Bioeninvest ražo lētu siltumu

© Ojārs Lūsis

Nākamo ziemu mums sola bargu ne tikai laika apstākļu ziņā, bet galvenokārt cenu kāpumu siltumam, elektrībai un arī saistībā ar eiro ieviešanu. Gulbenes novada domes speciālisti uzskata, ka saistībā ar Bioeninvest koģenerācijas stacijā saražotā siltuma zemo pašizmaksu pilsētā siltuma tarifs nepieaugs.

Siltumu pārdod Vidzemes enerģijai

Gulbenes dome par siltuma piegādi pilsētas namiem jau pirms vairākiem gadiem ir noslēgusi līgumu ar SIA Vidzemes enerģija. Taču minētā uzņēmuma apsaimniekotā katlumāja nespēj nodrošināt nepieciešamo siltuma daudzumu, tāpēc iztrūkstošo iegādājas no citiem pilsētas siltuma ražotājiem.

SIA Bioeninvest valdes loceklis Inārs Zeps informē: «Saistībā ar faktu, ka Vidzemes enerģijai ir mainījušies īpašnieki, kas saprotošāk skatās uz siltumapgādes jautājumiem Gulbenes pilsētā, sadarbība starp Bioeninvest un minēto uzņēmumu kļūst rezultatīvāka. Tas nozīmē, ka mūsu koģenerācijas stacijā saražotais siltums neizkūpēs gaisā, bet gan nonāks pilsētnieku mājokļos. Jāatzīmē, ka mūsdienīgās austriešu tehnoloģijas mums dod iespēju saražot siltumu, kura pašizmaksa ir ap 16% zemāka, nekā tas iespējams citās pilsētā esošajās katlumājās. Likumsakarīgi, ka tas ietekmē gala tarifu.»

Nākamā gada sākumā beidzas starp domi un Vidzemes enerģiju noslēgtā līguma termiņš, un ir jāizsludina jauns konkurss par tiesībām veikt siltumapgādi minētajā teritorijā. Taču, ņemot vērā, ka tas iekrīt intensīvās apkures sezonas laikā, sarunas norit jau tagad. Sagatavošanas procesā ir līgums starp Bioeninvest un Vidzemes enerģiju, lai jaunajā domes izsludinātajā konkursā par siltuma operatoru varētu startēt ar apvienotu iespēju piedāvājumu.

Par šķeldu konkurē ar zviedriem

Latvijas koksne, tostarp šķelda un koksnes granulas, ir kļuvusi par vienu no eksporta tirgos pieprasītākajām precēm. Uz jautājumu, vai līdz ar labajām iespējām šķeldu pārdot zviedriem nekāps tās cena, Bioeninvest valdes loceklis Inārs Zeps skaidro: «Lai šķeldu eksportētu, tā ir jānogādā Rīgas ostā, tātad jārēķinās, ka daļa summas jānovirza ceļa izdevumiem. Rezultātā uzņēmējam ir izdevīgi par mazāku samaksu to pārdot šeit pat. Ar katru piegādātāju mēs vienojamies individuāli – esošo līgumu ietvaros mums ir iespēja strādāt ar pilnu jaudu un paliek vēl neliela rezerve. Protams, nevar izslēgt cenu maiņu, jo, kā jebkuru energoresursu, arī šķeldas cenu ietekmē izmaiņas pasaules gāzes, naftas un ogļu tirgū.»

Kokapstrāde, tostarp šķeldas un granulu ražošana, ir viena no aktuālajām biznesa nozarēm Gulbenes novadā. Tādējādi stabils šķeldas noiets veicina vietējo uzņēmumu ekonomisko efektivitāti.

Patlaban Bioeninvest koģenerācijas stacijā ir tehnoloģiskās brīvdienas, kuras diktē arī Ekonomikas ministrijas izstrādātie noteikumi – gadā uzņēmums nedrīkst strādāt vairāk par 6000 stundām, kaut arī kapacitāte ļautu to darīt 8000 stundu gadā. Gatavojoties jaunajai apkures sezonai, laiks tiek izmantots iekārtu apkopei. Pilnā apjomā koģenerācijas stacija darbu atsāks augusta vidū.

***

VIEDOKLIS

Andis Caunītis, Gulbenes novada domes priekšsēdētāja vietnieks:

Pilsētai ir ļoti svarīgi, lai siltuma ražotāji – Bioeninvest un Vidzemes enerģija – strādātu kopā. Katrs no siltuma ražotājiem atrodas citā pilsētas rajonā, tādējādi tiek nodrošināta kvalitatīva siltuma pārvade optimālā temperatūrā. It īpaši svarīgi tas ir ļoti aukstā laikā, kā arī pīķa stundās – no rītiem un vakaros, kad iedzīvotāji intensīvi izmanto karsto ūdeni. Jāatzīmē, ka lielākā daļa pilsētas siltumtīklu ir rekonstruēta, izmantojot rūpnieciski izolētās caurules, kurās siltuma zudumi ir salīdzinoši nelieli.

Mums ir svarīgi, lai abi siltuma ražotāji savā starpā nekonkurētu, bet gan viens otru papildinātu. Esošajā situācijā pilsētas vajadzības ir sabalansētas ar siltuma ražošanas jaudu, ko nodrošina divi šķeldas katli Vidzemes enerģijas apkalpotajā katlumājā un Bioeninvest īstenotajā mūsdienīgajā koģenerācijas stacijā. Ar minētajiem uzņēmumiem sadarbojamies ne tikai par siltuma piegādi noslēgtā līguma ietvaros, bet jau vasarā kopā analizējam un rodam risinājumus iespējamām problēmām, kas var rasties intensīvās apkures sezonā. Laikus tās apzinot un novēršot, tiek būtiski samazināti avāriju riski.

Bioeninvest saražotās siltumenerģijas pašizmaksa ir zemāka, kas rezultātā dod iespēju vēl kādu laiku noturēt siltuma tarifu esošajā līmenī. Atzīmēšu, ka siltuma tarifs Gulbenē nav mainīts kopš 2010. gada janvāra un nav pamata domāt, ka tuvākajā laikā tas varētu kāpt.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais