Apceļo Vidzemes pērli – Gulbenes novadu

© Ojārs Lūsis

Gulbenes novadā ir, ko redzēt, ir, ko darīt, un ir, kur apmesties! Brīvdienu atpūta ārpus ierastās vides dos jaunas zināšanas, labu noskaņojumu un nebijušas emocijas, ko gūsiet – sienot sieru, cepot maizi, degustējot māju vīnu, jājot ar zirgiem, burājot pa plašo Ludzas ezeru, izbraucot ar laivām pa Pededzi vai Gauju, peroties lauku pirtiņā un nakti pavadot kādā no viesmīlīgajām viesu mājām vai atpūtas kompleksiem.

Iepazīsti internetā

Lai atvieglotu izvēli un dotu iespēju laikus iepazīties ar maršrutos iekļautajiem nakšņošanas un apskates objektiem, sadarbojoties Gulbenes novada pašvaldības aģentūrai Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs ar uzņēmumu Events Latvia, ir tapis portāls www.eventsgulbene.lv, kurā var ne tikai iepazīties ar piedāvājumu, bet arī to apmaksāt. Pagaidām piedāvājumā ir divi ceļojuma maršruti – Rankas pagasta odziņas un Brīvdienas Rankā. Sagatavošanā ir kompleksais piedāvājums Gulbenes–Alūksnes bānītim, Stāmerienai un Lizumam.

Plašāku informāciju var saņemt arī portālā www.gulbene.lv/tourism. Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centra direktore Iveta Kovtuņenko norāda, ka ar katru gadu palielinās interese par Gulbenes novadu. Par to liecina arī saņemtie zvani un e-pasti, kā arī centrā ienākušo tūristu skaits – jūnijā tas ir bijis trīs reizes lielāks nekā iepriekšējā gada jūnijā.

Ar sieru, pilīm un baznīcām

Rankas pagasta kultūrvēsturiskā mantojuma centrs iekārtots senajā skolas namā un piedāvā apmeklētājiem senas un ne tik senas vēstures stundas un dažādas aktivitātes. Jāapmeklē arī Kāzu muzejs ar Mīlestības taku, saimniecība Vecpāpani, kur godā tiek turētas senās vīna darīšanas receptes, jāiegriežas pie zāļu Grietas Lejas Kāķupos, gaidīti būsiet Kalna Pakalniešos, kur iepazīsieties ar lauku labumu gatavošanu un izstaigāsiet taku Augšā-lejā, nakšņot var arī Lācītēs, kas ir viens no lielākajiem atpūtas kompleksiem ar ģimenes mājiņām un telšu vietām. Stāmerienas gids iesaka apciemot Stāmerienas pusi – jāapskata atjaunotā pareizticīgo baznīca, jāielūkojas pils parkā, jādodas izjādē vai izbraucienā ar zirgiem. Viesmīlīgas lauku mājas gaida ar pašu sietiem sieriem, kārtīgu lauku pirtiņu, kur veselību var atgūt ar ārstniecības augu slotiņām. Vajag tikai sapņot par ko skaistu un nebijušu – sapņi piepildās Gulbenes novadā.

Plašāku informāciju meklējiet www.gulbene.lv/tourism; www.eventsgulbene.lv; www.banitis.lv; pa tālruni 64497729, 26557582 vai rakstot e-pastu turists@gulbene.lv

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais