Jūlijā gaidāmi spāru svētki

SIA «Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca» realizētā jaunās Talsu slimnīcas būvniecība rit pilnā sparā – patlaban tiek būvēts ēkas karkass un nesošās sienas, bet jau jūlijā ieplānoti pirmie spāru svētki.

 Plānots, ka līdz rudenim ēka būs zem jumta, bet pilnībā būvniecību pabeigs nākamā gada marta beigās. Divu mēnešu laikā uz jaunajām telpām pārcels iekārtas, un pacientus jaunajā slimnīcā sāks uzņemt 2014. gada jūnijā.

Attīstīs ambulatoro aprūpi

Slimnīcu dienas stacionāru institūcija valstī tiek attīstīta jau vairākus gadus. Pēdējā laikā tā kļūst par vienu no svarīgākajiem atbalsta punktiem iedzīvotāju veselības aprūpē, jo vienlaikus nodrošina labus ārstēšanās rezultātus un ērtības pacientiem, kā arī samazinās ārstēšanās izmaksas. Talsu slimnīcā dienas stacionāram atvēlētas 10 gultas.

SIA «Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca» valdes priekšsēdētāja Egija Širova uzsver: «Pēdējos gados Talsu novadā praktiski nebija bērnu ārstu, – pediatriskā palīdzība bija pieejama tuvākajās slimnīcās Tukumā, Ventspilī vai Rīgā. Esam uzsākuši pārrunas ar pediatriem, lai organizētu pilnvērtīgu bērnu veselības aprūpi arī Talsos.»

Jaunajā slimnīcā paredzēti kabineti ģimenes ārstu praksēm un speciālistiem, radot iespēju pacientiem vienviet saņemt gan konsultācijas, gan izmeklējumus, gan praktiskos ārstēšanās pakalpojumus.

Kā visos Latvijas reģionos, arī Talsos trūkst ārstu – īpaši gaidīts ir neirologs, ginekologs, acu ārsts un pediatri. E. Širova uzskata, ka jaunā slimnīca ar mūsdienīgu veselības aprūpes infrastruktūru un pašvaldības pozitīvā attieksme pret jaunajiem speciālistiem būs laba motivācija jaunajiem ārstiem savu darba dzīvi saistīt ar Talsiem.

Jāatzīmē, ka līdz ar ievēlēšanu par Talsu novada domes priekšsēdētāju Talsu slimnīcas virsārsta amatu pametis Aivars Lācarus. Viņa vietā stāsies ilggadējā slimnīcas ārste anestezioloģe Brigita Aišpure.

Diennakts stacionāram 30 gultas

Jaunajā slimnīcā tiks saglabāts arī diennakts stacionārs un traumpunkts – ik dienu strādās trīs dežūrārsti – terapeits, anesteziologs un ķirurgs, kuri nodrošinās operatīvu neatliekamo palīdzību traumu vai akūtu saslimšanu gadījumos.

Diennakts stacionāram paredzētas 30 gultas – pamatā terapijas jeb iekšķīgo slimību ārstēšanai. Nelielas ķirurģiskās operācijas, pēc kurām nav nepieciešama ilgstoša pacienta novērošana, tiks veiktas dienas stacionāra ietvaros. Sarežģītākas ķirurģiskās operācijas nodrošinās Ventspils slimnīcā.

Apvienojot Talsu un Ventspils slimnīcu iespējas, Ziemeļkurzemē tiek radīta pilnvērtīga, ekonomiski efektīva, uz pacienta vajadzībām vērsta veselības aprūpes sistēma.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.