Par daudz centralizēto eksāmenu vērtētāju

Šogad pirmo reizi pēdējo gadu laikā netrūkst valsts centralizēto vidusskolas eksāmenu vērtētāju. Turklāt vairākos priekšmetos, kur parasti vērtētāju trūkst, darbus labot pieteicies vairāk skolotāju nekā nepieciešams, Neatkarīgā uzzināja Valsts izglītības satura centrā (VISC).

Šogad uz centralizēto eksāmenu labošanu skolotājiem bija jāpiesakās līdz 1. maijam. Divas dienas pirms noteiktā termiņa VISC izplatīja paziņojumu, ka trūkst apmēram 30 angļu valodas un krievu valodas eksāmenu vērtētāju.

"Pēc paziņojuma izplatīšanas skolotāji ļoti aktīvi pieteicās, un dažos priekšmetos, kur parasti vērtētāju trūkst, piemēram, matemātikā, tagad darbus labot ir pieteicies vairāk skolotāju nekā nepieciešams. Līdzīga situācija ir arī ar latviešu valodas kā dzimtās valodas eksāmenu," stāsta VISC sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Ilgaža.

Viņa atklāj, ka visos priekšmetos vērtētāju skaits ir pietiekams un šogad atšķirībā no iepriekšējiem gadiem nav nepieciešams pagarināt pieteikšanās termiņu. "Iepriekšējos gados skolotājus vajadzēja aicināt pieteikties atkārtoti, bet šogad, ja kāda priekšmeta eksāmenam vērtētāju vēl trūkst, tie ir uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi," piebilst K. Ilgaža.

"Iemesli, kāpēc eksāmenu labotāju netrūkst, ir vairāki," skaidro K. Ilgaža. "Šogad ir jauna pieteikšanās sistēma, kas ir daudz ērtāka par iepriekšējo, arī datu apkopošana notiek elektroniski, kas ļauj katru dienu iepazīties ar reālo situāciju. Protams, svarīga ir arī skolotāju motivācija – daļai tā ir materiāla interese, citi vēlas iegūt pieredzi, un ļoti daudzi skolotāji darbu labošanu uzskata par savu pienākumu."

Šogad centralizēto eksāmenu darbu vērtēšanai piešķirti 71 918 latu, kas ir par apmēram 6000 mazāk nekā pērn. Tomēr atalgojums par viena darba labošanu nav būtiski mainījies, jo samazinājies 12. klašu skolēnu skaits, turklāt līdzšinējo piecu eksāmenu vietā obligāti jākārto četri centralizētie eksāmeni.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais