Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Izstāde "Skola 2019" jau klāt

© Publicitātes foto

No 1. līdz 3. martam starptautiskā izglītības izstāde Skola jau divdesmit piekto reizi Ķīpsalā piedāvās iegūt aktuālāko informāciju par mācību iespējām un palīdzēs izvēlēties turpmāko izglītības ceļu.

Vairāk nekā 140 izstādes dalībnieku - valsts un privātās augstskolas, profesionālās izglītības kompetences centri - koledžas, tehnikumi un profesionālās vidusskolas -, mācību centri u. c. - jauniešiem prezentēs vairākus simtus izglītības programmu un visdažādāko nozaru mācību kursus. Interesenti varēs uzzināt visu nepieciešamo par starptautisko eksāmenu kārtošanu, skolēnu vasaras valodu nometnēm ārzemēs, kā arī iepazīties ar inovatīviem mācību papildlīdzekļiem un jaunākajām mācību tehnoloģijām.

Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte, Liepājas Universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Daugavpils universitāte, Ventspils Augstskola, Vidzemes Augstskola, Latvijas Kultūras akadēmija, Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija, Rīgas Ekonomikas augstskola, Biznesa augstskola Turība u. c. informēs par uzņemšanas noteikumiem, budžeta vietām, studiju apmaiņas un prakses iespējām un ārpusstudiju aktivitātēm. Tieši izstādē augstskolas pirmoreiz prezentēs jaunās 2019./2020. mācību gada studiju programmas.

Piemēram, Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) pavisam piedāvā vairāk nekā 60 studiju programmas medicīnas, veselības aprūpes un sociālo zinātņu jomā. Starp tām ir arī jaunā profesionālā bakalaura studiju programma Veselības psiholoģija, un to no nākamā 2019./2020. mācību gada varēs apgūt RSU Liepājas filiālē, kā arī jaunā starpdisciplinārā maģistra studiju programma Veselības komunikācija.

Roboti un mākslīgais intelekts aizvien vairāk ienāk mūsu ikdienā - pārmaiņas ir neizbēgamas. Vai tevi saista robotika? Tad, iespējams, tieši tu būsi nākamais Transporta un sakaru institūta (TSI) students jaunajā bakalaura studiju programmā Robotika. Studējot šajā programmā, tev būs iespēja izvēlēties sev interesējošu specializāciju: industriālo vai autonomo robotiku. Šī ir unikāla studiju programma ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas mērogā.

Ar jaunu maģistra programmu Tehnoloģiju tiesības iepazīstinās Rīgas Juridiskā augstskola, nodrošinot maģistra grādu strauji augošajā specializācijas jomā. Programmā iegūtās zināšanas studentiem ļaus orientēties tiesību sistēmās, kas veidojas ap jaunajām tehnoloģijām, tādām kā datu aizsardzība, informāciju un tehnoloģiju līgumi, kiberaizsardzība un intelektuālā īpašuma tiesības.

Jaunumi gaidāmi ne tikai augstskolām, bet arī tehnikumiem. Piemēram, Rīgas Valsts tehnikums izstādē prezentēs vairākas jaunās profesijas, kurās ir plānota uzņemšana jau šā gada vasarā. Tostarp ir datorizētu kokapstrādes iekārtu operators, poligrāfijas iekārtu tehniķis un atjaunojamās enerģētikas tehniķis. Savukārt Rīgas Valsts tehnikuma filiāle Limbažos aicina apgūt kokapstrādes iekārtu operatora profesiju.

Ar profesionālās izglītības priekšrocībām, ko var iegūt jau pēc 9. klases un arī pēc vidusskolas absolvēšanas, iepazīstinās Rīgas Valsts tehnikums, Latvijas Universitātes P. Stradiņa Medicīnas koledža, Rīgas Celtniecības koledža, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums, Liepājas Jūrniecības koledža, Valmieras tehnikums, Rīgas Stila un modes tehnikums, profesionālā vidusskola RIMAN, Rīgas Tirdzniecības profesionālā vidusskola, Birutas Mageles Starptautiskā stilistu skola u. c.

Savukārt, ja nākotnes plānos ietilpst mācības ārvalstīs, izmanto iespēju - aktuālāko informāciju par izglītības iespējām uzzini tieši no ārzemju mācību iestāžu pārstāvjiem. Tāpat ikviens interesents par izglītības iespējām Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Kanādā, Vācijā, Dānijā, Šveicē, Lielbritānijā, Francijā, Nīderlandē un citās valstīs varēs uzzināt, konsultējoties pie starptautisko izglītības aģentūru, centru un nevalstisko organizāciju speciālistiem. Tostarp ir Meridian Group, Kalba, AFF, Baltijas - Amerikas Brīvības fonds, Dream Foundation, DAAD, egoPERFECTUS u.c.

***

UZZIŅAI

• Pirmoreiz Skolā darbosies Atvērtā skatuve, uz kuras izstādes dalībnieki 20 minūšu garās prezentācijās interesentus iepazīstinās ar savu mācību iestādi un aktuālo studiju un mācību programmu piedāvājumu.

• Lai skolēni gūtu priekštatu par dažādām profesijām un atklātu sev arī ko pilnīgi jaunu, daudzi izstādes dalībnieki apmeklētājiem piedāvās iespēju izmēģināt roku vienā vai otrā arodā. Izmanto izdevību un «pielaiko» kuģa stūrmaņa, mediķa, karavīra u.c. profesijas!

• Vienlaikus ar izstādi Skola 2019 Ķīpsalā notiks Latvijas Grāmatu izstāde 2019, kas piedāvās tikties ar iemīļotiem rakstniekiem, baudīt autoru lasījumus, piedalīties grāmatu atvēršanas svētkos un iepazīties ar izdevniecību jaunumiem. Izstādi var apmeklēt bez maksas ar Skolas 2019 ieejas biļeti.