Augstskolās sākusies papildu uzņemšana, brīvas budžeta vietas

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Vairums augstskolu izsludinājušas papildu uzņemšanu pamatstudijās un reflektantu pieteikumus gaida līdz augusta vidum vai pat septembrim. Ir iespējams vēl pieteikties arī budžeta grupā.

Palīdzēs adaptēties

Piemēram, Latvijas Universitātē (LU) papildu uzņemšana notiek līdz pat augusta pēdējai nedēļai. «Uzmanīgi ir jāseko informācijai, kurā fakultātē kurai programmai un kad notiek papildu uzņemšana. Tas var būt atšķirīgi. Tie, kuri nāks pieteikties uz maksas studiju vietām, varēs noslēgt līgumu jau uzreiz,» skaidro LU Studentu servisa direktors Jānis Saulītis. Ar piedāvātajām maksas studiju vietām un atlikušajām brīvajām budžeta vietām LU papildu uzņemšanā var iepazīties LU portālā sadaļas Gribu studēt! apakšnodaļā Papildu uzņemšana.

Līdz ar jaunā studiju gada sākumu šoruden pirmoreiz Latvijas Universitātē studentiem sociāli un akadēmiski adaptēties augstskolā palīdzēs studentu kuratori. Studentu kuratori informēs studējošos par aktualitātēm studiju procesā, sniegs atbalstu LU materiālās bāzes izmantošanā, tostarp LU bibliotēkas un eresursu izmantošanā, sniegs individuālu atbalstu tiem studējošajiem, kuriem ir grūtības iekļauties Latvijas Universitātes akadēmiskajā vidē, kā arī rīkos saliedēšanas pasākumus.

Gaida reflektantus

Liepājas universitātē papildu uzņemšana norisināsies no 29. augusta līdz 2. septembrim, bet līdz 12. augustam turpinās dokumentu pieņemšana tālmācības profesionālajā bakalaura studiju programmā Sākumskolas un pamatskolas mācību priekšmetu skolotājs. Būs iespēja pieteikties visās universitātes īstenotajās studiju programmās, tostarp vairākās (Skolotājs (Pamatizglītības skolotājs), Informācijas tehnoloģija, Mehatronika, Matemātika, fizika un datorzinātnes, Vides un atjaunojamo energoresursu pārvaldība un inženierija, Baltu filoloģija, kultūra un komunikācija, Dizains (Fotomāksla) un Eiropas valodu un kultūras studijas ir vēl brīvas arī budžeta vietas.

Valsts apmaksātas studiju vietas vēl ir neaizpildītas arī Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā. Papildu uzņemšana akadēmijā turpināsies līdz 19. augustam. Reflektanti pieteikties var gan elektroniski, gan iesniegt dokumentus klātienē.

Šobrīd ir iespēja pieteikties 25 studiju programmās, no kurām 23 ir pieejamas arī budžeta vietas. Pieteikties var arī nepilna laika pamatstudijām. Dokumentus līdz 26. augustam vēl var paspēt iesniegt arī Rīgas Tehniskajā universitātē. Papildu uzņemšana izsludināta 53 pamatstudiju programmās, no tām 16 ir pieejamas arī budžeta vietas.

Izvēli izdara pēdējā brīdī

Reflektantu pieteikšanās uz pamatstudiju studiju programmām Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) turpināsies līdz 31. augustam. Kā liecina iepriekšējo gadu pieredze, daļa jauniešu savu studiju izvēli atliek uz pēdējo brīdi, tāpēc LLU noslēgs uzņemšanu tikai pāris dienas pirms jaunā studiju gada sākuma, 5. septembrī, skaidro augstskolā. LLU īsteno studiju programmas biozinātnēs, inženierzinātnēs un sociālajās zinātnēs. Pilna laika un nepilna laika maksas studiju vietām var pieteikties visās 29 izsludinātajās studiju programmās. Brīvas budžeta vietas LLU ir 12 studiju programmās, taču četrās no tām brīvas ir tikai no 1 līdz 4 budžeta vietām. Brīvas budžeta studiju vietas galvenokārt ir pieejamas Vides un būvzinātņu, Tehniskās un Meža fakultātes īstenotajās programmās, kas sagatavo darba tirgū pieprasītos būvniecības, vides, zemes ierīcības, kokapstrādes, enerģētikas un inženierzinātņu speciālistus, bet Rīgas Stradiņa universitātē uz maksas studiju vietām reflektantu pieteikšanās turpinās līdz 12. augustam. Kopskaitā pieteikties vēl var 32 studiju programmās.

Vēl komplektē budžeta grupas

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija dokumentus gaida līdz 15. augustam. Tiesa gan, pieteikties var tikai nepilna laika studijām. Biznesa augstskola Turība studētgribētājiem būs atvērta līdz pat 31. augustam. Var pieteikties šādām 1. līmeņa studiju programmām: Finanses un grāmatvedība, Reklāma uzņēmējdarbībā, Tiesību zinātnes, Viesmīlības serviss, Organizācijas drošība un Mārketings un tirdzniecība, kā arī šādās bakalaura studiju programmās: Uzņēmējdarbības vadība, Uzņēmējdarbības vadība (studijas tikai angļu valodā), Mārketings un tirdzniecības vadība (studijas tikai latviešu valodā), Tiesību zinātnes (studijas tikai latviešu valodā), Organizācijas drošība (studijas tikai latviešu valodā), Tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumu vadība, Lietišķo un rekreatīvo pasākumu vadība (pasākumu producēšana), Sabiedriskās attiecības, Žurnālistika un mediji, Starptautiskās komunikācijas vadība un Tiesību zinātnes (modificētā tālmācības studiju programma filiālēs).

Savukārt Latvijas Kultūras akadēmijā līdz 19. augustam notiek papildu uzņemšana programmā Mākslas. Konkurss attiecināms tikai uz maksas studiju vietām, jo budžeta vietas ir aizņemtas. Studenti tiek gaidīti šādās apakšprogrammās: Kultūras teorija un menedžments, Starpkultūru sakari (Latvija - Francija), Starpkultūru sakari (Latvija - Ziemeļvalstis), Starpkultūru sakari (Latvija - Austrumāzija). Bet Daugavpils universitātē dokumentus var iesniegt no 17. augusta līdz 7. septembrim 22 pamatstudiju programmās. Turklāt Dabaszinātņu un matemātikas, kā arī Humanitārās fakultātes studiju programmās ir vēl brīvas budžeta vietas.



Svarīgākais