KARJERAS LĒCIENS: No praktikanta līdz vadītāja amatam

«Jau būdams praktikants, biju nolēmis, ka strādāšu ļoti cītīgi, sevi nesaudzēšu, bet palēnām izaugšu līdz vadītājam. Uzskatu – līdz zvaigznēm nevar tikt, monotoni nostrādājot dienā noteiktās astoņas stundas. Ir jādara daudz vairāk,» norāda Andris Trumars © F64

«Es gribu un būšu vadītājs,» šādu mērķi Andris Trumars sev izvirzīja, vēl būdams praktikants SIA Eco Baltia grupa. Divu gadu laikā savu apņemšanos viņš ir īstenojis un šobrīd ir grupas uzņēmumu valdes loceklis un Biznesa attīstības nodaļas vadītājs.

Andris gan atzīst – līdz atradis savu īsto jomu, bija vajadzīgs vairāku gadu ilgs savu interešu izpētes laiks. Arī skolēniem, kas vēl ir tikai sava ceļa meklējumos, Andris iesaka jau vasaras brīvlaikā pastrādāt dažādu raksturu darbus, tādējādi gūstot ne tikai pieredzi, bet labāk izzinot paši sevi.

Arī viņš pats nav smādējis, piemēram, nedz dīdžeja, nedz administratora darbu, ir izmēģinājis savus spēkus apkalpojošajā jomā. «Cik vien sevi atceros, esmu centies brīvdienās un vasarās kaut kur pastrādāt,» norāda Andris.

Ielēca vides apsaimniekošanā

Tuvojoties 9. klases izlaidumam, Andris bija izkristalizējis, ka nākotnē sevi saredz, rosoties uzņēmējdarbības vidē. Lai jau laikus sāktu šo jomu iepazīt, viņš iestājās Rīgas Tehniskās universitātes Liepājas profesionālās vidusskolas Ventspils filiālē, tur apgūstot komercpakalpojumu darbinieka specialitāti.

Izglītības ceļš turpinājās Banku augstskolā (BA), tur iegūts gan bakalaura grāds (studēts profesionālā bakalaura studiju programmā Inovācijas un produktu attīstība uzņēmējdarbībā), gan maģistra grāds, iegūstot dubultdiplomu (profesionālais maģistra grāds finansēs, kvalifikācija Finansists (BA) un maģistra grāds Uzņēmējdarbības vadīšana (Šveices biznesa skola)).

Paralēli studijām Andris arī rakstīja projektus, lai daudzdzīvokļu mājās, piesaistot Eiropas naudu, varētu veikt siltināšanu. Lai arī darbs padevās, tomēr ilgtermiņā tas nedeva patiesu gandarījumu un Andris juta vēlmi izmēģināt ko jaunu – ielēkt vides apsaimniekošanas lauciņā, kas jau kādu laiku raisīja viņa interesi. Viņš bija daudz lasījis par zaļajām tehnoloģijām, atkritumu biznesu. Arī kursa un bakalaura darbu tēma bija saistīta ar vides problemātiku. «Šī joma Latvijā vēl ir ļoti neattīstīta. Domāju, ka industrija tuvākos 20–30 gadus turpinās piedzīvot arvien jaunas inovācijas. Turklāt šī nozare ir neizzūdoša – atkritumi būs vienmēr,» savu izvēli par labu vides apsaimniekošanai pamato Andris.

Izaugsme viena uzņēmuma ietvaros

Studējot 4. kursā, viņš nosūtīja savu CV vairākiem šajā nozarē strādājošiem uzņēmumiem, norādot, ka labprāt tajā vēlētos stažēties. Atsaucās Eco Baltia grupa, kas bija atvērta šādai sadarbības formai. Prakse ilga apmēram trīs mēnešus. Tās laikā Andrim tika uzticēti dažādi praktiski darbi, piemēram, vākt un pētīt informāciju par kādu konkrētu jautājumu. „«Prakse deva plašu ieskatu par nozari un izpratni, kā šeit notiek procesi. Tas bija ļoti vērtīgs laiks,» atceras Andris. Tā kā uzņēmums bija apmierināts ar jaunieša paveikto, tad piedāvāja Andrim kļūt par pilntiesīgu komandas locekli, piedāvājot projekta koordinatora amatu. «Jaunie pienākumi pavēra jaunus apvāršņus – iepazinu visus projekta īstenošanas posmus, sniedzot atbalstu [nepieciešamās informācijas izpēte, apstrāde] konkrētā projekta vadītājam,» stāsta Andris. Drīz arī sekoja nākamais karjeras pakāpiens – Andris kļuva par projektu vadītāju, bet pēc aptuveni pusgada viņam piedāvāja kļūt par Biznesa attīstības nodaļas vadītāju un valdes locekli. «No tādas iespējas es nevarēju atteikties, lai gan sākuma posms jaunajā amatā bija ļoti sarežģīts, jo man nebija neviena palīga: mans iepriekšējais amats – projektu vadītājs – bija vakants. Tad, kad šo vakanci izdevās aizpildīt, varēju pievērsties saviem tiešajiem pienākumiem – uzņēmuma biznesa attīstības stratēģijas plānošanai un īstenošanai. Piemēram, šobrīd uzņēmuma galvenie realizējamie projekti ir sadzīves atkritumu šķirošanas rūpnīcas izveide Liepājā un Salaspilī. Šie projekti prasa manu vislielāko uzmanību. Protams, padomā ir vēl citi veicami darbi, kas ļautu vēl plašāk attīstīt uzņēmuma grupu. Atliek tik strādāt!» uzsver Eco Baltia grupa Biznesa attīstības nodaļas vadītājs.

Bez darba līdz zvaigznēm netikt

Viņš norāda, ka jaunie pienākumi neprasīja lielu adaptācijas laiku, jo daudz kas jau bija zināms un iepazīts, esot projektu vadītāja amatā. Taču kādus divus mēnešus bijis iekšējs diskomforts par iegūtu atbildības līmeni – ja līdz tam kā projekta vadītājs viņš varēja izteikt savus priekšlikumus, taču gala lēmumu pieņēma Biznesa attīstības nodaļas vadītājs, pēc tam arī valde, tad līdz ar jauno amatu lēmuma pieņemšana gūlās arī uz viņa pleciem. Tagad jau ar to ir aprasts.

Taujāts, kas, viņaprāt, bija noteicošie faktori, kas ļāva bruģēt profesionālo ceļu arvien augstāk, Andris atbild: «Jau būdams praktikants, biju nolēmis, ka strādāšu ļoti cītīgi, sevi nesaudzēšu, bet palēnām izaugšu līdz vadītājam. Uzskatu – līdz zvaigznēm nevar tikt, monotoni nostrādājot dienā noteiktās astoņas stundas. Ir jādara daudz vairāk.»

Protams, nevar iekrist vienā galējībā – darbs nav visa dzīve, to apzinās arī Andris, tāpēc brīvajos brīžos labprāt izvēdina galvu sportojot. Kādreiz viņa lielā aizraušanās bija kikbokss, gūti arī vērā ņemami panākumi – Andris ir divkārtējais Latvijas čempions, ieguvis arī Eiropas vicečempiona titulu. Viņam ir otrās pakāpes melnā josta. Tagad viņa mērķis ir noskriet pusmaratonu Lattelecom Rīgas maratonā. Treniņi jau sākušies.

Svarīgākais