Skolēnu biznesa plānu konkursā uzvar ideja par publisko mobilo ierīču lādētāju

Biznesa izglītības biedrības Junior Achievement – Latvija (JAL) un valsts aģentūras Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizētajā biznesa plānu konkursā uzvarējis Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas 12. klases skolnieka Vitālija Silina biznesa plāns par publisko mobilo ierīču lādētāju.

Uzvarētājs kā galveno balvu saņēma atbrīvojumu no studiju maksas, uzsākot studijas Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē.

JAL izpilddirektore Jana Jakovļeva norāda: "Biznesa plānu konkurss būtībā ir praktiskā mācību metode, kuras īstenošana mācību procesā veicina skolēnu radošo domāšanu un uzņēmējspējas, rosinot jauniešus uzņemties iniciatīvu, ģenerēt radošas un ilgtspējīgas biznesa idejas. Jāteic, ka jaunieši veiksmīgi tika galā ar šo uzdevumu un lielākā daļa ideju autoru atzina, ka patiesi apņemas šīs idejas īstenot. Daudzi skolēni jau bija daļēji izstrādājuši produktu prototipus, bet daļa bija snieguši pakalpojumus potenciālajiem uzņēmuma klientiem."

Kopumā konkursam tika iesūtīti 88 biznesa plāni. Otro vietu ieguva Aizkraukles novada ģimnāzijas skolēnu biznesa ideja par Ekotūrisma pakalpojumu attīstīšanu Aizkraukles novadā. Savukārt kā trešā labākā tika atzīta Rīgas pilsētas 3. vidusskolas skolnieces ideja par restorānu, kur maltīti klients gatavo kopā ar restorāna pavāru.

Savukārt pirmās vietas ieguvējs par savu ieceri stāsta: "Mana ideja ir pašapkalpošanās automātu Uzlādē! ražošana. Tā primārā funkcija ir dot iespēju klientam uzlādēt savu mobilo ierīci, nepatērējot daudz laika. Idejas risinājums ir aizgūts no ārzemēm." Jaunietis ir pārliecināts, ka viņa ideja ir dzīvotspējīga, "jo pieprasījums pēc šāda pakalpojuma jūtams jau tagad. Šis tirgus tiek piepildīts diezgan niecīgi, piedāvājot uzlādēt mobilo tālruni dažādos lielveikalos un mobilo aksesuāru veikalos, kas, protams, ir nepietiekami. Tā ir niša, kuru mūsu komanda mēģinās izmantot." Lai savu ieceri realizētu, viņš ir apņēmies pēc 12.klases absolvēšanas censties atrast un piesaistīt biznesa inkubatora iespējas.

Latvijā

Ar valsts drošību saistītiem prioritārajiem pasākumiem 2025.gadā paredzēts novirzīt 284,3 miljonus eiro, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par valsts budžeta likumprojektā iekļaujamiem prioritārajiem pasākumiem 2025., 2026., 2027. un 2028.gadam, kuru ceturtdien izskatīs valdība.