KARJERAS STĀSTS: Uztura speciāliste gan pēc diploma, gan aicinājuma

INTERESĒ PĀRTIKAS PSIHOLOĢIJA. Alise norāda – uzturs ir ļoti mainīga joma, un, lai neizkristu no aprites, ir jāseko visām novitātēm. «Mani īpaši interesē pārtikas psiholoģija – kāpēc cilvēks ēd, kā ēst ar baudu, kā interjers, šķīvja krāsa, cilvēka apģērbs ietekmē ēstgribu, sāta sajūtu» © F64

Alisei Kindzulei veselīgs, sabalansēts uzturs un sports ir divi būtiski dzīves stūrakmeņi. Šie komponenti caurvij gan viņas profesionālo darbību, gan brīvā laika pavadīšanas iespējas, proti, ikdiena viņai aizrit uztura speciālistes ampluā, bet pēc piesātinātas darba dienas Alise velk slidas un visu pārējo hokejista ekipējumu un dodas pēc svaigām sajūtām uz ledus – viņa hokeju spēlē jau aptuveni desmit gadus.

Alise ir pilnīgi droša, ka rimta astoņu stundu gara darba diena birojā viņu ātri iztukšotu, tāpēc ir gandarīta par savas profesijas izvēli, kas paver daudzpusīgas sevis realizācijas iespējas, ja vien cilvēks pats to vēlas un tās meklē.

Iedīgļi ģimenē

Izvēli savu nākotni saistīt ar uztura speciālistes profesiju savā ziņā ietekmēja ģimenes piemērs. Alise stāsta, ka viņai ir ļoti sportiska un veselīgi domājoša ģimene. «Tas ir pavisam cits dzīves stils, uztvere. Arī man bija tuvas fiziskās aktivitātes, tāpēc sāku spēlēt hokeju – gan uz slidām, gan skrituļslidām jeb inline hokeju. Mani interesēja jautājumi, kā atjaunot sevi pēc treniņiem, kā smelties enerģiju, un jebkurš sportists piekritīs, ka šajā ziņā pareizam uzturam ir ļoti liela nozīme.» Līdz ar to pēc vidusskolas dokumenti tika iesniegti Rīgas Stradiņa universitātē, lai apgūt uztura speciālistes profesiju. Jau studiju laikā viņa meklēja iespējas, kā praksē iepazīt izvēlēto profesiju, tāpēc ir piedalījusies dažādos projektos, tur uzkrājot bagātīgu pieredzi, piemēram, kā strādāt ar skolēnu auditoriju.

Alise ir strādājusi arī vairākos medicīnas centros, vienubrīd pat četros vienlaikus, jo viņa godīgi atzīst: lai ko nopelnītu, reizēm ir jāstrādā vairākās vietās vienlaikus. Šobrīd viņa kā uztura speciāliste konsultē divos medicīnas centros. Viņa novērojusi, ka aizvien vairāk cilvēki pievērš uzmanību savai ikdienas ēdienkartei, veselīgam uzturam (lasa pieejamo informāciju), bet pie speciālista lielākoties vēršas tikai tad, kad piemeklē kādas veselības kaites. «Taču, protams, ir klienti, kas nāk uz konsultāciju laikus, piemēram, lai sakārtotu savu ēdienkarti.»

Nodoms izdevās

Kopš 2014. gada novembra viņa pievienojās Lido komandai. «Lai tevi pamanītu, novērtētu, ir nemitīgi kaut kur jāpiedalās, jāizrāda iniciatīva, darba tirgū ir ļoti aktīvi sevi jāpiedāvā. Tāpēc, kad biju ieguvusi gan bakalaura grādu [uztura speciālista kvalifikācija], gan maģistra grādu uztura zinātnē, sūtīju ļoti daudzām darbavietām savu CV,» stāsta Alise. Tieši tobrīd brīvas uztura speciālista vakances īsti nebija, tāpēc viņa skatījās arī uz amatiem, kas ir pietuvināti pārtikas nozarei. Savu CV Alise aizsūtīja arī Lido ar domu – neraugoties uz to, ka piesākās pavisam citai vakancei, personālatlasē pamanīs viņas izglītības segumu, uzkrāto pieredzi un piedāvās, iespējams, atbilstošāku amatu. Alise bija trāpījusi tieši laikā un īstajā vietā – Lido sāka veidot Uztura skolu skolas vecuma bērniem, un bija nepieciešams zinošs speciālists, kas šo iniciatīvu varētu realizēt. Alises CV darba devēju uzrunāja, un viņa kļuva par Lido uztura speciālisti. «Lai arī sākotnēji šķita, ka tas varētu būt pusslodzes darbs vai īstermiņa projekts, tomēr galu galā darba pienākumu klāsts kļuva arvien plašāks.»

Izglīto skolēnus

Šobrīd Alise vada Uztura skolu, kas ir uzņēmuma sociāls projekts skolas vecuma bērniem. Nodarbības ir bezmaksas, un tām var pieteikties jebkura Latvijas skola. «Vispirms skolēni atraktīvā veidā izzina veselīga uztura pamatprincipus, tad dodas ekskursijā un visbeidzot pagatavo sev veselīgu burgeru no dārzeņiem. Interese no mācību iestādēm ir ļoti liela. Man ir prieks, ka varu savas zināšanas nodot bērniem un pusaudžiem, jo nodarbībās redzams, ka viņu zināšanas par pareiza uztura būtību ir ļoti virspusējas,» secina Alise. Viņa ne tikai ir atbildīga par Uztura skolu, bet ikdienā gatavo dažādas publikācijas par pareiza uztura pamatprincipiem, ikdienā seko jaunākajām tendencēm nozarē, lai dotu padomus Lido sortimenta uzlabošanā, palīdzot pilnveidot veselīga uztura konceptu uzņēmumā. Roka jātur uz pulsa arī jautājumos, kas skar izmaiņas normatīvajos aktos, kas saistīti ar uztura tematiku, tāpat Alises gādībā palaikam ir dažādi projekti, piemēram, viens no plānotajiem ir veselības mēnesis, kas notiks sadarbībā ar fitnesa centriem. Alise atrod arī iespējas vadīt interesentiem nodarbības un lekcijas par dažnedažādām tēmām, kas, protams, ir saistītas ar uztura jomu, un drīzumā uzņemsies vēl lektores pienākumus, maģistrantūras starpaugstskolu programmā skolojot topošos uztura speciālistus. Alise norāda, ka arī nemitīgi mācās pati, – uzturs ir ļoti mainīga joma, un, lai neizkristu no aprites, ir jāseko visām novitātēm. «Mani īpaši interesē pārtikas psiholoģija – kāpēc cilvēks ēd, kā ēst ar baudu, kā interjers, šķīvja krāsa, cilvēka apģērbs ietekmē ēstgribu, sāta sajūtu.»

Svarīgi, lai pacients uzticas

Taujāta, kas, viņasprāt, ir izvēlētās specialitātes pozitīvās šķautnes, kas ļauj katru dienu ar dzirkstošām acīm pildīt tiešos darba pienākumus, Alise atbild: «Uztura speciālists var palīdzēt cilvēkiem. Un tā ir neaprakstāma gandarījuma izjūta, darba dienai noslēdzoties. Es patiesi mīlu savu profesiju, esmu ar sirdi un dvēseli tajā iekšā,» akcentē Alise.

Viņa gan piebilst, ka, strādājot par uztura speciālistu medicīnas jomā, jārēķinās, ka darbs būs psiholoģiski smags. «Ir jānodibina ļoti ciešs kontakts ar pacientu, lai viņš speciālistam uzticētos un nebaidītos stāstīt, kas tiek ēsts, jo par to vairākums kautrējas runāt. Mums savukārt ir jāmeklē šādu ēšanas paradumu iemesli, lai varētu palīdzēt,» skaidro uztura speciāliste.

Alise ir pārliecināta, ka par darba trūkumu uztura speciālisti nevar sūkstīties, jo «aptaukošanās ir kļuvusi par pandēmiju. Izpētīts, ka 60% no visām saslimšanām ir neinfekciozās slimības, kur liela nozīme ir uzturam un fiziskajām aktivitātēm.» Tā kā par uztura speciālistiem sevi sauc arī personas, kas beigušas dažu mēnešu kursus, šādas profesijas pārstāvju ir saradušies ļoti daudz. Viņa gan cilvēkiem iesaka pievērst uzmanību, vai speciālistam ir diploms un vai viņam ir ārstniecības personas statuss.

Vakaros uz slidām

Alise stāsta, ka Latvijas uztura speciālisti ir pieprasīti ārzemēs, arī atalgojums nenoliedzami pārsniedz piedāvājumus Latvijā, taču Alise šobrīd aizbraukšanas iespējas neapsver, jo Latvijā dzīvo visi viņai tuvie cilvēki, kā arī profesionālā gultnē vēl daudz kas paveicams.

Alise piekrīt, ka darba stundas aizrīt spraigi, taču viņa pēc intensīvas darba dienas nevis dodas mājās atlaisties dīvānā, bet brīvo laiku labprāt pavada aktīvi. Par savu sporta veidu ir izvēlējusies hokeju, jo tas ļauj pilnībā atslēgt domas par ko citu un liek 100% koncentrēties spēlei. Alise ir uzbrucēja un uz treniņiem dodas 5–6 reizes nedēļā. Viņa ziemā ir uz slidām, vasarā uz skrituļslidām. Ar savu komandu regulāri piedalās gan Latvijas, Eiropas, gan arī pasaules mēroga čempionātos.



Latvijā

Šobrīd norit balsošana par titulu "Gada Eiropas cilvēks Latvijā". Par titulu sacenšas trīs cilvēki - Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, animācijas filmas "Strume" režisors Gints Zilbalodis un Lūznavas muižas pārvaldniece Iveta Balčūne. Valsts prezidents šajā saistībā vēries ar lūgumu pie sabiedrības.

Svarīgākais