Vienā solī ar skolēnu digitālajām prasmēm

© f64

Pārliecība par savām digitālajām prasmēm un spēja modernās tehnoloģijas jēgpilni iekļaut mācību stundās, lai vairotu skolēnos motivāciju mācīties – šos kā būtiskākos ieguvumus pēc dalības bezmaksas digitālajā apmācību programmā Samsung skola nākotnei norāda Rīgas 6. vidusskolas skolotāji, kuri projektā triumfēja, balvā iegūstot 10 000 eiro digitālo ierīču iegādei skolā.

Šobrīd ir izsludināts jauns iesaukums, turklāt programmas saturā iekļautas vairākas novitātes – skolotājiem būs iespēja ne tikai pilnveidot savas digitālās iemaņas, bet arī apgūt līderības un prezentācijas prasmes, izprast, kā īstenot pārmaiņu vadību skolā. Principā programma veidota tā, lai skolās ienāktu digitālajam laikmetam atbilstošas mācību metodes.

Izveido digitālo klasi

«Modernās tehnoloģijas ir neatņemama skolēna ikdienas sastāvdaļa, taču ne visi pedagogi jūtas tikpat zinoši un prasmīgi šo ierīču lietotāji, tāpēc arī mums ir nemitīgi jāpilnveidojas,» Rīgas 6. vidusskolas komandas lēmumu iesaistīties programmā pamato viena no tās pārstāvēm, angļu valodas skolotāja Ruta Zaharova. Savukārt informātikas un programmēšanas skolotājs Kalvis Kincis atzīst, ka ne tikai programmas saturs, bet arī pati balva likās intriģējoša, lai piedalītos.

Pedagogu skološanās ilga piecus mēnešus, izstrādājot savu digitālās attīstības vīziju. To žūrija novērtēja kā ilgtspējīgāko un visplašāk izmantojamo mācībās. Par iegūto balvu tika ierīkota digitālā klase sākumskolā, kas aprīkota ar interaktīvo tāfeli un 20 planšetdatoriem skolēniem, kā arī jauniegūtās prasmes un tehnoloģijas palīdz attīstīt skolas TEDEd klubu, kurā bērniem jau no pirmās klases māca iemaņas, kas noder ikdienas gaitās, mācību procesā – formulēt savu viedokli, prezentēt sevi. «TEDEd klubs ir ārpusstundu aktivitāte, kur skolēni izzina, apgūst prasmes, kā prezentēt savu ideju, ieinteresēt citus. Lai prezentācija nebūtu garlaicīga, ir jāpārzina ideju strukturēšanas, plānošanas pamatlietas, jāizvēlas atbilstoši uzmanību piesaistošie elementi, noformējums,» skaidro R. Zaharova.

Aplipināt citus

Viņasprāt, modernās tehnoloģijas ir būtisks elements, kā motivēt audzēkņus mācīties. «Ierīces ļauj dažādot mācību procesu. Piemēram, angļu valodas stundās varam internetā sameklēt dažādus tekstus par mācību procesā apskatīto tēmu, klausīties ziņas oriģinālvalodā,» stāsta R. Zaharova. Tas, ka skolotājs iet vienā solī ar skolēniem, dod pienesumu arī sasvstarpējas komunikācijas uzlabošanā.

Samsung skola nākotnei uzvarētāji kā vienu no izaicinājumiem saredz ar projektā gūtajām zināšanām un atziņām aplipināt arī citus pedagogus. Interese no citu skolotāju puses esot. Notikusi pirmā apmācība, kuras pamatmērķis ir skolotājiem parādīt interaktīvas vides iespējas, realizējot interesantu stundu gaitu, stāsta K. Kincis.

Gaida jaunas komandas

Tā kā pirmais grūdiens mācīšanas un mācīšanās paradumu maiņā projekta dalībskolās bijis gana veiksmīgs, Samsung skola nākotnei atver durvis jauniem interesentiem.

Pieteikšanās anketu iespējams lejupielādēt mājaslapā www.skolanakotnei.lv līdz 2015. gada 9. janvārim. Apmācību programmai Skolotājs 3.0 aicinātas pieteikties skolu komandas no visas Latvijas. Komandā jābūt četriem dalībniekiem – skolas direktoram, IT skolotājam (ja tāds ir) un diviem jebkuru priekšmetu skolotājiem.

No iesūtītajiem pieteikumiem dalībai programmā tiks izvēlētas 10 motivētākās skolas.

«Runājot tehnoloģiju terminoloģijā, skolotājiem šodien jābūt gluži kā viedtālruņiem – jāveic vairākas darbības vienlaikus, jāatbild uz visiem jautājumiem, jābūt jaudīgiem, ātriem, vienmēr uzlādētiem, ar neierobežotām izklaides iespējām un arī triecienizturīgiem. Tas ir varoņdarbs, kas jāpaveic ik dienas. Tieši tāpēc esam izveidojuši Skolotājs 3.0 programmu, kura skolotājiem sniegs idejas, prasmes un risinājumus, kas palīdzēs sagatavoties šīm jaunā laikmeta skolēnu un vecāku prasībām un kļūt par mūsdienīgas izglītības līderiem skolā un ārpus tās,» norāda Samsung Electronics Baltics (projekta īstenotājs) korporatīvās komunikācijas vadītāja Iveta Bojāre.

Mērķis uzlabot skolēnu sasniegumus

Programmas pamatā ir izglītības ekspertu un pētnieku komandas izstrādāts nākotnes skolotāja portrets Skolotājs 3.0, kur skolotājs ir aizrautīgs mūsdienīgu pārmaiņu vadītājs skolā, novators un inovāciju mednieks. Viņam ir pārliecība par savām digitālajām prasmēm, un tehnoloģijas ir līdzeklis, lai ieinteresētu skolēnus mācīties, atraisītu un izceltu viņu talantus.

Skolotājs 3.0 praktiskās un radošās nodarbības notiks no 2015. gada februāra līdz maijam. Mācības sāksies ar pieredzes apmaiņas braucienu uz Igauniju. Četru mēnešu laikā skolu komandas profesionālu mentoru vadībā izstrādās pārmaiņu projektu savai skolai, kura uzdevums būs atrisināt kādu skolas definētu problēmu ar mērķi uzlabot skolēnu sasniegumus. Labākajam balva nemainīga – 10 000 eiro jaunākajām tehnoloģijām savai skolai.

Svarīgākais