Nodarbināto neformālā izglītība iesprūdusi

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) piedāvā mūžizglītības pasākumus nodarbinātām personām, kuros ietilpst profesionālās pilnveides un neformālās izglītības programmas.

Apmācības iestādes sūdzas par negodīgo konkurenci, un neformālās izglītības programma apturēta.

Daļēji vainīgs pie procesa apstāšanās ir mācību centrs Turība, kas apstrīd konkursu. Biznesa augstskolas Turība projektu vadītājs Uldis Strautkalns skaidro: «Vēlējāmies piedāvāt kursantiem iespēju – ja kurss sakrīt ar augstskolas C daļas kursu, var saņemt papildu izziņu, ka cilvēks noklausījies augstskolas kursu. NVA tam nepiekrita. Jau tā nav godīgi, ka NVA kursos iekļauj PVN. Mazie uzņēmumi, kas nav PVN maksātāji, automātiski var piedāvāt zemāku cenu. Kuponu sistēmā ir problēmas.» Mācību centri esot saradušies krīzes periodā. Bezdarbnieki tolaik bijuši vienīgā pieejamā nauda.

Mācību centra Latvijas Neatkarīgā inspekcija direktora vietniece mācību darbā Sarmīte Blūma situāciju raksturo kā sarežģītu: «Mācību centru ir pārāk daudz, un trūkst stingru kritēriju. Pietiek ar reģistrāciju kaut kādā dzīvoklītī, un var sākt mācīt. Neformālajai izglītībai nevajag akreditāciju. Mācību centri galvenokārt dzīvo no bezdarbnieku apmācībām. Protams, gadās arī cita veida iepirkumi no iestādēm, kur nepieciešama darbinieku apmācība, bet maz cilvēku nāk tāpat par maksu mācīties.» Sarežģīti esot arī kuponu ņēmējiem, kas nereti neizprot izglītības sistēmu un neformālās izglītības jēgu.

Mācību centra Dija direktores vietniece Inita Stivriņa pauda līdzīgu viedokli: «Bezdarbnieku gadījumā nav problēmu nokomplektēt grupu, bet ar mūžizglītību ir citādi. Pašlaik mums nav tiesību slēgt nevienu līgumu, bet jebkurā gadījumā neredzu lielu perspektīvu šim projektam. Noteikti vajadzētu stingrākas prasības mācību centriem. Izglītojamie tērē laiku, zvanot 100 skolām, un stāsta, ka, aizejot uz adresēm, kur firma reģistrēta, nākas secināt, ka tur mācību centra nemaz nav.» Viņa arī pastāstīja, ka pie NVA vārtiem stāv autobuss, kas klientu piereģistrē, jau iznākot no NVA, pretī dāvājot Maxima dāvanu karti. Lūk, brīvā izvēle.

NVA Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Iveta Kancēna situāciju skaidro ar mācību centru neiecietību pret konkurenci. Turība esot vēlējusies neformālo izglītību pielīdzināt augstākajai izglītībai, kas neesot pieļaujams. Manipulācijas ar PVN arī neesot adekvātas, jo zemāku cenu piedāvāt nav atļauts. Izglītības iestādes cīnoties par klientiem, un metodes nereti esot nekorektas. 23. jūlijā būšot Iepirkuma uzraudzības biroja lēmums, un tad noskaidrosies, vai centri varēs atsākt neformālo apmācīšanu.

NVA projekta Mūžizglītības pasākumi nodarbinātām personām mērķa grupa ir nodarbinātas vai pašnodarbinātas personas, kas vecākas par 45 gadiem. Vecuma grupā no 25 līdz 44 gadiem jāatbilst vismaz vienam kritērijam – invaliditāte, divi vai vairāki bērni vecumā līdz 18 gadiem, persona nav iepriekš piedalījusies NVA organizētajās apmācībās vismaz gadu vai tā atzīta par trūcīgu.

Svarīgākais