Jaunos prātus caur kampaņu cer piesaistīt būvniecības jomai

© F64

Straujiem soļiem 9. un 12. klašu skolēniem tuvojas valsts centralizēto eksāmenu un izlaidumu laiks. Turklāt ir pienācis arī pēdējais brīdis saprast, ko iesākt pēc skolas absolvēšanas.

Lai jauniešiem parādītu, ka viena no viņu nākotnes karjeras izvēlēm var būt saistīta ar būvniecības jomu, sasparojušies šīs nozares pārstāvji un organizē profesionālās orientācijas kampaņu Mācies būvniecību! Līdz pat maijam mācību iestādēs viesosies būvniecības profesionāļi, stāstot par savu darba ikdienu, profesijas daudzpusīgajām šķautnēm un izaicinājumiem.

Speciālistu daudzveidīgo pieredzi skolēni var iepazīt arī atraktīvā informatīvā bukletā Aizraujoša profesija – būvnieks, kur apkopota projektētāju, koka būvnieku, projektu un būvdarbu vadītāju un restauratoru pieredze, un atziņas par savu specialitāti un ceļu līdz tai.

«Mans jaunības sapnis bija būvēt ēkas, un, lai to īstenotu, vēlējos mācīties par arhitektu. Vienīgi nepievērsu uzmanību prasībai labi zīmēt, lai iestātos arhitektos. Izvēlējos studēt visciešāk ar ēku tapšanu saistīto specialitāti un apgūt būvinženiera profesiju. Pēc pirmā studiju kursa būvlaukumā pildīju vienkārša strādnieka pienākumus un par centību darīt visu perfekti samaksāju ar nodilušu pirkstu ādu flīžu šuvošanas laikā. Pēc otrā studiju kursa praksē sāku apgūt visu, kas saistīts ar projektu vadību,» stāsta Gintars Dardets, Selva Būve projektu vadītājs. Viņš ar savu stāstu dalījies arī informatīvajā bukletā.

Kampaņas Mācies būvniecību! sociālais mērķis ir popularizēt mācības profesionālās izglītības iestādēs un studiju iespējas augstskolā un koledžās, kā arī iedvesmot jauniešus darbam būvniecībā.

«Būvnieku izglītošanās sākas jau pamatskolā. Fizika, ķīmija un matemātika ir tie mācību priekšmeti, kas veido stabilus pamatus, lai strādātu būvniecībā. Bez šiem pamatiem nevar iztikt. Šo domu arī uzsvēršu sarunās ar skolēniem,» norāda Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības inženierzinātņu fakultātes asociētais profesors, Būvniecības programmas direktors Mārtiņš Vilnītis. Viņš stāsta, jau vairākus gadus novērots, ka uzņēmumi paši interesējas par labākajiem studentiem un labprāt viņus ņem praksē, un ne tikai. «Šī tendence apliecina, ka būvnieka profesija ir un būs pieprasīta,» uzsver M. Vilnītis.

Četrus mēnešus Latvijas skolas apmeklēs dažādi būvniecības nozares speciālisti, iepazīstinot skolēnus ar savu pieredzes stāstu, kas varbūt kādam jaunietim kalpos kā dzinulis uzsākt studijas un pēc tam arī darba gaitas būvniecībā. Kampaņas organizatori – biedrība Building Design and Construction Council – aicina mācību iestādes būt aktīvām un aicināt būvniekus arī uz savu skolu, vispirms sazinoties ar biedrību.

«Būvniecība ir aizraujoša joma, tai nepieciešami jauni un zinoši speciālisti, kas var izaugt, bagātinoties no kompetentu profesionāļu pieredzes,» saka biedrības Building Design and Construction Council valdes locekle Agrita Lūse. Organizatori ir pārliecināti, ka Latvijā iegūstamā izglītība būvniecībā ir konkurētspējīga, bet tas, kādas izvērtīsies profesionālās gaitas, lielā mērā ir atkarīgs no katra paša, viņa vēlmes pašizglītoties, sevi apliecināt darbos, jo, lai izvirzītos, ir jābūt labākam par vidējo.

Biedrības iniciatīvu atbalstījusi Izglītības un zinātnes ministrija, augstākās izglītības iestādes, būvniecības uzņēmumi un Rīgas dome.

Svarīgākais