Palieņu pļavās mīt savvaļas zirgi un govis

© Ojārs Lūsis

Ko iesākt ar palieņu pļavām, kas pavasarī applūst un ilgi tur mitrumu, turklāt iekļautas Natura 2000 dabas liegumu sarakstā? Risinājumu ir atradis zemnieku saimniecības Sopuļi saimnieks Gunārs Ciglis, – 250 hektāru plašo pļavu leknajā zālē kopš 2006. gada ganās Hailander šķirnes liellopi un savvaļas zirgi.

Sitas–Pededzes un Mugurves pļavu plašajā, bet iežogotajā teritorijā dzīvnieki paši tiek ar sevi galā – paēd, pārojas, dzimst teliņi un kumeļi, vienīgi ziemā gan tie jāpiebaro. Saimnieks saka: «Ja dzīvniekiem būtu iespēja pārvietoties plašākā teritorijā, tad arī ziemā nevajadzētu pievest sienu. Ganāmpulku reizēm paposta vilku bari un arī pa kādam malumedniekam, bet, kopumā ņemot, viss notiek, kā plānots. Par zirgiem un liellopiem rūpējas divi cilvēki – palaikam jāpārbauda, vai žogs nav salauzts, vasarā jāsagādā siens, bet ziemā reizi nedēļā jāaizved dzīvniekiem. Tā interesanti sanāk, – lai saņemtu platību maksājumus, man ganības ir jāappļauj, taču līdz ar to es atņemu dzīvniekiem ziemas pārtikas bāzi.» Uzmanīt ganāmpulku palīdz arī kaimiņi, kas vienmēr ziņo, ja kāds dzīvnieks paņēmis brīvsoli vai teritorijā manīta kāda aizdomīga kompānija. Pieci zirgi gan aizbēguši un vēl arvien nav atradušies.

Sākotnēji holandieši zemniekam uzdāvināja 23 liellopus un 20 zirgus – tagad kopējais dzīvnieku skaits tuvojas trim simtiem, no tiem aptuveni 70 ir zirgi ar kumeļiem. Šogad plānots palielināt platību vēl par 100 hektāriem, citādi tik lielam dzīvnieku skaitam sākt trūkt barības. Holandieši, apskatot pļavas, noteikuši, ka tā ir īsta paradīze šādiem dzīvniekiem.

Saimnieks atzīst, ka nekāds bizness uz šo dzīvnieku bāzes vēl nav sākts, bet tuvākajā laikā paredzēts sākt liellopu gaļas pārdošanu. Tā ir absolūti ekoloģiska, jo dzīvnieki neko citu kā zāli un sienu nav ēduši. Arī turpmāk plānots saglabāt ap 200 galvu ganāmpulku, – pieaugumu pārdodot kādam labam restorānam, kas to prot novērtēt. Saimnieks lēš, ka varētu piegādāt divus dzīvniekus nedēļā, – pagaidām tiek runāts tikai par liellopiem, bet perspektīvā arī par zirgu gaļu, kas pēc savas būtības ir ekskluzīvs produkts. «Ir nācies nogaršot žāvētu zirga fileju – tā ir lieliska!»

Apskatīt saimniecību – izbraukāt Pededzes krastu līkločus un atrast zirgu vai liellopu baru pilnīgi oficiāli var katrs, kuru tas interesē, – ir pat iekārtotas piknika vietas. Vajag tikai laikus piezvanīt un pieteikt vizīti. Vaicāts, vai iespējams pabarot kumeliņus, saimnieks uzsver: «Tie ir savvaļas dzīvnieki un rokās nedodas. Ja redzat, ka zirgs jums pagriež pakaļgalu, tad labāk bēdziet, – sekos spēriens.» Sopuļu saimniecība iekļauta Gulbenes novada tūrisma maršrutos.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais