Maize no Lielezera – dabīgāk vairs nav iespējams

© Ojārs Lūsis

Maiznīcas Lielezers ceptā maize mūsu galdos tiek celta kopš 1991. gada vasaras, kad vecajā kroga ēkā Rīgas–Limbažu ceļa malā maizes cepšanu atsāka Normunds Bomis.

 Ceļā uz Limbažiem pie maiznīcas vienmēr redzamas mašīnas – ceļotāji izmanto iespēju iegādāties tikko ceptu, smaržojošu maizi un smalkmaizītes.

Maize kā labs konjaks

Laikā, kad absolūti lielākā daļa pārtikas ir uzlabota ar visu iespējamo, lai samazinātu ražošanas izmaksas, pagarinātu derīguma termiņu un padarītu to košāku un acij tīkamāku, patiesi veselīga un dabīga pārtika ir kļuvusi par tā dēvēto nišas produktu. Viens no tiem ir arī Normunda Bomja maiznīcā Lielezers ceptā maize.

Maiznīcas Lielezers vecmeistars Alberts Blumbergs mēdza teikt, ka kārtīga rupjmaize prasa tikpat daudz pacietības un rūpības, cik laba konjaka pagatavošana. Šodien maiznieka amata meistare Lāsma Bome saka: «Rupjmaizes recepti pārņēmām no vecmeistara Alberta Blumberga, un Dievs vien zina, no kā viņš to dabūjis. Maizes cepšana tiešām prasa ļoti lielu rūpību un mīlestību. Ievērojam visus viņa ieteikumus un senās maizes cepšanas tradīcijas.» Lielezerā maizes tapšana ir pilnīgi dabīgs process, kā smej maiznieks Valters Kanopa: «Dabīgāk vairs nav iespējams. Maizei netiek pievienoti nedz konservanti, nedz kādi citi uzlabotāji.» Likumsakarīgi, ka šādi ceptai maizei derīguma termiņš nevar būt divi trīs mēneši, tāpēc eksports faktiski nav iespējams.

Taču pēc Lielezera maizes ražošanas tehnoloģijas rupjmaize un saldskābmaize ar zīmolu Rižskij hļeb ir pieejama arī Krievijā, kur jau vairākus gadus darbojas ceptuve. Maizniece norāda, ka Krievijas ceptuvē top tieši šim tirgum piemērotākās maizes šķirnes un lielākais noiets viennozīmīgi ir Maskavā.

Vēl arvien maize tiek plaucēta un raudzēta lapu koka kubuliņos, veidota un glaudīta ar rokām, likta uz lizes un šauta krāsnī, kur tā top smaržīga un veselīga, nododot cilvēkam Latvijas saules un zemes spēku.

Maizes kvalitāte ir tiešā veidā atkarīga no miltiem, milti no graudiem, graudi no zemes kopēja. Lielezers rudzus iepērk no zemniekiem Valmieras pusē, bet kvieši nāk no Zemgales plašajiem laukiem. Paši graudus samaļ savās dzirnavās tieši tādus, kādi vajadzīgi izcilai maizei.

Konkurence liela, bet noiets stabils

Latvijā ir ļoti plašas maizes cepšanas tradīcijas, taču maizes cepēju rindas kļūst arvien retākas. Ja nu vienīgi vēl Vācijā ir tik plašs maizes sortiments kā Latvijā – likumsakarīgi, ka apstākļos, kad maizes patēriņš kopumā samazinās, daudziem nākas pārskatīt savu darbību. Izdzīvo stiprākie! Arī uz Lielezeru krīze ir atstājusi savu iespaidu – salīdzinot ar 2008. gadu, ražošanas apjoms ir būtiski krities, bet pēdējos gados nostabilizējies. Diemžēl vairākus darbiniekus nācās atlaist, taču lielākā daļa maiznieku savu vietu uzņēmumā ir saglabājuši. Lāsma Bome ir gandarīta, ka vismaz maizniekus izdevās saglabāt, jo tie ir uzņēmuma zelta pamatkapitāls, ko mūsdienās nemaz tik viegli nav atjaunot. Latvijā vairs nav profesionālo izglītības iestāžu, kur sagatavotu tieši maizniekus. Arī maiznieks Valters ir Valmieras profesionālās skolas maiznieku un konditoru palīgu mācību programmas pēdējā izlaiduma pārstāvis. Pārtikas tehnologus sagatavo dažas augstskolas, bet tā jau ir pavisam cita profesija.

Lielezera maize ir pieejama arī Rimi un Maxima lielveikalu tīklos, kur ir lielākais produkcijas noiets. Vienlaikus Lāsma Bome atzīst: «Veikalu uzcenojumi tiešām ir iespaidīgi, taču tā ir mūsu iespēja pārdot saražoto, un nav mūsu spēkos kaut ko būtiski mainīt. Savulaik Anglijā tikāmies ar maizes ražotājiem un tirgotājiem, izrādījās, ka Anglijā lielveikalu uzcenojums maizei bija tikai daži procenti. Te tas ir gandrīz desmit reižu lielāks.»

Pievēršas smalkmaizītēm

Domājot par produkcijas dažādošanu, pagājušajā gadā Lielezers uzsācis arī smalkmaizīšu cepšanu. Saimniecei visgaršīgākās šķiet magoņmaizītes. Arī groziņus ar iebiezināto pienu un ķimeņmaizītes var raksturot tikai ar vispārākajā pakāpē izrunājamu vārdu – fantastiski! Lielu popularitāti guvuši arī pīrādziņi Kumosiņi. Katra smalkmaizīte ir roku darbs.

Diemžēl lielveikalos pieejamais sortiments, salīdzinot ar Lielezera piedāvājumu, ir niecīgs, tāpēc maiznieki pircējiem iesaka: «Piemēram, Rimi ir iegādājami tikai kādi 5 mūsu izstrādājumu veidi, kaut arī piedāvājam ap 40 dažādu nosaukumu maizi un smalkmaizītes. Ja jūs vēlaties savā tuvējā veikalā redzēt plašāku Lielezera sortimentu, jautājiet veikala darbiniekiem. Iespējams, ka tiksiet uzklausīti!»