Jauniešiem tendence atgriezties Kuldīgā

© Ojārs Lūsis

Pēdējo gadu laikā arvien izteiktāka ir tendence studentiem no citurienes atgriezties savā dzimtajā pusē un turpināt izglītību Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) Kuldīgas filiālē.

 Tāpat filiālē pieaug studējošo skaits tūlīt vai dažus gadus pēc vidusskolas absolvēšanas. Kopumā – studēt izvēlas arvien mērķtiecīgāki cilvēki dažādos vecumos un no visas Kurzemes.

Tuvāk un lētāk, bet kvalitāte tāda pati kā Rīgā

RPIVA Kuldīgas filiāles vadītāja Ruta Karloviča apgalvo, ka tam ir pamatots iemesls: dzīvot mājās, bieži vien kopā ar vecākiem, ir daudz lētāk, kā arī vienmēr saņemams ģimenes atbalsts. Nereti jaunieši uzsāk studijas Rīgā, bet pēc gada diviem saprot, ka finansiāli un arī sadzīviski tas ir ļoti grūti. Tāpat jaunie cilvēki veido ģimenes, dzimst bērniņi, un parūpēties par visu pašiem svešā pilsētā ir vairāk nekā sarežģīti. Mēs priecājamies, ka šie cilvēki neatmet mācībām ar roku, bet meklē alternatīvas, atgriežas savā dzimtajā pusē un turpina izglītību pieejamajās mācību iestādēs. Mūsu akadēmija izvērtē iepriekš apgūtās zināšanas, veic pielīdzināšanu noteiktā kārtībā ar akadēmijas programmām un uzņem šos studentus kādā no kursiem pēc pielīdzinātā kredītpunktu skaita.

RPIVA mācību maksa ir diferencēta – reģionu filiālēs tā ir zemāka nekā Rīgā. Tāpat bez papildu izmaksām tiek piedāvāta iespēja par mācībām samaksāt ik mēnesi. Ļoti svarīgi tas ir tiem, kuri mācības apmaksā no saviem regulārajiem ienākumiem.

Viss atkarīgs no mērķiem

Aizvadītajā filiāles organizētajā konferencē, kurā tikās dažādu kursu studējošie, absolventi, pedagogi, darba devēji, Nodarbinātības valsts aģentūras speciālisti, biznesa inkubatora un pašvaldības pārstāvji, tika vērtēta RPIVA mācību programmu kvalitāte atbilstoši reālajai darba dzīvei. Izdarītie secinājumi apliecina: piedāvātās izglītības programmas atbilst vajadzībām, tomēr vislielākā nozīme ir paša studējošā attieksmei un izvirzītajiem mērķiem. Jo mērķtiecīgāks ir cilvēks, jo labāks ir rezultāts. Konferences laikā izkristalizējās vēl viens fakts: vairāki no tiem, kuri mācības uzsākuši bez izteiktas vajadzības un konkrēta mērķa, studiju procesa laikā ir ieraudzījuši savu iespēju turpmākajai dzīvei.

Studiju procesam – tikšanās ar kursabiedriem, kolektīva sajūtas veidošana un līdzīgi domājošo sastapšana – ir ļoti būtiska nozīme cilvēka attīstībā un redzesloka paplašināšanā. «Mēs redzam, kā cilvēki mainās, kā viens otru atbalsta, kā, kursabiedru mudināti, tomēr saņemas un mācības pabeidz. Esmu novērojusi – trešajā kursā, kad mācības kļūst arvien intensīvākas, viņi tā kā pagurst, un tad ir nepieciešams gan akadēmijas cilvēku, gan kursabiedru un ģimenes atbalsts.»

Valsts dzēš savus galvotos kredītus

Visbiežāk mācību maksas segšanai tiek izmantots valsts galvotais studiju kredīts, jo, no vienas puses, tam ir pašas zemākās procentu likmes, bet, no otras puses, – noteikumi nav tik drakoniski, kā komercbankas praktizē savu kredītu izsniegšanai un piedzīšanai. Turklāt šogad valsts ir atsākusi valsts galvoto kredītu dzēšanu virknei studiju programmu, tostarp pedagogiem. Izpildot visus noteikumus, kurā galvenais kritērijs ir darba attiecības konkrētajā specialitātē, iespējams saņemt kredīta atmaksu. «Šobrīd ir īstais laiks pedagoga specialitātes iegūšanai. Faktiski izglītību var iegūt par valsts naudu,» teic Rutas kundze.

Vadītāja – deputāte

Pēc notikušajām vēlēšanām RPIVA Kuldīgas filiāles vadītāja Ruta Karloviča ir kļuvusi par Kuldīgas novada domes deputāti. «Tas ir noderīgi gan akadēmijai, gan studentiem, jo, piedaloties visos procesos, es redzu un dzirdu, ko vajag uzņēmējiem, ko pašvaldībai, ko lauku pagastos. Es vienmēr esmu bijusi saistīta ar izglītību – tā acīmredzot ir mana dzīves misija. Tagad, esot deputātei, man ir lielākas iespējas piedalīties izglītības sistēmas pilnveidošanas procesos reģionā. Viens no mērķiem ir mūsu skolas ēkā izveidot tādu kā mūžizglītības centru, kur būtu apvienotas vairākas izglītības iespējas, tostarp profesionālā izglītība, kursi, semināri, kas viens otru papildina, bet nekonkurē.»

Uzņemšana ir sākusies

No 8. jūlija līdz 19. augustam RPIVA Kuldīgas filiāle organizē jauno studentu uzņemšanu šādās izglītības programmās: pirmā līmeņa studiju programmās – pirmsskolas izglītības skolotājs, cilvēkresursu/biroja administrēšana, komercdarbības organizācija; otrā līmeņa studiju programmās – pirmsskolas un sākumskolas skolotājs; sākumskolas skolotājs ar tiesībām mācīt vienu priekšmetu pamatskolā; komercdarbība un uzņēmuma vadība.

10. augustā dokumentus pieņems bez maksas.

Latvijas darba devēji līdz šim salīdzinoši zemu novērtē Cilvēkresursu vadības specialitāti. Faktiski tas ir cilvēks – uzņēmuma seja. No viņa kompetences, spējas komunicēt, izturēšanās un izskata ir atkarīgs pirmais iespaids par uzņēmumu un tā vadītāju. Tāpat tam ir jābūt labajam gariņam, kurš vienmēr zina visu par strādājošajiem, par valdošo gaisotni un ir starpnieks starp kolektīvu un uzņēmuma vadību. «

Latvijā

Pēc tam, kad Bērnu klīniskajā Universitātes slimnīcā nomira pret difetriju nevakcinēts puisītis, bet viņa divas māsas, kas arī slimo ar šo nāvējošo slimību, pretēji vecāku gribai turpina ārstēties slimnīcā, soctīklos arvien plašāk skan vakcīnu skeptiķu uzbrukumi ārstiem.

Svarīgākais