Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Vecākiem galvassāpes par skolēnu vasaras nometnēm

© f64

Pēdējā mācību gada dienā Neatkarīgās uzrunātie skolēni, šķiet, savas gaitas vasarā ir jau ieplānojuši. Krietni vairāk par atvašu brīvā laika aizpildīšanu ir nobažījušies vecāki.

Vaicāts, kā tiks pavadīta šī vasara, Rīgas Centra humanitārās vidusskolas audzēknis Artūrs droši atbild: "Basketbola nometnē." Ne tik pārliecināta par to ir mazā Artūra mamma Rūta. "Par piecām dienām, ko iepriekšējā gadā zīmēšanas nometnē pavadīja vecākā meita, samaksājām apmēram 150 latus. Tas par traku," skaidro sieviete. Viņa neslēpj, ka šogad iespējas sūtīt bērnus uz nometni, visticamāk, nebūs. "Labi, ka mums ir vieta ārpus Rīgas, kur bērniem atpūsties," norāda sieviete.

Arī divu bērnu māmiņa Inga Dunce, runājot par skolēnu brīvā laika aizpildīšanu vasarā, skumji secina: "Viss atkarīgs no vecāku entuziasma un finansiālajām iespējām. Iepriekšējos gados dēls brauca uz hokeja nometnēm un abi ar māsu arī uz atpūtas nometni. Bet tas viss ir par salīdzinoši lielu maksu – par vienu nedēļu jāsamaksā 100–150 latu," nopūšas sieviete. To, vai arī šogad abi bērni brauks uz nometnēm, rādīšot laiks un, protams, rocība.

"Mums ir pieci bērni un nekad nav bijusi iespēja maksāt 120 vai vēl vairāk latus un sūtīt bērnus uz nometni," stāsta audzēkņu mamma Ija Sokolova. Sieviete gan atklāj, ka ar citiem vecākiem atraduši vēl kādu iespēju. "Mūsu baznīca ļauj izmantot baznīcas telpas Dzintaros pie jūras. Varam samesties pārtikai, paņemam palīgā meitenes par skolotājām – tas sanāk daudz lētāk," stāsta piecu bērnu māmiņa.

Pārliecināti par savām gaitām šovasar runā gan paši skolēni. Rīgas Centra humanitārās vidusskolas audzēknes Anna Feldmane un Marija Stefānija Linuža šogad pabeigs 9. klasi – priekšā gan vēl eksāmeni. "Mēnesi veltīšu intensīviem tenisa treniņiem, lai varētu piedalīties turnīros," vasaras plānu atklāj Anna. Ir arī iespēja vasarā pastrādāt tēva un brāļa nupat atvērtajā veikalā par pārdevēju. Savukārt Marija Stefānija no septembra mācības cer turpināt J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā. "Tāpēc vasarā vairāk gleznošu un pilnveidošu savas prasmes," stāsta Marija Stefānija. Viņa labprāt atrastu kādu darbu pa vasaru. Vien iespēju, jo īpaši skolēniem, nav daudz, pārliecinājusies meitene.

Savukārt 8. klases skolēns Maksis Uškāns stāsta – kā jau katru gadu, arī šovasar dosies uz basketbola nometnēm. "Būs trīs nometnes, katra ilgs desmit dienas. Ir arī iespēja vasarā strādāt – veikalā iznēsāt kastes. Nav nekas grūts, bet četras stundas darīt vienu un pašu... Arī laika tam neatliks," saka puisis.