Aktualizē neformālo un dzīves izglītību

© Ojārs Lūsis

Tie laiki, kad cilvēkam pietika ar vispārizglītojošās skolas diplomu un augstāka vai zemāka līmeņa profesionālo izglītību, ir pagājuši – cilvēkam ir jāmācās visu mūžu. Ne tikai tāpēc, lai uzlabotu savu konkurētspēju darba tirgū, bet arī, lai iegūtu jaunas prasmes un zināšanas, ko pielietot ikdienas dzīvē.

Arī jaunas ēdienu receptes uzzināšana un izmēģināšana vai prasme sakārtot ziedu pušķi ir mācības, kas paver plašāku pasauli. Jo vairāk mēs zinām, jo labāk jūtamies šajā pasaulē, kurā informācijas apjoms dubultojas ik pēc 73 dienām. Mums nav jāzina viss par visu, bet jāprot orientēties plašajā informācijas apjomā – jāiemācās atrast tieši to, kas mums nepieciešams, un iegūto informāciju savā galvā apstrādāt un pielietot praksē. Mācīšanās darot ir viens no efektīvākajiem izglītošanās veidiem, uzsver Gulbenes novada domes speciāliste izglītības jautājumos Anita Birzniece.

Tāpēc mūsdienu dzīves ritms prasa aktīvu iesaistīšanos mūžizglītības procesos, ko aizvien vairāk piedāvā dažādas sabiedriskas organizācijas, pašvaldības, starptautiskie fondi un arī Nodarbinātības valsts aģentūra. Iespējas sevi pilnveidot ir ļoti plašas, bet arī šī informācija ir ļoti apjomīga, un tās nodošana līdz katram indivīdam, kuram tas varētu interesēt, ir sarežģīts process, it īpaši lauku teritorijās. Novada domes Izglītības, kultūras un sporta nodaļa ir uzsākusi savu tādu kā pārstāvniecību veidošanu visos lauku pagastos. «Tie ir cilvēki, kam sniedzam informāciju par mūžizglītības iespējām novadā un arī ārpus tā. Pagastos cilvēki cits citu pazīst – zina viņa stiprās un vājās puses, viņa intereses un potenciālu. Šī iespēja ir jāizmanto, lai mudinātu cilvēkus nākt kopā un mācīties viņus interesējošas lietas. Ir pieejami dažādi starptautiskie fondi, kas līdzfinansē mūžizglītību, bet mums ir jāpiedāvā cilvēkiem tas, kas viņus interesē. Tāpēc mūsu pārstāvjiem pagastos ir ne tikai jāveic informatīvais darbs, bet arī jāuzzina vietējo iedzīvotāju vajadzības.» Savu artavu iedzīvotāju mūžizglītībā sniedz arī novada pašvaldība, kas apzinās, ka laukos cilvēku kļūst arvien mazāk – tiekas viņi retāk, un pastāv sociālās atstumtības riski. Dažādu neformālu izglītības kursu organizēšana ir viens no veidiem, kā atkal saaicināt kopā cilvēkus, lai kaimiņš kaimiņam var pastāstīt, kā pareizāk bites kopt, bet kaimiņiene kaimiņienei, kā dzijai sanāk viskošākās krāsas.

Vasara ir atpūtas un dārza darbu laiks, tāpēc intensīvās mācības sāksies rudenī. Tomēr jau tagad Gulbenes novada pagasti un pilsēta aktīvi ir iesaistījušies Lattelecom projektā Pieslēdzies, Latvija!, kura ietvaros vietējie novada skolotāji organizē grupas un paši apmāca seniorus darbā ar datoru. Līdz šim brīdim mācījušies jau 209 cilvēki no Gulbenes, Stāķiem, Stariem, Daukstēm, Tirzas un Rankas. Visās vietās apmācības tiek plānotas arī augustā un rudens mēnešos.

Septembrī tiks izsludināts konkurss Gulbenes novada pieaugušo un neformālās izglītības programmu organizēšanai pagastos un pilsētā, kuru realizācijas laiks būs no 2013. gada oktobra līdz pat 2014. gada februārim (ieskaitot). Gaidāms spraigs mācību laiks.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais