Darba netrūkst

Labo ielas un iebrauktuves, tīra novadgrāvjus, labiekārto daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pagalmus, izdaiļo Kuldīgas parkus un skvērus – tie ir tikai daži piemēri no SIA Kuldīgas komunālie pakalpojumi (KKP) šā pavasara un vasaras paveikto un iesākto darbu bilances.

 Tā kā uzņēmums Kuldīgas pilsētā sniedz plaša profila pakalpojumus, tajā rosība nerimst ne mirkli, turklāt apkalpojamo māju skaitam ir tendence pieaugt. «Tā kā arvien vairāk iedzīvotāju mūs izvēlas par ēku apsaimniekotājiem, tas sniedz pārliecību, ka darām savu darbu kvalitatīvi un cilvēki mums uzticas,» gandarīts ir KKP valdes priekšsēdētājs Pēteris Gobzemis.

Šā gada paveikto darbu sarakstam var pievienot vēl vienu – vairākām ēkām Kuldīgā tika samazināta apsaimniekošanas maksa.

Iedzīvotāji vēlas siltināt ēkas

«Savlaicīgi ieguldījumi mājas uzturēšanā ilgtermiņā vienmēr dod atdevi. Ja ir veikta ēkas renovācija vai kādi citi lieli remontdarbi un tuvākā nākotnē lieli ieguldījumi vairs tai nav nepieciešami, tad apsaimniekošanas maksu iespējams samazināt. Taču vajadzības gadījumā īstenojam arī pretēju praksi – ja plānoti vērienīgāki, piemēram, labiekārtošanas, darbi, tad kopā ar iedzīvotājiem pārrunājam plānotās aktivitātes un izsecinām, cik tās maksās. Ja mājai nav izveidojušies uzkrājumi, vajadzīgo finansējumu iegūstam, palielinot apsaimniekošanas maksu uz kādu noteiktu laika periodu,» skaidro KKP valdes priekšsēdētājs. Viņš gan teic – lai arī pirms darbu uzsākšanas ar iedzīvotājiem tiek pārrunātas visas izdevumu nianses, tomēr nereti iedzīvotāji ierodas uz individuālu tikšanos, lai vēlreiz pārliecinātos, ka nauda tiek tērēta tikai un vienīgi viņa mājvietai un tā nekur nav pazudusi vai izlietota citiem mērķiem. «Būtisks ir skaidrojošais darbs, ko mums jāveic, tiekoties ar iedzīvotājiem. Ne visiem ir saprotams, kā veidojas apsaimniekošanas izmaksas un kādu rezultātu dod, piemēram, māju renovācija. Tikai tad, kad mēs esam visus šos jautājumus pārrunājuši ar dzīvokļu īpašniekiem, viņi kļūst atvērtāki sadarbībai. Jāteic gan, ka vērienīgiem renovācijas darbiem, kuros ietilpst logu nomaiņa, apkuras sistēmas rekonstrukcija un ne tikai, ņemot vērā iedzīvotāju maksātspēju, klienti nav piekrituši, taču ēku siltināšanas darbiem, kur nepieciešami mazāki naudas resursi, vairāku daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji devuši zaļo gaismu. Piemēram, pirms pāris gadiem tika nosiltināta ēka Gaismas ielā 3. Salīdzinot patērēto siltumenerģiju par 2009./2010. gada un 2010./2011. gada ziemu (abas pēc gaisa temperatūras bija līdzīgas), samazinājums bija par gandrīz 100 megavatiem,» teic P. Gobzemis. Pirms kāda laika siltināšanas darbi noslēgušies arī mājai Gaismas ielā 11 un ēkām Atmodas Kurmāles pagastā. «Pavisam drīz darbi sāksies arī Grants ielā 29, un vēl četru māju kopsapulcēs izskanējusi vēlme ēkas nosiltināt,» norāda KKP valdes priekšsēdētājs.

Apkures sistēmu audita ieguvumi

Bet uzņēmuma Īpašumu apsaimniekošanas daļas vadītājs Dzintars Rušmanis papildina: «Dažreiz, lai izdotos samazināt patērēto siltumenerģiju, pietiek tikai sakārtot apkures sistēmu. Tādēļ šobrīd aktīvi veicam apkures sistēmu auditus, kuros pārbaudām to stāvokli. Turklāt pārbaudi veicam ne tikai koplietošanas un tehniskajās telpās, bet arī viesojamies katrā dzīvoklī un tajos vērtējam atrodamo siltuma sistēmu – kādi radiatori ir pielikti, kādi savienojumi ir radiatoriem, regulēšanas ierīces. Jo svarīgi atcerēties – ja kāds no iedzīvotājiem ir nepareizi pievienojis radiatorus, tas ietekmē visu kopējo mājas siltumapgādi. Un audits šīs kļūdas un nepilnības parāda. Pēc audita iedzīvotāji tiek informēti par rezultātiem un veicamajiem darbiem, lai nepilnības novērstu, norādot arī izmaksas. Ja iedzīvotāji piekrīt, tālāko jeb apkures sistēmu attīrīšanu veic SIA Panzers.»

Pilsētas svētku gaidās

Patlaban KKP sparīgi ķērusies klāt arī daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pagalmu labiekārtošanai, kas lielu popularitāti un atbalstu iedzīvotāju vidū izpelnījās jau pērn, kad tika sakopti divpadsmit, bet šogad jau trīspadsmit pagalmu. Darbi norit ar Kuldīgas novada pašvaldības līdzfinansējumu.

Savukārt, tuvojoties vērienīgajiem pilsētas svētkiem, KKP šobrīd karstāko darbu sarakstu papildina Kuldīgas rotāšana un dekorēšana, lai kuldīdzniekiem un citiem svētku apmeklētājiem būtu, kur acis pamielot. Lai mudinātu arī pašus iedzīvotājus pielikt savu artavu pilsētas izdaiļošanā, KKP sadarbībā ar Kuldīgas restaurācijas centru jau otro gadu piedāvā iesaistīties akcijā, kuras laikā vecpilsētas iedzīvotājiem ir iespēja bez maksas (vajadzīgas tikai čaklas rokas) atjaunot savai mājai logu vērtnes. «Visi interesenti ir laipni aicināti apmeklēt Kuldīgas restaurācijas centru, kur viņiem tiks sniegtas gan teorētiskas, gan praktiskas zināšanas, kā vispareizāk darbus veikt (noņemt veco krāsu, ķitēt, gruntēt, krāsot), nodrošinot arī vajadzīgos materiālus,» stāsta KKP valdes priekšsēdētājs, piebilstot, ka centrā strādā ļoti zinoši un profesionāli sava darba darītāji, kuru padomus un ieteikumus ir vērts paturēt prātā. «Viņu profesionalitāti apliecina arī nesen iegūtā Eiropas Savienības kultūras mantojuma Europa Nostra balva par rīkoto aktivitāšu kompleksu Kuldīgas vecpilsētas saglabāšanai, kurā ietilpa kultūras mantojuma laboratorijas, regulārās logu apkopes akcijas vecpilsētas iedzīvotājiem un Mākslas nārsta akcijas vecpilsētas namos,» uzsver P. Gobzemis.

Latvijā

Pēc tam, kad Bērnu klīniskajā Universitātes slimnīcā nomira pret difetriju nevakcinēts puisītis, bet viņa divas māsas, kas arī slimo ar šo nāvējošo slimību, pretēji vecāku gribai turpina ārstēties slimnīcā, soctīklos arvien plašāk skan vakcīnu skeptiķu uzbrukumi ārstiem.

Svarīgākais