IZM nepārzina, ko māca tās pārraudzībā esošās skolas

Reorganizējot vai slēdzot kādu no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārraudzībā esošajām profesionālajām vidusskolām, viens no ministrijas argumentiem ir gan audzēkņu, gan darba devēju nepietiekams pieprasījums pēc apgūstamajām mācību programmām konkrētajās mācību iestādēs.

Taču, cik ticams var būt šāds arguments, ja pati IZM īsti nepārzina, kādas mācību programmas tās padotībā esošās skolas īsteno. Proti, IZM mājaslapā atrodamā informācija par tās paraudzībā esošajām profesionālo skolu īstenotajām programmām ir kļūdaina un novecojusi. Apmeklējot pašu skolu mājaslapas un salīdzinot arī IZM publicētajām ziņām, nereti informācija ir kā diena pret nakti – atšķiras mācību programmu nosaukumi; IZM mājaslapā nav atrodama informācija par jaunajām mācību programmām, ko skola tikai nesen sākusi īstenot; norādītas ziņas par programmām, kuras mācību iestāde vairs nerealizē. Tāpat ir kļūdaina informācija par mācību ilgumu un nepieciešamo iepriekšējo izglītību, lai varētu uzsākt mācības konkrētā programmā. Tātad, ja IZM mājaslapu kā informācijas avotu nolemtu izmantot interesents, kurš meklē informāciju par to, kur un kādu arodu var apgūt profesionālajās skolās, viņš iegūtu ļoti maldīgas un nepilnīgas ziņas.

Ministrija gan norāda, ka mājaslapā tiek ievietota informācija par tām izglītības programmām, kurās IZM padotībā esošās profesionālās izglītības iestādes uzņem audzēkņus konkrētajā mācību gadā. "Šobrīd šajā mājaslapas sadaļā atrodama informācija par tām izglītības programmām, kurās skolas uzņēma audzēkņus 2009./2010. mācību gadā," skaidro IZM Komunikāciju nodaļā. Konkrēts gads gan nekur nav norādīts. Turklāt pērn maijā Neatkarīgā, izmantojot skolu mājaslapā publicēto informāciju par uzņemšanu 2009./2010. gadā, publicēja tabulu par izglītības iespējām profesionālajās vidusskolās un arodizglītības iestādēs. Salīdzinot publicēto tabulu un IZM informāciju, arī vērojamas nesakritības.

IZM sola, ka informāciju par izglītības programmām, kurās audzēkņus uzņems 2010./2011. mācību gadā, ievietos aprīlī, kad ministrija, izvērtējot gan skolu izstrādātās attīstības un investīciju stratēģijas, gan budžeta iespējas, izdos rīkojumu par valsts finansēto vietu skaitu uzņemšanai akreditētajās profesionālās izglītības programmās.

Ministrija aicina pamatskolu un vidusskolu beidzējus sekot līdzi informācijai profesionālās izglītības iestāžu mājaslapās, kur tiek publicēta informācija gan par uzņemšanu 2010./2011. mācību gadā, gan informācijas dienām.

Latvijā

Lai gan latviešu cilvēki ir atturīgāki, mierīgāki un spēj sadzīvot ar mazāk saules un vairāk lietus, tomēr starp mums ir daudz tādu, kas burtiski “slimo” ar Itāliju. Iemīlējušies Itālijā līdz sirds dziļumiem un sakairinātām garšu kārpiņām, arī Latvijā ļaudis meklē dienvidzemes burvību ēdienos, vīnogu dzērienos un dabiskajā priekā par dzīvi.

Svarīgākais