežniecības teritorijā ierīkotajās dabas takās iespējams iepazīties un iemēģināt roku mežsaimnieciskajos darbos: noteikt koku caurmēru, augstumu un vecumu. Tā ir arī iespēja izbaudīt dabu uz savas ādas - nogaršot egļu jaunos dzinumus, pakošļāt pilieniņu sveķu un uzzināt, ka tos var notīrīt no rokām ar sviestu. Vides gidi iemāca orientēties apkārtnē - sūnas un ķērpji aug uz koka stumbra vairāk ziemeļu pusē, savukārt sveķi izdalās dienvidu pusē, arī skudras savus pūžņus būvē kokam dienvidu pusē. Ar šādām zināšanām mācību ekskursiju dalībnieki var piekrāmēt pilnu mugursomu.

Savukārt kokzāģētavā Norupe var uzzināt par neparastu Rīgas mežu koku Hič-koku! Tas nozīmē, ka ekskursijas dalībniekiem tiek piedāvātas asākas emocijas: ne tikai noskatīties asa sižeta trilleri, kā baļķis pārtop par dēli, bet arī pašiem ķerties pie naglām un āmura un pagatavot, piemēram, putnu būrīšus, kas pēc tam tiek izlikti Rīgas mežos.

- Kā radās ideja par projektu, un kas ir mērķauditorija?

- Projekts tika veidots, lai vairotu sabiedrības izpratni par meža nozari Latvijā, varbūt pat zināmā mērā lauztu stereotipus par notiekošo meža nozarē. Un šajā ziņā svētīgs likās darbs tieši ar jauno paaudzi.

Bērni un jaunieši Zaļās klases mācību ekskursiju laikā iepazīst pilnu meža apsaimniekošanas ciklu no sēklas līdz dēlim, viņi vēro meža profesionāļus ikdienas darbā un arī paši iesaistās mežsaimnieciskajos darbos, tādā veidā gūstot tiešu pieredzi un izpratni par to, ka mežs nav tikai zāģis un baļķvedēji, bet jo vairāk kvalitatīvs stādāmais materiāls un rūpīgs darbs meža atjaunošanā un kopšanā.

Tāpat projekta ietvaros bērni un jaunieši tiek radināti būt dabā un izprast to. Mūsdienu tehnoloģiju laikmetā spēja pazīt dabu var būt pat līdzvērtīga Oksfordas diplomam. Ir labi zināt, kā neapmaldīties mežā, kas ir meža orientieri, kuri koki atbaida kukaiņus, kuri savukārt vēsta par to, ka tuvojas lietus, un kur mežā slēpties negaisa laikā. Nemaz nerunājot par to, kā rīkoties meža ugunsgrēka gadījumā un tad, ja iedzēlis kāds indīgs kukainis. Ar tādām zināšanām dzīvē nepazudīsi!

- Kā var pieteikties mācību ekskursijām, un kāda ir skolu interese?

- Pieteikties ekskursijām ir vienkārši - interesenti var zvanīt pa tālruni 25731500, var rakstīt uz e-pastu laura.slisane@riga.lv vai atstāt ziņu Zaļās klases Facebook profila kontā. Vēlams pieteikties laikus, jo mācību ekskursiju grafiks, sevišķi pavasara un rudens sezonās, ir noslogots. Lielākā interese un iespējas piedalīties Zaļās klases mācību ekskursijās, protams, ir Rīgas, Siguldas, Ogres, Ikšķiles un Tīnūžu skolām, taču brauc arī no Bauskas, Rēzeknes un Daugavpils. Turklāt ņem līdzi draugus no sadraudzības skolām - Erasmus + programmu ietvaros Zaļo klasi ir apmeklējuši skolēni no Bulgārijas, Grieķijas, Polijas, Slovēnijas, Spānijas, Somijas un Turcijas vispārizglītojošajām skolām. Un, ja tā, tad mežs patiešām ir globāls tīmeklis.