Rīgas Stradiņa universitātes muzejā turpina pētīt augstskolas vēsturi

© Foto: Līva SIMSONE

Muzejs ir vieta, kur glabāt atmiņas un priekšmetus. Rīgas Stradiņa universitātes muzejs nodarbojas ar pētniecību un eksponātu glabāšanu jau 18 gadus. Galvenais muzeja darbības mērķis ir vērsts uz Rīgas Stradiņa universitātes vēsturiskā mantojuma saglabāšanu un padarīt to pieejamu sabiedrībai.

Muzejs reprezentē Rīgas Stradiņa universitāti kā vienu no vadošajām Latvijas augstskolām. Muzeja vēsture pētīta kopš pašiem augstskolas pirmsākumiem 1950. gadā, taču pats vēstures muzejs oficiāli izveidots 2001. gada septembrī. Augstskolai arī vairākkārt mainījies nosaukums - sākotnēji to sauca par Rīgas Medicīnas institūtu, vēlāk par Latvijas Medicīnas akadēmiju. Rīgas Stradiņa universitātes vārdu augstskola ieguva 2002. gadā.

MUZEJA DARBINIECES un muzeja vadītāja Daiga Dupate mērķtiecīgi vāc gan foto, gan citus materiālus par dažādām ar augstskolu saistītām tēmām / F64

Tagadējā muzeja vadītāja Daiga Dupate min, ka liels ieguldījums muzeja izveidē ir bijis pirmajai vadītājai Ausmai Šaško. Viņa augstskolā nostrādāja 56 gadus un vienmēr rūpējās par augstskolas vēstures liecību glabāšanu. Muzejs oficiāli darbojas 18 gadus, taču vēstures materiālu, atmiņu un fotogrāfiju glabāšana ir nozīmīga visu augstskolas pastāvēšanas laiku. Ausma Šaško bija arī ilggadēja augstskolas laikraksta Padomju Mediķis, vēlāk Pulss redaktore. Daiga Dupate uzsver, ka, pateicoties šim laikrakstam un oriģinālajiem fotouzņēmumiem, bija saglabājies arī pirmais laikraksta eksemplārs, kurā bija apvienota viena liela un ļoti vērtīga fotokolekcija.

Nākamajā, 2020. gadā augstskola svinēs 70 gadu jubileju, tāpēc vēstures muzejs turpina vēsturiskā mantojuma pētniecību un bijušo darbinieku un studentu atmiņu fiksēšanu.

Arī pašas muzeja darbinieces mērķtiecīgi vāc gan foto, gan citus materiālus par dažādām ar augstskolu saistītām tēmām. «Šobrīd aktualitāte ir zinātniskā darbība augstskolā, kas ir mazāk pētīta, ir mazāk pieejamu materiālu,» atzīst muzeja vadītāja. Ir atsaucība no ilggadējiem darbiniekiem, kuri nodod dažādus materiālus, atmiņu stāstus muzeja krājumam. Muzejs sevī glabā liecības par augstskolas sākotnējo darbību kā Rīgas Medicīnas institūtam, kad bija tikai trīs - ārstniecības, farmācijas un zobārstniecības - fakultātes. Apskatāmi arī dažādi eksponāti un fotogrāfijas, kas raksturīgas augstskolas laikam, kad tā pastāvēja ar Latvijas Medicīnas akadēmijas nosaukumu, līdz beidzot nonāk līdz muzeja jaunākajai daļai - krājumam par sociālo zinātņu ienākšanu augstskolā 1998. gadā. Pagājušajā gadā sociālajām zinātnēm Rīgas Stradiņa universitātē apritēja 20 gadu. Šobrīd augstskolā tiek attīstītas pieejamās un izveidotas jaunas studiju programmas, kuras piedāvā studēt gribētājiem arvien jaunas iespējas mērķtiecīgā un uz izaugsmi vērstā augstskolā. Līdzās studijām augstskolā ir arī mākslinieciskie kolektīvi un iespēja sportot. Vēsturiski Rīgas Stradiņa universitātes tautas deju ansamblis Ačkups un jauktais koris Rīga iemantojis plašu atpazīstamību. Muzejā atrodamas vēstures liecības un atmiņu stāsti ne tikai par studiju procesu, bet arī Ačkupa dejām un kora Rīga dalību dažādos pasākumos gan tepat Latvijā, gan ārzemēs, nesot Rīgas Stradiņa universitātes vārdu.



Latvijā

Iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi Jūrmalā turpina pieaugt, sasniedzot augstāko vērtējumu pēdējo 25 gadu laikā, atsaucoties uz Sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" veikto aptauju, aģentūru LETA informēja pilsētas pašvaldībā.

Svarīgākais