Pedagoģe: Ķeguma deputāti demolē skolu

Saplēstas durvis, dušas un volejbola tīkls, applūdinātas tualetes un draudi skolotāja dzīvesbiedrei – Ķeguma novada domes deputātu un vidusskolas pārstāvju konflikta kulmināciju apraksta sporta skolotāji. Domes pārstāvji gan ir pārliecināti, ka pedagogi krietni pārspīlē notikušo un ar klaju apmelošanu cenšas mazināt savu aizvainojumu par to, ka bijušais skolēns nu ir deputāts.

Ķeguma komercnovirziena vidusskolas sporta skolotāja Nora Brīve stāsta, ka konflikts starp skolu un domes deputātiem sācies pirms vairākiem gadiem, kad direktora vietnieces amatā neapstiprināja tagadējo domes deputāti Līgu Strausu (Jaunai laiks). Nesaskaņas bijušas par dažādiem sīkumiem – deputāti gribējuši sporta inventāra noliktavā izveidot trenažieru zāli, pret ko iebilduši skolotāji, jo citādi nebūtu, kur novietot inventāru. Pēc tam radušās problēmas ar skolas basketbola laukumu – par domes līdzekļiem noņēmuši grozus un laukumu noasfaltējuši, bet grozus vietā likuši novietot skolotājiem, ko viņi izdarīt nav varējuši. Līdzīgi gadījumi atkārtojušies vairāku gadu garumā. Konflikts sasniedza kulmināciju, kad šopavasar vairākiem domes deputātiem izsniegtas atslēgas iekļūšanai skolas sporta zālē, lai organizētu sporta nodarbības vakaros.

"Kā parasti pēc stundām visu inventāru aiznesām uz noliktavu. Zālē atstājām volejbola tīklu, lai viņi var uzspēlēt bumbu, bet kādu rītu konstatējām, ka tas ir saplēsts. Es teicu, ka tīklu vairs zālē neatstāsim, un tā arī darījām," atceras N. Brīve. "Tas laikam viņus saniknoja, pēc tam tie cilvēki, par kuru atrašanos sporta zālē atbildēja deputāti, sāka demolēt – salauza dušas, noplēsa līstītes virs flīzēm, saspārdīja durvis un applūdināja meiteņu tualeti."

Uzrakstīja iesniegumu

N. Brīve ir pārliecināta, ka vainīgi ir deputāti, kam izsniedza atslēgas nodarbībām vakarā, jo viņiem bija jāatbild par visu tur notiekošo. N. Brīve norāda, ka domes vadītājs Roberts Ozols (Latvijas Zaļā partija) uz pārmetumiem par deputātu rīcību atbildējis, lai neuztraucas, jo sabojāts domes, nevis skolotāju privātais īpašums.

"Kritisko robežu konflikts sasniedza tad, kad deputāts Kristaps Rūde (Tautas partija) aizgāja pie mana kolēģa Artūra Ābola uz mājām un draudēja viņai sievai," stāsta N. Brīve.

N. Brīve 27. aprīlī uzrakstīja iesniegumu Ķeguma novada domei, kurā lūdz izvērtēt deputātu [kam izsniegtas sporta zāles atslēgas] rīcību un saukt viņus pie atbildības par nodarītajiem zaudējumiem. Pagaidām atbilde nav saņemta.

Sporta skolotāja sieva Laima Ābola Neatkarīgajai pastāstīja, ka kādu vakaru K. Rūde saticis viņu kāpņu telpā un prasījis inventāra noliktavas atslēgas, pretējā gadījumā solot lielas nepatikšanas sievietes vīram.

Traucē sportot

Ķeguma novada domes priekšsēdētājs R. Ozols saukt deputātus pie atbildības nesteidzas: "Vispirms jānoskaidro, kas īsti ir vainīgs un vai vispār kāds ir vainīgs."

R. Ozols ir pārliecināts, ka nekas īpašs nav noticis un skolā nodarīti vien sīki bojājumi. "Tie ir tikai skaļi bļāvieni, bez nopietna pamatojuma. Acīmredzot skolai nepatīk, ka sporta zāli kāds izmanto vakaros. Radās neērtības, un šādā veidā viņi mēģina no tām atbrīvoties," pārliecināts ir R. Ozols.

"Jums sniegtā informācija ir nepareiza, un man kauns, ka skolotāji šādi rīkojas," savu skaidrojumu par notikušo iesāk K. Rūde. Viņš ir pārliecināts, ka skolotāji vienkārši nespēj pieņemt, ka bijušais skolēns no kļuvis par deputātu un "cenšas uzlabot situāciju sporta un kultūras dzīvē". K. Rūde stāsta, ka jauniešiem bijis ļoti sarežģīti dabūt atļauju, lai varētu sportot skolas zālē, turklāt nekāds kaitējums skolai nodarbību laikā neesot nodarīts.

"Es ļoti cienu skolotāja sievu un nekad neesmu viņai draudējis," savu versiju izklāsta K. Rūde.

Varēja vienoties

Ķeguma komercnovirziena vidusskolas direktors Edgars Viņķis Neatkarīgajai stāsta, ka visvairāk cietušas vienas no skolas durvīm un, ja būtu izdevies ar jauniešiem vienoties par to savešanu kārtībā, iespējams, pārējiem nodarījumiem nemaz nebūtu pievērsta īpaša uzmanība.

"Protams, sporta skolotājiem bija nepatīkami ierasties skolā un redzēt, kādā stāvoklī atstāta zāle. Vajadzēja visu normāli nokārtot un uzņemties atbildību par savu rīcību, nevis apvainoties par aizrādījumiem," stāsta E. Viņķis. "Varbūt atbildīgais aizgāja prom nedaudz agrāk un jauniešiem gadījās kaut ko ne tā izdarīt. Man patiešām negribētos domāt, ka tas viss darīts ļaunprātīgi.