Pēdējo desmit gadu laikā slēgtas gandrīz 200 skolas

ATMIŅAS. 2004. gadā tika slēgta Kalnienas pamatskola. Lūk, kas no skolas ēkas palicis pāri 2016. gadā! © Līga Nestere

Ņemot vērā demogrāfisko situāciju un no valsts izbraukušo iedzīvotāju skaitu, skolu tīkla optimizācija nezaudē aktualitāti. Desmit gadu laikā slēgta 191 vispārizglītojošā dienas skola un sešas vakara, neklātienes un tālmācības skolas.

Izglītības un zinātnes ministrijas publiskotā informācija liecina, ka 2015./2016. mācību gadā valstī bija 783 dienas skolas, no tām 54 sākumskolas, 319 pamatskolas, 350 vidusskolas, 60 speciālās izglītības iestādes un 28 vakara (maiņu) izglītības iestādes.

Desmit gados visbūtiskāk sarucis pamatskolu skaits: no 474 līdz 319, vidusskolu skaits samazinājies par 33 skolām, speciālo skolu par četrām, vakara (maiņu) par sešām, savukārt sākumskolu pulkam piepulcējusies viena jauna iestāde.

Būtiski sarucis arī skolēnu skaits - vakara (maiņu) skolās audzēkņu skaits samazinājies par 3000, bet dienas skolās par 63 000.

Skolēnu skaita kritums arī ir iemesls, kāpēc divās Alūksnes novada skolās tuvākajos gados zvans neskanēs. Lai izveidotu optimālu un kvalitatīvu izglītības iestāžu institucionālo tīklu Alūksnes novadā un nodrošinātu resursu racionālu izmantošanu, novada dome ar 2017. gada 1. septembri nolēmusi slēgt Mālupes pamatskolu, bet no 2018. gada 1. septembra - Ilzenes pamatskolu.

Kā aģentūru LETA informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka, deputāti nolēmuši arī, ka Jaunlaicenes pamatskola no 2017. gada 1. septembra būs reorganizēta par Jaunlaicenes sākumskolu, kurā būs pirmsskolas izglītības grupa un 1.-4. klase.

Analizējot Ilzenes pamatskolas situāciju, pašvaldības darba grupai bija priekšlikums dot iespēju visām deviņām klasēm Ilzenes pamatskolā strādāt vēl arī nākamajā mācību gadā, taču pēc tam skolas darbība nelielā skolēnu skaita dēļ vairs nav iespējama.

Mālupes pamatskolas gadījumā darba grupas viedoklis sakritis ar skolas direktora un pagasta pārvaldes vadītājas viedokli - mazā skolēnu skaita dēļ ne vieni, ne otri skolas darbību no nākamā mācību gada nesaskata.

Jaunlaicenes pamatskolas gadījumā savukārt, ņemot vērā tās atrašanos tuvu Ziemeru pamatskolai un nepietiekamo skolēnu skaitu 7.-9. klasē, lai mācības varētu organizēt neapvienotos komplektos, darba grupas priekšlikums bija to reorganizēt par sākumskolu ar pirmsskolas grupu un 1.-4. klasi.

Kā skaidroja Aploka, šī gada martā Alūksnes novada domes sēdē apstiprinātā Alūksnes novada izglītības attīstības programma 2016. līdz 2020. gadam nosaka kritērijus, kas ņemami vērā, veicot novada izglītības iestāžu tīkla sakārtošanu. Tie paredz, ka skolās, kurās nākamajā mācību gadā prognozētais skolēnu skaits 7.-9. klasē ir nepietiekams, jāizvērtē audzēkņu skaits, infrastruktūra, pedagogu nodrošinājums, valsts mērķdotācijas apjoms pedagogu darba samaksai, kā arī telpu racionāla izmantošana un izmaksu pamatotība.



Svarīgākais