Mūzikas vidusskolai jauni izaicinājumi

KLARNETISTE Alise Gavare ir viena no spēcīgākajām un daudzsološākajām Alfrēdskolas audzēknēm © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskola (turpmāk tekstā AKCMV) ir vienīgā šīs nozares izglītības iestāde reģionā, kas piedāvā apgūt dažādu instrumentu spēli, kā arī sagatavo jaunos diriģentus un vokālistus profesionālās ievirzes un profesionālās vidējās izglītības līmenī. No pagājušā gada skola aicina apgūt arī deju specialitāti, kas absolventiem dod tiesības strādāt par deju kolektīvu repetitoriem.

Jaunās telpas atver otro elpu

Var teikt, ka līdz ar pārcelšanos uz jaunajām telpām Vidzemes koncertzāles Cēsis ēkā, kas notika gandrīz pirms četriem gadiem, AKCMV ir guvusi jaunu uzrāvienu - jaunās telpas ir modernākas un plašākas, kas dod iespēju pilnveidoties modernākā vidē. Iecienīta telpa skolā ir džeza un populārās mūzikas klase studija. Tā ir aprīkota ar labu aparatūru, tādēļ audzēkņi tajā ne tikai spēlē, bet arī apgūst iemaņas skaņu režijā. Jaunās izglītības programmas Deja audzēkņi aktīvi sadarbojas ar mūziķiem, un ir radušies inovatīvi priekšnesumi, kas apliecina, ka kvalifikācija Deju kolektīva repetitors tiek iegūta praktiskā darbā.

Profesionālās izglītības kompetences centra veidošanas process

AKCMV ir jauna izaicinājuma priekšā - kļūt par Profesionālās izglītības kompetences centru ar specializāciju mūzikā un skatuves mākslā. Mērķis ir visai ambiciozs, bet lieliski atbilst gan skolas līdzšinējai darbības pieredzei, gan attīstības virzieniem, gan Cēsīm, kas bagāta ar kultūras un mākslas tradīcijām. Tādējādi skola būs spēcīga skatuves mākslas vidējās izglītības iestāde.

Uz ārzemēm pēc jaunām prasmēm

Skolas audzēkņiem arvien biežāk ir iespēja iesaistīties starptautiskos projektos. Pēc Dānijas kolēģu aicinājuma, kokles, vijoles, saksofona un čella spēles audzēkņi ir devušies uz folkloras mūzikas nometni pieredzes apmaiņā. Pavasarī ērģeļu spēles audzēkņi pedagoģes Leldes Krastiņas vadībā dosies divu nedēļu pieredzes apmaiņas braucienā uz Vāciju, kur koncertēs Ahimas pilsētas St. Laurentius draudzes baznīcā. Savukārt populārās un džeza mūzikas pedagogs Toms Mikāls ar saviem audzēkņiem apmeklēja Prince Claus konservatoriju Groningenā Nīderlandē, kurā pats savulaik mācījies. Šie projekti tiek īstenoti Erasmus+ programmas ietvaros. Direktora vietniece Ilze Vadze ir pārliecināta, ka starptautiskā pieredze skolas audzēkņiem palīdz iepazīt pasauli un saprast, ka viņi ir līdzvērtīgi, taču citādāki - vienam no otra ir ko mācīties. Jāatzīmē, ka Cēsu skolas audzēkņi ārvalstīs tiek uzņemti ar ļoti pozitīvām atsauksmēm.

Cēsīs atkal būs Cālis

AKCMV vēlas atjaunot tradicionālo mazo vokālistu konkursu Cēsu cālis, lai sniegtu iespēju pašiem mazākajiem Cēsu un apkārtējo novadu vokālistiem parādīt savu talantu plašākas auditorijas priekšā. Konkursa uzvarētājam balvā būs dalība TV raidījumā Kas te? Es te!. Ilze Vadze: «Tā ir ne tikai iespēja mazajiem parādīt savas prasmes, bet arī iepazīties ar skolas piedāvātajām mācību iespējām. Varbūt ka kāds no konkursa dalībniekiem būs skolas nākamais audzēknis vai pat pasaules mēroga zvaigzne.» Jāteic, ka starp skolas absolventiem ir daudz pasaulē plaši pazīstamu profesionāļu - Inga Šļubovska, Gunta DavidčukaGelgote, Silga Tīruma, Raimonds Macats, Romāns Vendiņš, kā arī brāļi Kokari, Daumants Gailis u.c. Arī starp šodienas audzēkņiem ir daudz izpildītāju, kuri iegūst godalgotas vietas dažādos prestižos starptautiskajos konkursos. Jāpiemin klarnetiste Alise Gavare (II kurss), pianisti Melisa Takanbekova (3. klase), Raivo Groza (6. klase), Alise Gārša (8. klase), akordeoniste Alise Siliņa (7. klase). Šādi panākumi ir iespējami vien tad, ja pedagogs un audzēknis atdod sevi visu mūzikai.

Direktora vietniece visus interesentus aicina iepazīt skolu ne tikai Atvērto durvju dienu ietvaros, bet jebkurā darba dienā, kad skolā kūsā patiesā un īstā dzīve.



Latvijā

Eleving Group ir uzsācis sākotnējo publisko akciju piedāvājumu (IPO), kurā privātie un institucionālie investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties uz uzņēmuma akcijām. Parakstīšanās periods ilgs līdz 8. oktobrim.