Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Izvēlies savu! Gandrīz 40 augstskolās un koledžās sāksies ziemas uzņemšana

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Gandrīz 40 augstākās izglītības iestādēs, ieskaitot arī to filiāles, drīzumā sāksies ziemas uzņemšana.

Dažas mācību iestādes jauniem studentiem ir atvērtas no novembra, taču lielākais vairums augstskolu un koledžu dokumentus sāk pieņemt decembrī vai janvārī. Lai arī lielākoties studijas ir par maksu, dažviet pieejamas arī budžeta vietas. Loti plašas ir tālmācības iespējas.

NIID.lv apkopotā informācija liecina, ka 2018./19. gada ziemas uzņemšanā augstskolas un koledžas piedāvā 41 pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmu, 58 bakalaura programmas, 16 augstākās profesionālās izglītības programmas, 73 maģistrantūras programmas, vienu profesionālo studiju programmu pēc pamatstudijām un 24 doktorantūras programmas.

Augstākās izglītības iestāžu piedāvājums ziemas uzņemšanā ir plašs un aptver visus programmu veidus: var studēt gan profesionālajās, gan akadēmiskajās programmās, sākot ar koledžu un beidzot ar doktorantūru. Daudzveidīgs ir arī piedāvāto tematisko jomu klāsts. Tradicionāli visvairāk programmu ir sociālajās zinātnēs - ekonomikā, uzņēmējdarbībā, biznesa vadībā, tirgzinībās, grāmatvedībā, finansēs, tiesību zinātnēs, taču arvien populārākas ziemas uzņemšanā kļūst studiju programmas citās nozarēs: inženierzinātnēs un tehnoloģijās, teoloģijā, medicīnā u.c.

Studēt var gan pilna laika dienas vai vakara klātienes, gan nepilna laika neklātienes, t.sk. tālmācības jeb estudiju formā. Tālmācības programmu skaits ar katru gadu pieaug: šajā ziemas uzņemšanā tiek piedāvātas 53 programmas visos studiju līmeņos. Attālinātās studijas dod iespēju mācīties jebkurā laikā un vietā, kur vien ir pieejams internets.

Ziemas uzņemšanā augstskolas un koledžas piedāvā iespēju studēt galvenokārt par maksu, taču reflektantiem pieejamas arī budžeta vietas vai īpašas atlaides. Piemēram, studēt par valsts budžeta līdzekļiem atsevišķās programmās pilna laika klātienē piedāvā Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU). Savukārt īpašas atlaides ziemas uzņemšanas reflektantiem piedāvā RTU, Biznesa vadības koledža u.c.

Ziemas uzņemšanā studētgribētājiem šogad tiek piedāvātas arī jaunas programmas. Piemēram, biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskola RISEBA ir izstrādājusi un licencējusi divas jaunas, aktuālas programmas: bakalaura studiju programmu Jaunu uzņēmumu izaugsme un finansēšana, kuras absolventi pārzinās jauno uzņēmumu specifiku un pratīs piesaistīt tiem finanšu resursus, kā arī maģistra studiju programmu Lielo datu analīze, kurā sagatavos speciālistus, kas pārzina apjomīgu datu ieguves, vadības un analīzes metodes, lai elektroniskās vides un dažādu ierīču savāktos datus varētu izmantot vairāku tautsaimniecības nozaru attīstībai. Savukārt Ekonomikas un kultūras augstskola janvārī plāno uzņemt koledžu absolventus divās jaunās akadēmiskā bakalaura programmās: Biznesa ekonomika un Tiesību zinātne.

Latvijas Universitātes (LU) Alūksnes, Cēsu un Madonas filiālēs pirmo reizi 1. līmeņa profesionālo augstāko izglītību ieguvušajiem speciālistiem (sociālais aprūpētājs; sociālais rehabilitētājs; sociālās palīdzības organizators) būs iespēja 2,5 gadu laikā iegūt profesionālā bakalaura grādu sociālajā darbā un sociālā darbinieka kvalifikāciju. Bet Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) pirmo reizi organizē ziemas uzņemšanu visās doktorantūras programmās.