Visatzinīgāk darba devēji vērtē RTU un mudina studēt datorzinātnes

© Ekrānšāviņš no avīzes

Darba devēju izglītības iestāžu Top 10 pašā augšgalā ir Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), liecina Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un karjeras portāla Prakse.lv aptauja. Taču gadu no gada pieaug to uzņēmēju skaits, kas rekomendē izvēlēties arī kādu no profesionālajām skolām, jo to audzēkņi arvien labāk tiek sagatavoti reālajai darba videi. Tāpat darba devēji mudina jauniešus izvēlēties apgūt datorzinātnes – vajadzība pēc šīs jomas pratējiem kļūst arvien lielāka.

Darba devēju ieteiktāko studiju programmu un izglītības iestāžu topu, kas sniedz skolu absolventiem ieskatu, kur jaunietim studēt un kādu profesiju labāk izvēlēties, LDDK un Prakse.lv veido jau sesto gadu.

Aicina ieklausīties darba devējos

Topa mērķis ir veicināt pārdomātu pamatskolu, vidusskolu un profesionālo mācību iestāžu absolventu tālākās izglītības un karjeras izvēli šovasar, ņemot vērā darba devēju viedokli.

Topa veidošanā šogad piedalījies rekordliels skaits uzņēmumu - viedokli izteikuši 2524 darba devēji, kas ir 19 reižu vairāk nekā pirmajā topa tapšanas gadā.

LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone norāda: «Tieši Latvijas uzņēmēji ir tie, kas visprecīzāk spēj raksturot, kādas ir šā brīža darbaspēka prasības, jo kvalificētu darbinieku noturēšana un piesaistīšana ir viņu ikdiena.»

Savukārt Prakse.lv vadītājs Jānis Logins piebilst: «Aicinām jauniešus izglītības iestāžu izvēli balstīt uz racionālu pieeju un uzklausīt darba devēju ieteikumus, jo viņi ir tie, kuri spēj novērtēt izglītības iestāžu sagatavoto jauniešu profesionālo kvalitāti un atbilstību darba tirgum. Viņi ir tie, kuri spēj pateikt, no kurām skolām nāk labākie absolventi.»

Ekrānšāviņš no avīzes

Topā IKT specialitātes

Šogad darba devēji akcentējuši ar loģistiku, medicīnu, metālapstrādi, elektroniku un pārtikas ražošanu saistītas profesijas, taču nepārspēts līderis ir IKT nozares specialitātes, ieteiktas ir arī dažādas uzņēmuma darbības atbalsta profesijas (mārketings, finanses, grāmatvedība).

Apkopojot informāciju par darba devēju ieteiktākajām izglītības iestādēm, topa līdera godu jau sesto gadu pēc kārtas saglabā Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), kurai seko Latvijas Universitāte (LU), Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU), kas šogad panākusi kāpumu par vienu vietu un iekļuvusi Top 3, un Biznesa augstskola Turība (BAT), bet Top 5 noslēdz Banku augstskola (BA).

«Šāds aptaujas rezultāts apliecina eksakto un tehnisko zināšanu lielo nozīmi un ir labs signāls tam, ka Latvijā saprot - augstās tehnoloģijas un inženierzinātnes ir pamatu pamats valsts un tās ekonomikas attīstībai. RTU gatavo ne tikai labus speciālistus uzņēmumiem, bet arī jaunos darba devējus, sniedzot studentiem zināšanas, kas nepieciešamas, lai attīstītu uzņēmējdarbību, radītu inovatīvus produktus un ieviestu tos tirgū. Visās bakalaura programmās attīstām kā obligātu moduli par uzņēmējdarbību. Tāpat mēs saprotam, ka darba tirgū ir nozīmīgas arī starpdisciplinārās zināšanas, tāpēc esam atvēruši divas jaunas programmas - Industriālais dizains un Radošās industrijas,» saka RTU studiju prorektors profesors Uldis Sukovskis.

Nesen RTU saņēma arī starptautisku atzinību, proti, QS World University Rankings 2018 tā tika iekļauta starp 2,5% labāko pasaules universitāšu. Īpaši augsts rezultāts šajā reitingā uzrādīts darba devēju reputācijas kritērijā, RTU ierindojot 193. vietā pasaulē.

Profesionālā izglītība uzplaukst

Darba devēji šogad aktīvi izteikuši pozitīvus balsojumus arī par tehnikumiem un koledžām, tā norādot profesionālās izglītības aizvien pieaugošo pozitīvo lomu izglītībā. Izglītības iestāžu Top 20 ierindojušās četras koledžas un viens tehnikums - Rīgas Tehniskā koledža, Rīgas Valsts tehnikums, Rīgas Celtniecības koledža, Latvijas Kultūras koledža un Alberta koledža.

«Mēs neatveram programmas, ja pēc to absolventiem nav pieprasījuma. Un tieši pieaugošais pieprasījums no darba devēju puses koledžai lika paplašināties, atverot filiāles Daugavpilī, Kandavā, Priekuļos un Liepājā,» stāsta Rīgas Tehniskās koledžas direktors Jānis Rozenblats.

Topā visnovērtētākā studiju programma ir LU datorzinātņu programma. Pirmajā desmitniekā ir arī RTU datorzinātņu un būvniecības studiju programma, četras LU apgūstamās studiju programmas - komunikācijas, tiesību un vadības zinātņu programmas, kā arī viena BAT studiju programma - tūrisma un viesmīlības vadība. Desmitniekā ierindojas arī divas BA studiju programmas - uzņēmējdarbības vadība un finanses, kā arī Rīgas Ekonomikas augstskolas bakalaura programma ekonomikā un uzņēmējdarbības vadībā.

Pašas izglītības iestādes gan norāda, ka vēlētos saņemt labāku materiālu no vidusskolām. «Ne viena vien skola norādījusi, ka nevar sākt programmu apguvi, jo pirmais semestris ir jāvelta, lai jauniešiem sniegtu pamatzināšanas, ko būtu vajadzējis apgūt jau pamatskolā un vidusskolā,» akcentē Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības uzņēmēju asociācijas padomes priekšsēdētājs Vilnis Rantiņš.



Svarīgākais