Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Uzņemšana pēdējo reizi. Iespēja bez maksas gada laikā iegūt arodu

© Nora Krevneva, F64 Photo Agency

27 profesionālajās izglītības iestādēs sākusies uzņemšana mācībām Jauniešu garantijā, proti, jauniešiem bez maksas viena gada laikā ir iespēja apgūt kādu no 34 profesijām. Uzņemšana Jauniešu garantijā notiks pēdējo reizi.

Jauniešu garantijai šogad aprit trešais darbības gads, un nākamā gada vasarā projekts noslēgsies. Iespēju bez maksas viena vai pusotra gada laikā (šajās programmās uzņemšana vairs nenotiek) izskoloties par kādu profesijas pārstāvi izmantojuši jau vairāk nekā 4000 jauniešu. 2014. un 2015. gadā programmā uzņemto jauniešu aptauja liecina, ka 75% no viņiem pusgadu pēc mācību pabeigšanas ir izdevies atrast darbu, turklāt gandrīz puse no absolventiem strādā tieši apgūtajā profesijā.

Dalība Jauniešu garantijā un atgriešanās skolā ir noderīga tiem, kuriem ir darba tirgus vajadzībām nepietiekams izglītības segums (pamata vai vidējā izglītība).

Projektā var iesaistīties jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadiem (ieskaitot). Viņi var būt reģistrējušies Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) kā darba meklētāji vai bezdarbnieki un vienlaikus saņemt bezdarbnieka pabalstu; vienlaikus mācīties vakarskolā, iegūt vidējo izglītību tālmācībā vai studēt nepilna laika studiju programmās. Mācībām nevar pieteikties tie, kas jau strādā un ir pašnodarbinātas personas, kā arī studē pilna laika programmās augstskolā. Ikviens mācību laikā saņems stipendiju 70 līdz 115 eiro apmērā, ja nebūs neattaisnotu kavējumu un visos mācību priekšmetos iegūts sekmīgs vērtējums (vismaz 4 balles), varēs iesaistīties karjeras atbalsta pasākumos, nepieciešamības gadījumā varēs papildināt zināšanas eksaktajos mācību priekšmetos, kas saistīti ar inženierzinātnēm, zinātni, tehnoloģijām un matemātiku, ja tas nepieciešams izvēlētajā profesijā, atsevišķās profesijās profesionālos priekšmetus varēs apgūt nevis mācību darbnīcās, bet reālā darba vidē pie darba devējiem, kas piedāvā darba vidē balstītas mācības, papildus varēs iegūt savai profesijai nepieciešamo sertifikātu vai apliecību, piemēram, darbam ar kases aparātu, darbam ar sistēmu tūrisma pakalpojumu rezervācijai, auto vai traktora tehnikas vadīšanas apliecību u. c. sertifikātus, ja to paredz izvēlētās profesijas specifika. Dzīvošana dienesta viesnīcā ir bez maksas.

Mācības ietver arī 15 nedēļu ilgu kvalifikācijas praksi, kuras laikā tiek apmaksāti ceļa izdevumi un naktsmītne līdz 71 eiro mēnesī, ja nepieciešams. Tiek nodrošinātas obligātās veselības pārbaudes, ja to paredz izvēlētās profesijas specifika.

Visas nozares, kurās piedāvā iegūt profesiju viena gada laikā, kā arī skolas, kuras uzņem audzēkņus, var apskatīt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapā.