Rīgas Stradiņa universitātē samazina atalgojumu

Pēc Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojuma pagājušā gada nogalē, kurā Rīgas Stradiņu universitātei (RSU) pārmeta neefektīvu saimniekošanu un pārāk lielas administratīvās izmaksas, universitātē jau ir notikušas vairākas pārmaiņas un vēl daži jauninājumi sagaidāmi.

"Administratīvā un atbalsta personāla izmaksas uz vienu studentu 2008. gadā un 2009. gada četros mēnešos veido vienu trešdaļu daļu no universitātes kopējām personāla izmaksām uz vienu studentu jeb attiecīgi – 32 un 31 procentu," teikts VK atzinumā, kas publicēts pagājušā gada nogalē. Revīzijā secināts, ka universitātei pastāv iespēja veikt izmaksu optimizāciju, un sastādīts laika grafiks, kas nosaka, kādi ir veicamie taupīšanas pasākumi.

RSU rektors Jānis Gardovskis Neatkarīgajai pastāstīja, ka pašlaik notiek intensīvs darbs, lai izstrādātu modeli, kā aprēķina dažādas izmaksas, jo citādi rodas diskusijas par to, vai, piemēram, bibliotēkas darba nodrošināšana ir tiešās vai netiešās izmaksas studiju procesam. Jāpiebilst, ka visas netiešās izmaksas VK revīzijas ziņojumā ir pieskaitītas administrācijas izmaksām. Tāpat, ņemot vērā VK ieteikumus, rūpīgāk izskatīs komandējumu nepieciešamību un attaisnotās prombūtnes iemeslus.

"Tas nozīmē, ka turpmāk pasniedzējiem, kas dosies uz semināriem, ko finansēs citi avoti, nevis universitāte, būs jāpierāda to devums augstskolai, lai par tur pavadīto laiku saņemtu atalgojumu, vai arī jāņem atvaļinājums," skaidro J. Gardovskis.

Viena no būtiskākajām izmaiņām RSU finansējuma izlietojumā, kas stājās spēkā pirms divām nedēļām, ir jauna atalgojuma sistēma. J. Gardovskis uzsver, ka tās radīšana gan nebija VK ieteikums, bet universitātes iniciatīva. Jaunās sistēmas būtība ir izvērtēt katra darbinieka cenu, ņemot vērā situāciju valstī, proti, lai darbinieki nebūtu dārgi, bet tajā pašā laikā viņu atalgojums būtu konkurētspējīgs. Jaunā sistēma ļaus ietaupīt apmēram 30 000–40 000 latu mēnesī, atklāj J. Gardovskis un piebilst, ka atalgojuma izmaiņas pagaidām neskar akadēmisko personālu.

RSU turpinās arī katedru apvienošana, kas iesākta jau pagājušajā gadā. "Ekonomiskais ieguvums no katedru apvienošanas ir neliels – pāris simti latu mēnesī, bet tas arī nav šā procesa mērķis. Katedras apvienojam, lai uzlabotu mācību programmu un panāktu integrētu priekšmetu izveidi." skaidro J. Gardovskis.

***

VIEDOKLIS

Jānis Gardovskis, RSU rektors:

– No marta vidus universitātē ir ieviesta jauna atalgojuma sistēma, kas paredz izvērtēt katra darbinieka cenu atbilstoši darba tirgus situācijai – atalgojumam ir jābūt konkurētspējīgam, bet tas nedrīkst būt augstāks nekā atbilstošu darbu veicējiem citās nozarēs. Šī atalgojuma sistēma ļaus ietaupīt 30 000–40 000 mēnesī. Pagaidām gan to nepiemēro universitātes akadēmiskajam personālam.

Svarīgākais