Vairākums jauniešu pēc vidusskolas vēlas studēt Latvijā

Lielākā daļa jauniešu, kas šogad vai nākamgad pabeigs vidusskolu, plāno turpināt mācības kādā no Latvijas augstskolām, liecina Valsts izglītības attīstības aģentūras aptaujas rezultāti.

Gandrīz 60 procenti jauniešu, kas piedalījās aptaujā, plāno studēt augstākajā mācību iestādē – 56,4 procenti plāno mācīties Latvijā, bet 43,6 procenti – kādā no ārvalstīm. Atbildot uz jautājumu par motivāciju mācīties ārzemēs, visvairāk aptaujas dalībnieku atzīmējuši, ka ārvalstīs ir interesantas studiju programmas un iespējas pilnveidot svešvalodu prasmi.

Uz jautājumu, kā skolēni paši plāno savu karjeru, aptaujas dalībnieki atbildēja, ka meklē informāciju internetā, gūst to no tuviniekiem un draugiem, kā arī apmeklē atvērto durvju dienas, aizpilda karjeras testus un lasa laikrakstus.

"Aptaujā gūtie dati norāda, kādi ir Latvijas jauniešu studiju mērķi un kādi ir plānotie līdzekļi šo mērķu sasniegšanā. Taču padziļinātās sarunās ar jauniešiem atklājas, ka šie mērķi un plānotie līdzekļi bieži vien ir iluzori, īpaši par studiju iespējām ārvalstīs. Ļoti iespējams, ka iemesls tam ir dzīves pieredzes trūkums, jo liela daļa no šiem jauniešiem ārvalstu pieredzi guvuši tūrisma un atpūtas ceļojumos. Viņiem nav nojausmas par dzīvošanas izmaksām ārvalstīs pat tādos gadījumos, kad studijas ir bez maksas. Man šķiet, ka tie jaunieši, kuri nolēmuši uzsākt studijas Latvijā, ir nopietnāk pārdomājuši savas nākotnes mērķus," uzsver Valsts izglītības attīstības aģentūras Informācijas un karjeras atbalsta departamenta direktore Aleksandra Joma.

Latvijā

Lai gan latviešu cilvēki ir atturīgāki, mierīgāki un spēj sadzīvot ar mazāk saules un vairāk lietus, tomēr starp mums ir daudz tādu, kas burtiski “slimo” ar Itāliju. Iemīlējušies Itālijā līdz sirds dziļumiem un sakairinātām garšu kārpiņām, arī Latvijā ļaudis meklē dienvidzemes burvību ēdienos, vīnogu dzērienos un dabiskajā priekā par dzīvi.

Svarīgākais