Tīra jūra vieno

© nra.lv

„Neesam izglābuši pasauli, bet gan vairāk sevi,” teic Juris Ikaunieks. Šogad Juris līdzās ar daudziem citiem, ir ekspedīcijas Mana jūra dalībnieks. Viņam šis ap 500 kilometru lielais gājiens ir kas vairāk par vienkāršu pastaigāšanos gar jūru. Šobrīd atlikusi vien nedēļa līdz ekspedīcijas beigām, taču paveikts ir krietni daudz.

Jau vairāk kā trīs nedēļas ar Zaļā josta atbalstu norisinās Vides izglītības fonda organizētā kampaņa Mana jūra, kuras galvenais mērķis ir popularizēt Baltijas jūras un Latvijas jūras piekrastes unikālās dabas vērtības, kā arī pievērst sabiedrības uzmanību jūras piesārņojošo atkritumu problemātikai.

Ekspedīcijas pastāvīgie dalībnieki, kā arī tie interesenti, kas atsaukušies publiskajam aicinājumam pievienoties ekspedīcijai, atstājot aiz muguras gandrīz 400 veiktos kilometrus, vakar sasnieguši Jūrmalas piekrasti. „Lai gan mūsu ekspedīcija vēl nav galā, jau tagad esam ieguvuši unikālus datus turpmākām aktivitātēm atkritumu situācijas risināšanai jūrā un piekrastē,” bilst kampaņas organizatore Baiba Prūse. Stāstot par ekspedīcijas katras dienas aktivitātēm, Baiba min neparastās atkritumu haizivs medības. Tas ir mistisks tēls, ar kuru ekspedīcijas dalībnieki apzīmē jūras piesārņojošo atkritumu uzskaitīšanu jeb monitoringu. Paralēli tam, gājiena laikā tā dalībnieki veic foto reportāžas, intervē piekrastes iedzīvotājus un dara daudzas citas interesantas lietas.

Šogad Mana jūra notiek jau otro reizi pēc kārtas. Jāteic, šoreiz kampaņas ietvaros notiek ne tikai piekrastes atkritumu izpēte un informatīvas nodarbes, bet arī dažādi mazāki un lielāki kultūras pasākumi. Aizvadīti vairāki koncerti Liepājas pilsētā, kā arī Slīteres un Ovišu bākās. Šogad ir arī pirmā reize, kad norisinājās pasākumu klāsts Mana jūra skan. Tāpat ekspedīcijas gājēji piedzīvojuši un dzirdējuši dažādus ekspertu dzīves stāstus par to, ko tad katram no viņiem nozīmē jūra. Līdzīgi kā pagājušogad, arī šajā gājienā publiskajos pasākumos piedalījušies tādi Latvijā pazīstami cilvēki kā saksofonists Artis Gāga, čellists Ēriks Kiršfelds, kā arī vijolniece Liene Neija-Kalniņa. „Esam tikušies arī ar Rimantu Ziedoni, kurš uzrakstījis grāmatu Jūras zemē Latvijā,” stāsta Mana jūra publicitātes koordinatore Zane Ruģēna-Bojāre.

Vakar Jūrmalā kampaņas dalībnieki kopā ar Jūrmalas skolas audzēkņiem diskutēja par piesārņojuma problēmām un sadarbībā ar Vides izglītības fonda pārstāvi Jāni Ulmi veica Zilā karoga kontroli, kas sevī ietver pilnvērtīgu peldvietu apsaimniekošanu. Jāpiebilst, līdz 8.augustam balsojumā tiks noskaidrota Latvijas labākā peldvieta, kurā kampaņas noslēgumā tiks uzstādīts īpašs no otrreiz pārstrādātajiem dēļiem un divriteņu rāmjiem veidots soliņš.

Šobrīd jāgaida 4.augusts, kad Salacgrīvā Mana jūra ietvaros notiks ambientās mūzikas koncerts ar video materiāliem par Latvijas jūras piekrasti, kā arī visas dienas garumā norisināsies dažādas radošās darbnīcas.

Svarīgākais