Rēzeknes novada skolu tīklu optimizēs

© F64

Rēzeknes novada domes izveidotā darba grupa pirmsskolas izglītības iestāžu un skolu tīkla optimizēšanai ir apkopojusi informāciju par skolēnu skaitu un skolēnu skaita dinamiku novada izglītības iestādēs, pirmsskolas vecuma bērnu līdz četru gadu vecumam skaitu, pedagogu skaitu un noslogojumu izglītības iestādēs, darba samaksas sadalījumu, tehniskā personāla skaitu un noslogojumu, ēku uzturēšanas izdevumus, skolēnu pārvadājumus un cita veida informāciju.

Apkopotie rezultāti neiepriecina – zemā dzimstība un iedzīvotāju aizplūšana no laukiem ir skārusi arī Rēzeknes novadu, sekmējot skolēnu skaita sarukšanu pēdējo sešu gadu laikā par 700 audzēkņiem, tāpēc darba grupa izstrādājusi Rēzeknes novada izglītības iestāžu optimizācijas variantus.

Izstrādātie priekšlikumi ir šādi – 2016. gada 19. augustā slēgt Kalnezeru Katoļu pamatskolu un Zarečnajas pamatskolu, kā arī 2016. gada 1. septembrī Mākoņkalna pirmsskolas izglītības iestādi pārveidot par Kaunatas pirmsskolas izglītības iestādes Zvaniņš struktūrvienību.

Izglītības pārvaldes vadītājas vietnieks Vilis Deksnis paskaidroja, ka situācijas analīze veikta, ievērojot trīs pamatnostādnes: izglītības pieejamība, izglītības kvalitāte un izmaksu efektivitāte.

Darba grupa rūpīgi izvērtēja to skolu uzturēšanas izmaksas, kurās prognozējamais skolēnu skaits ir mazāks par 40. Prognozes liecina, ka Kalnezeru Katoļu pamatskolu 2016. gada 1. septembrī apmeklēs 31 skolēns, pārsvarā visi Lendžu pagasta iedzīvotāji, un tikai viens pirmklasnieks. Skolā šobrīd strādā 12 pedagogu, pamatdarbā ir deviņi. Skolēnus piedāvāts pārvadāt uz Nautrēnu vidusskolas struktūrvienību Bērzgales pamatskolu, Verēmu pamatskolu vai Nautrēnu vidusskolu. Analizējot izmaksas, pēc skolas slēgšanas ekonomija paredzama 68 tūkstoši eiro.

Prognozējamais skolēnu skaits Rēznas pamatskolas struktūrvienībā Zarečnajas pamatskolā 2016. gada 1. septembrī ir 34, bet darba grupa secināja, ka reāli tie ir tikai 32, jo daži bērni dzīvo ārpus Latvijas, arī viens no trim prognozētajiem pirmklasniekiem. Interesants fakts ir tas, ka no Griškānu pagasta bērniem Zarečnajas pamatskolu apmeklē tikai 18, pārējie izvēlējušies skolas Rēzeknē. Skolā strādā 13 pedagogu, pamatdarbā septiņi. Skolēniem piedāvāts turpināt mācības Rēznas, Liepu vai Audriņu pamatskolās. Paredzamā izmaksu ekonomija ir gandrīz 56 tūkstoši eiro.

Darba grupā izteikti aizrādījumi, ka netiks saglabātas kristīgās vērtības, kuras uzturēja Kalnezeru Katoļu pamatskola. Tāpēc Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs tikās ar Rēzeknes Aglonas diecēzes bīskapu Jāni Buli, kurš izteica priekšlikumu vienā no skolām – Nautrēnu vidusskolā vai Bērzgales pamatskolā – izveidot fakultatīvu kristīgās mācības apgūšanu, ja skolēnu vecāki izteiks šādu vēlēšanos.

Novada pašvaldība sadarbībā ar pagastu pārvaldēm meklēs risinājumus skolu ēku infrastruktūras izmantošanai turpmāk. Kalnezeru Katoļu pamatskolas sporta zāli turpinās izmantot iedzīvotāji sporta aktivitātēm, savukārt Zarečnajas pamatskolas ēku varētu izmantot kā vietu sociālo pakalpojumu sniegšanai vai jauniešu vasaras nometņu rīkošanai.



Latvijā

Valstij daļēji piederošais uzņēmums SIA “TET” lūdzis piedošanu 2000. gada Pasaules čempionam riteņbraukšanā Romānam Vainšteinam par komunikāciju, kāda radusies, risinot problēmu par vīrieša īpašumā ieraktu telekomunikāciju kabeli, no kura uzņēmums licis atbrīvoties paša spēkiem, turklāt, par saviem līdzekļiem, vēsta TV24 raidījums “STOPkadri ar Armandu Puči”.

Svarīgākais