Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Radošās enerģijas augļi

© Ojārs Lūsis

Lai cilvēks ikdienā spētu funkcionēt, viņam primāri nepieciešams gaiss, ēdiens, ūdens un miegs. Bet mūsu fiziskais ķermenis nav atrauts no dvēseles, kurai arī nepieciešama barība lietu un piedzīvojumu, kas patīk, uzlādē un sniedz prieku, izskatā.

Visplašāko garīgās pieredzes gammu spēj sniegt kultūras un mākslas pasākumi, jo tie cilvēku iesaista gan emocionāli, gan intelektuāli.

Ventspilnieki ar daudzveidīgu kultūras pasākumu klāstu ir varen lutināti visu augu gadu, bet jo īpaši vasaras sezonā no 1. maija līdz 15. septembrim, kad daudz ko redzēt un baudīt var katru nedēļu. Tas iespējams, pateicoties Ventspils pilsētas domes Kultūras centra radošās komandas mērķtiecīgajam darbam un bagātajai izdomai.

Daudzveidīgs piedāvājums

Viens no galvenajiem Ventspils pilsētas domes Kultūras centra darbības mērķiem ir kvalitatīvas kultūrvides veidošana un uzturēšana. «Mēs rūpējamies, lai ne tikai ventspilniekiem, bet arī mūsu pilsētas viesiem būtu pieejama kvalitatīva un pievilcīga pasākumu programma, tādēļ to plānojam jau laikus. Tie, kuri brauc uz Ventspili, bieži pat neskatās reklāmas, jo zina, ka viņus sagaidīs dažādi pasākumi,» saka Ventspils pilsētas domes Kultūras centra direktore Valda Gulbe.

Jūlijs Ventspils kultūras dzīvē, tāpat kā visā Latvijā, aizritēja XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV deju svētku zīmē. Tika uzstādīts pat savdabīgs rekords – svētkos Ventspili pārstāvēja pilsētas vēsturē līdz šim lielākā delegācija 660 cilvēku sastāvā. «Viena daļa mūsu komandas nedēļu strādāja Rīgā, savukārt otra gādāja par Jūras svētkiem, kas norisinājās vien nedēļu pēc Dziesmu svētkiem. Viss izdevās, kā plānots, gan vieniem, gan otriem,» ar gandarījumu teic V. Gulbe.

Nav noslēpums, ka māksla un kultūra veicina arī vietējo sabiedrību veidošanos iedzīvotāju vidū, kas ir pamats katras pilsētas identitātes stiprināšanai. Vistiešākajā veidā šo svarīgo misiju pilda Pilsētas svētki. Savu 723. dzimšanas dienu Ventspils svinēs jau pavisams drīz – augusta pirmajā nedēļas nogalē. Galvenais svētku koordinators ir SIA Kurzemes Filharmonija, savukārt Kultūras centrs organizē tradicionālo gājienu, kā arī virkni mūzikas un izklaides programmu dažādās pilsētas vietās.

«Gājiens nenoliedzami ir viens no spilgtākajiem svētku notikumiem, kur katrs Ventspils uzņēmējs var atraktīvi izpausties – jauni uzņēmumi var ar sevi iepazīstināt, savukārt jau esošie – atgādināt par savu klātesamību. Sākām šo tradīciju pirms vairāk nekā desmit gadiem ar to, ka vēlējāmies cilvēkiem parādīt, kas tad rūpējas par mūsu sakopto Ventspili, bija tehnikas parāde. Palēnām tehnikai piebiedrojās arī citi uzņēmumi, un pērn gājienā piedalījās jau 130 iestāžu un uzņēmumu delegācijas,» priecājas V. Gulbe. Bet, kā jau minēts iepriekš, gājiens nav vienīgais Kultūras centra rīkotais pasākums. Šā gada svētkos Lielajā laukumā uzstāsies pašmāju estrādes mūzikas un džeza mākslinieki, Reņķa dārzā paredzēts Dziesmu svētku atskaņas koncerts, savukārt Dzirnavu laukumā izskanēs cittautu folkloras un estrādes mūzikas koncerts. Ar dažādām atrakcijām un milzīgu svētku torti svētdien, 4. augustā, tiks svinētas Bērnu pilsētiņas jubilejas.

Paralēli pašu organizētiem pasākumiem Kultūras centrs aktīvi sadarbojas ar dažādām iestādēm un organizācijām, lai kultūras dzīvi padarītu vēl krāsaināku. Tā, piemēram, sadarbībā ar Latvijas Motoklubu asociāciju jau desmit gadu notiek pasākums Kurland Bike Meet, kas šogad pulcēja motobraucējus no Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Somijas, Zviedrijas, Baltkrievijas un Norvēģijas motoklubiem. Tāpat Ventspilī izskan Latvijas Radio 2 Muzikālās bankas noslēguma ceremonija un Eirovīzijas Nacionālā atlase. Jāpiebilst, ka iepriekš minētie ir tikai daži no visiem sadarbības projektiem.

Dubls numur divi

Kultūras dzīve ir cieši saistīta ar nemitīgu jaunrades procesu. Šīs sezonas jaunums, kas guva ļoti lielu pilsētnieku atsaucību, ir piektdienas vakara pastaiga Iznāc vakara gaismā! «Princips tāds, ka katrā pilsētas laukumā notiek sava žanra pasākums. Pirmās pastaigas laikā, kas notika 31. maijā, Dzirnavu laukumā skanēja mūzika, Rātslaukumā varēja izbaudīt brīvdabas kino, Tirgus laukumā uzstājās cirka trupa, bet Bērnu pilsētiņā notika teātra izrāde. Krēslas stundā pie Prāmju termināļa bija krāšņa interaktīva gaismu un video instalācija, kurā līdzdarboties varēja ikviens ventspilnieks un pilsētas viesis,» stāsta Kultūras centra direktore. Otra vakara pastaiga ar tādu pašu koncepciju, bet citādu saturu, plānota augusta vidū.

Mazo palīgu komanda

Līdzdalība mākslas un kultūras norisēs cilvēkiem dod iespēju saturīgi un pilnvērtīgi pavadīt brīvo laiku, tādēļ ne mazāk svarīgs Ventspils Kultūras centra uzdevums ir amatiermākslas darbības koordinēšana. Centra paspārnē darbojas 44 kolektīvi. «Priecē, ka kolektīvu skaitam ir tendence nevis rukt, bet augt. Tā, piemēram, šogad izveidojās jauns deju kolektīvs. Šajā namiņā visiem pašdarbniekiem jau ir kļuvis par šauru, tāpēc mēginājumi notiek gan skolās, gan teātra namā Jūras vārti,» ventspilnieku aktivitāti atzinīgi vērtē V. Gulbe. Viņa arī uzsver bērnu un jauniešu iesaistes nozīmi kultūras procesos. Ieliekot šo pozitīvo kodu jau bērnībā, lielāka būs iespēja, ka cilvēks vēlēsies izglītoties visa mūža garumā. «Mazie ventspilnieki un viņu vecāki jau ir pieraduši, ka katru svētdienu, praktiski neatkarīgi no laika apstākļiem, Bērnu pilsētiņā un bērnu parkā Fantāzija, kur šogad tapa jauna estrāde, notiek īpaši, domes atbalstīti, bezmaksas pasākumi bērniem – teātra izrādes, koncertiņi, rotaļas. Turklāt bērni labprāt palīdz arī sagatavošanās darbos, piemēram, atnāk ātrāk un notīra soliņus. Mazo palīgu komanda!» .