Dzīres Kuldīgā – pārsteigs, ielīksmos un izklaidēs

© Ojārs Lūsis

Piecu dienu lustes ar daudzveidīgu programmu: tirdziņi, muzikāli priekšnesumi, sportiskas un mākslinieciskas aktivitātes – tā īsumā var raksturot festivālu Dzīres Kuldīgā.

Tas burvīgajā sarkano dakstiņu pilsētā ir gada lielākais kultūrtūrisma pasākums. Plašāk par svētku programmu un novitātēm stāsta Kuldīgas kultūras centra izpilddirektors Andris Grīnvalds.

«Ar trīskāršu urrā apliecinām – esam pilngadīgi! Kuldīgas dzīrēm 18! Esam auguši, attīstījušies un ieguvuši stabilu vietu Latvijas raibajā pasākumu kaleidoskopā ar pirmatklājēju garu, drosmīgām idejām un interesantiem starptautiskiem projektiem,» uzsver A. Grīnvalds.

Svinības jau no trešdienas

Dzīru uvertīra – koncerti un izrādes Pilsētas laukumā – sāksies jau trešdienas pēcpusdienā, savukārt Rātslaukumā pulksten 18.30 gaidāma pirmizrāde: izrāžu apvienība Panna rūpēsies par jautru omu, piedāvājot juteklisku komēdiju normāliem cilvēkiem Gribu bērnu. «Ar īpašu interesi gaidām Dzīru atklāšanu pulksten 23 Pilsētas estrādē: franču ielu teātra Pipototal iespaidīgo, mehāniski cilvēcisko izrādi Basculoscopie. Kas tāds vēl nebūs redzēts – 12 tonnas smags un 10 metrus augsts fantastisks mehānisms – mūzikas kaste jeb baskuloskops, franču aktieru, akrobātu, mūziķu izdoma un drosme vedīs mūs ceļojumā cauri laikam Žila Verna un Leonardo da Vinči sapņu pasaulē,» stāsta A. Grīnvalds. Kad skatuves un debesu zvaigznēm pievienosies arī salūta krāsainās dzirkstis, būs skaidrs – Dzīres ir sākušās.

Bez tradīcijām neiztikt

Gadu gaitā izveidojušās stipras tradīcijas, bez kurām Dzīres nebūtu iedomājamas. Ūdenī var peldēt, nirt, pa to var airēt, dēļot un slēpot, bet Kuldīgā reizi gadā pa to var arī skriet. Sestdien būs piedzīvojama viena no senākajām Dzīru tradīcijām – Alekšupītes ekstrēmais skrējiens. Citur neredzēsiet arī unikālo ūdens karnevālu. Arī leģendārā Alekšupītes ūdens superatrakcija Zelta ikrs šogad notiks sestdien, 20. jūlijā. Lai tad upītes krāces izšķir, kurš no jums dosies Tallink dāvātajā ceļojumā un kam tiks 99 pārējās balvas!

Piektdien Dzīru lielkoncertā Ammarcord Kuldīgā – dzīvs itāļu kino, skanīgas neapoliešu dziesmas un melodijas dāvās orķestris Rīga, diriģents Mārtiņš Ozoliņš, solisti Ilona Bagele, Inga Šļubovska, Andris Ludvigs, Ingus Pētersons, Andris Ērglis, baleta zvaigznes Viktorija Jansone un Aleksejs Avečkins. Pēc koncerta vēl varēsiet uzkavēties jauku melodiju varā īstā zaļumballē ar Mirage Jazz Orchestra, solistiem Andri Reini un Andri Ērgli.

Tieši Kuldīgā dibināta Olu karu tradīcija. Tie notiek Dzīru pēdējā dienā, kad neko nopietnu darīt vairs negribas.

Ja pretendējat uz Dzīru eksperta statusu, bez to atklāšanas, lielkoncerta, Alekšupītes pasākumu trio, olu kaujām noteikti jāizbauda sajūtas, ko sniedz Dzīru kulminācija sestdienas vakarā ar krāšņo gājienu, dižballi un tradicionālo pusnakts salūtu.

Viesi un jaunumi

Reti kur pasaulē pirātus gaida un par tiem sajūsminās, bet Dzīrēs Kuldīgā tā notiek! Protams, tie nav nekādi Piratus Vulgaris (pirāti parastie), bet gan atraktīvais un kolorītais pirātu koris De Stormvogels no Nīderlandes. Viesos pošas arī Gēsthahtes vīru koris no Vācijas, kapela Ringuva no Lietuvas, folkloras ansamblis Slavjanskij karagod no Iļjičevskas Ukrainā, Maskavas S. Rihtera bērnu mākslas skolas stīgu orķestris. Mūzikas gardēžus priecēs vokālā grupa Latvian Voices koncertā Rūtoj, Laima Jansone, Andris Grunte un Artis Orubs koncertā Zarbugans un citi mākslinieki.

Dzīrēs ierūks FIVA Pasaules motociklu rallijs Kurzemes riņķis 2013, Eko – tehno parks piedāvās robotu cīņas un prāta futbolu, eksotiskos segway braucamrīkus, elektrovelosipēdus un elektroauto, siltumsūkņus, saules kolektorus, pašgatavotu vējģeneratoru darbnīcu, pat Latvijas un Igaunijas pirmo satelītu maketus. Par ekstrēmām sajūtām rūpēsies Greentrials Bike Tour.

Dzīres tradicionāli noslēgsies svētdienas vakarā ar koncertu Rātslaukumā – šoreiz skanēs latviešu estrādes klasika no jau tālajiem 70. un 80. gadiem. Retro melodiju virpulī aizraus Madara Kalniņa grupa un solisti Rūta Dūduma, Madara Rubene, Vineta Elksne, Juris Jope un Zane Dombrovska.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais