Kļūs modernāks

© Ojārs Lūsis

2008. gadā Gulbenes novada Kaudzītēs tika atvērts mūsdienīgs un videi draudzīgs atkritumu noglabāšanas poligons, kam bija un ir liela nozīme videi draudzīgā un ekonomiski stabilā Latvijas atkritumu apsaimniekošanas sistēmā.

Projekta īstenošanā iesaistījās piecas pašvaldības – Gulbenes, Alūksnes, Balvu, Lubānas un Cesvaines, kas izveidoja SIA Alba 5. 2013. gada 20. martā uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtapdams par SIA AP Kaudzītes, bet galvenais uzdevums gan palicis nemainīgs – noglabāt no visām piecām pašvaldībām savāktos atkritumus un sagatavot tos otrreizējai pārstrādei.

Patlaban atkritumu noglabāšanas poligonā sākas ievērojamas pārmaiņas, jo tiek īstenots Kohēzijas fonda līdzfinansētais projekts Atkritumu apglabāšanas poligona «Kaudzītes» infrastruktūras attīstība. Šobrīd noris sadzīves atkritumu mehāniskās priekšapstrādes kompleksa izbūve – uzstādītas iekārtas, kuru plānotā pārstrādes jauda būs 15 tūkstoši tonnu gadā. Lēsts, ka, izbūvējot šo kompleksu, palielināsies otrreizējo izejvielu atgūšana, līdz ar to samazināsies apglabājamo atkritumu daudzums un paildzināsies poligona ekspluatācijas laiks. Sarunā ar Neatkarīgo pirms trim gadiem SIA AP Kaudzītes valdes priekšsēdētājs Aldis Amantovs sacīja, ka esošās atkritumu glabāšanas krātuves kapacitāte ļauj noglabāt atkritumus vismaz nākamos 20 gadus. «Tagad es gribu minēt citu skaitli – 40 adus,» saka A. Amantovs.

Tāpat projekta īstenošanas laikā iecerēts uzstādīt reversās osmozes infiltrāta attīrīšanas iekārtas un izbūvēs inženierkomunikācijas, kuru plānotā attīrīšanas jauda būs 4,5 kubikmetri stundā. Reversās osmozes infiltrāta attīrīšanas iekārtu uzstādīšana dos iespēju turpat uz vietas poligonā attīrīt atkritumu noglabāšanas rezultātā radušos infiltrātu [cauri atkritumu slānim izsūkušies nokrišņi].

«Lai cik dīvaini tas arī būtu, līdz šim mums savu attīrīšanas iekārtu nebija, – sākumā infiltrātu no savākšanas dīķa vedām uz Balvu attīrīšanas iekārtām, tad uz Gulbeni, bet tagad – Alūksni. Tie, protams, ir papildu izdevumi, tādēļ esam gandarīti, ka projekta īstenošanas dēļ to visu varēsim darīt tepat uz vietas,» uzsver A. Amantovs.

«Finansiālais jautājums mums patlaban ir visai sāpīga tēma, jo vienpusējas vienošanās rezultātā no Malienas atkritumu savākšanas reģiona tika izslēgti vairāki pagasti, kas nozīmē, ka samazinās pie mums ievesto atkritumu daudzumus un līdz ar to finansējums,» teic A. Amantovs, norādot, ka 2008. gadā SIA AP Kaudzītes rekultivēja izgāztuves Madonas novadā par kopējo summu 123 314,62 lati, ko var uzskatīt par nozīmīgu ieguldījumu Madonas novada infrastruktūrā, uzņemoties papildu kredītsaistības līdz 2019. gadam.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais