Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Iespēja bez maksas apgūt 65 profesijas; uzņemšana sākusies

© F64

Ir sākusies Jauniešu garantijas ziemas uzņemšana, kurā jauniešiem ir iespēja īsā laikā un bez maksas apgūt profesiju, atliek no 65 piedāvātajām izvēlēties sev saistošāko.

39 profesijās mācības notiek pusotru gadu un pieteikšanās rit līdz 12. janvārim, savukārt 26 profesijās mācības ilgst gadu, un tajās dokumentus izvēlētajā profesionālās izglītības iestādē var iesniegt līdz 23. februārim.

Gan nestrādājošiem, gan strādājošiem jauniešiem

Mācībām var pieteikties nestrādājoši jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadiem. Jaunieši var būt reģistrējušies arī Nodarbinātības valsts aģentūrā kā darba meklētāji vai bezdarbnieki un vienlaikus saņemt bezdarbnieka pabalstu. Arodu bez maksas var apgūt arī strādājoši vai pašnodarbināti jaunieši, taču tikai tad, ja ir vecumā no 17 līdz 24 gadiem. Šie jaunieši var atrasties arī bērna kopšanas atvaļinājumā.

Sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošana Jauniešu garantijas projektā notiek kopš 2014. gada, un šajā laikā profesiju ieguvuši jau gandrīz 6000 absolventu. Programmā visvairāk absolventu ir tādās profesijās kā pavārs, lietvedis, frizieris, grāmatvedis, konditors, apdares darbu strādnieks, lauku īpašumu apsaimniekotājs, lokmetinātājs, restorānu pakalpojumu speciālists un spa speciālists.

«Jauniešu garantijas profesijas un tajā plānoto uzņemto audzēkņu skaitu katru gadu izvēlamies sadarbībā ar darba devējiem - Latvijas Darba devēju konfederācijas Nozaru ekspertu padomēm, kas ļauj sekot līdzi tendencēm darba tirgū. Regulāra sadarbība ar darba devējiem un vairāk nekā trīs mēnešus ilga prakse mācību laikā palīdz jauniešiem atrast darbu. Mūsu veiktās absolventu aptaujas liecina, ka pusgadu pēc izlaiduma ap 70% jauniešu strādā, un puse no viņiem - apgūtajā profesijā,» stāsta Valsts izglītības attīstības aģentūras Profesionālās izglītības projektu departamenta direktore Elīna Purmale-Baumane.

Pieredzes stāsti

Ziemas uzņemšana var būt iespēja tiem jauniešiem, kuri pēc darba ārvalstīs atgriezušies Latvijā. Pērn novembrī Linda Mullere no Ogres bija viņu vidū, bet jau februārī Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā uzsāka mācības friziera profesijā, piepildot bērnības sapni. «Laiks paskrēja ātri - vairāku mēnešu garumā līdz praksei apguvu teoriju un divas reizes nedēļā praktiskajās nodarbībās soli pa solim profesionālos knifus. Pasniedzēji bija sava aroda meistari no dažādiem friziersaloniem,» stāsta Linda, kurai vēlāk piedāvāja darbu prakses vietā, bet tagad viņa strādā salonā Kolonna Jūrmalā.

Līdzīga pieredze ir liepājniekam Stepanam Sotskovam, kurš jau sen vēlējās darbu ārpus biroja. Viņš Liepājas Valsts tehnikumā apguva kuģa pavāra profesiju. «Patīkami pārsteidza mācību vide - tehnikumā bija plaši izremontētas telpas, moderna virtuve un viss nepieciešamais nodrošinājums mācībām,» atceras liepājnieks, kurš mērķtiecīgi pats atrada praksi uz TALLINK kruīza kuģa, kas kursē uz Stokholmu. Veiksmīgi sevi pierādot, viņš ieguva vakanto pavāra darba vietu kuģa bārā. Stepans joprojām dzīvo Liepājā, taču strādā starptautiskā vidē, un viņa lielākais izaicinājums ir pagatavot ēdienu, kas vienlīdz labi garšo vairāk nekā 200 dažādu nacionalitāšu pārstāvjiem, kas ceļo ar kuģi.

Ir stipendija un citi bonusi

Lai pieteiktos apgūt kādu no Jauniešu garantijas profesijām, jaunietim nepieciešama pamatskolas, vidusskolas vai vidējā profesionālā izglītība. Pieteikties mācībām var arī vakarskolu audzēkņi un ikviens, kurš iegūst vidējo izglītību tālmācībā vai studē nepilna laika studiju programmā augstskolā.

Mācības Jauniešu garantijā ļauj saņemt stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī, ja jaunietis ir sekmīgs, kā arī nepieciešamos mācību līdzekļus, bezmaksas vietu dienesta viesnīcā un karjeras atbalsta pakalpojumus. Savukārt kvalifikācijas prakses laikā jauniešiem apmaksā ceļa izdevumus un naktsmītni, ja nepieciešams.

Mācības pusotru gadu ilgajās programmās sāksies 15. janvārī, savukārt gadu ilgajās programmās - 26. februārī. Ar visām Jauniešu garantijas profesijām, izglītības iestādēm, uzņemšanas noteikumiem un priekšrocībām var iepazīties VIAA mājaslapā: www.viaa.gov.lv/jauniesugarantija.