Sajust zināšanas ar rokām

VAS Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs (no kreisās) ar Rīgas Tehniskās universitātes rektoru Leonīdu Ribicki iepazīst jauno radošo laboratoriju Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē © F64

Rīgas Tehniskās universitātes Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē (RTU EEF) atklāta Latvenergo radošā laboratorija. Telpa nodota studentu un vidusskolēnu ideju realizācijai, kā arī teorētisko zināšanu pārbaudei praksē.

«Šajā laboratorijā nekas nav izveidots gatavs. Students nāk un visu dara pats – labo sava datora skaļruņus, veido audio pastiprinātājus vai slēdžu virtenes. Var veikt arī sarežģītākas darbības, kuras apgūstam RTU, piemēram, strāvas stipruma pārveidošanu. Te nepastāv ierobežojumi, bet ir brīva vieta jauniešu izdomai,» Neatkarīgajai sacīja RTU Studentu parlamenta viceprezidents un radošās laboratorijas vadītājs Ritvars Grēbers. Laboratorija nodrošināta ar dažadām ierīcēm un instrumentiem – barošanas avotiem, signālu ģeneratoriem, lodēšanas stacijām, skrūvgriežiem, knaiblēm un citiem mehāniskās apstrādes instrumentiem, mēraparātiem un testēšanas iekārtām. Telpas iekārtošanu finansiāli atbalstījusi VAS Latvenergo. Radošas laboratorijas izveidē ieguldīti apmēram 50 000 eiro.

«Uzņēmumā Latvenergo strādā ļoti daudz RTU absolventu. Mēs vēlējāmies veicināt savu potenciālo darbinieku zināšanas,» atklāšanas uzrunā pauda Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

Laboratorija ir atvērta arī vidusskolēniem, kuri aizraujas un apsver iespēju saistīt savu karjeru ar enerģētiku. Notiek sadarbība ar jauno RTU Inženierzinātņu vidusskolu, kuras skolēni divas reizes nedēļā nāk izstrādāt savus zinātniskās pētniecības darbus. «Pēc pieredzes varu teikt, ka lielāko daļu zināšanu esmu ieguvis, strādājot praktiskos darbus laboratorijā. Viens ir lekcijā uzzinātais, bet pavisam citādi ir teoriju izmēģināt savām rokām,» atzina R. Grēbers, elektrotehnoloģiju datorvadības 3. kursa students. Laboratorijā uzturēsies vecāko kursu audzēkņi, kuri nepieciešamības gadījumā interesentiem palīdzēs norādīt, kur meklēt vajadzīgo informāciju, lai jaunais censonis pats atrisinātu radušos kļūdu. RTU Studentu parlamenta mērķis ir izveidot līdzīgas radošās laboratorijas arī citās RTU fakultātēs.

«Jebkurš šīs nozares profesionālis piekritīs, ka elektrotehniku un elektroniku cilvēks pa īstam sāk saprast tikai tad, kad atrisina pirmo ar to saistīto problēmu gan galvā, gan ar rokām. Fakultātes programmās ir praktiskie darbi, taču parasti tie ir jau vairāku gadu garumā izstrādāti un var šķist garlaicīgi. Šī ir vieta, kurā studenti var pavadīt savu brīvo laiku un veicināt interesi elektronikā,» sacīja RTU EEF dekāns Oskars Krievs, kas cer, ka radošā laboratorija veicinās arī inovatīvas idejas.



Svarīgākais