Franču ceļotāju pāris kājām mēro ceļu no Tallinas līdz Lisabonai

© F64 Photo Agency

Dižā diagonāle – tā savu ceļu no Baltijas ziemeļiem līdz Portugāles rietumiem nosaukuši piedzīvojumu meklētāji Matjē Saburēns un Žulija Guobēra no Francijas. Rīgā viņi atpūtās pāris dienu.

Ceļojumu sākuši 27. maijā Tallinā, mērojot pa 25–30 kilometriem dienā, ceļotāji pagājušās nedēļas nogalē sasniedza Rīgu un kādu laiku te atpūšas. Matjē un Žulija nolēmuši kājām nokļūt Lisabonā, gada laikā pieveicot 8000 kilometru un apmeklējot 12 Eiropas valstis. Pārgājiena uzdevums ir iepazīt šo zemju cilvēkus un vēsturi. «Mums šķita, ka pārgājiens būs vispiemērotākais veids, kā lēnām un daudzpusīgi iepazīt valsti un izveidot kontaktu ar tās ļaudīm,» uzsver Matjē.

Atrod savus eņģeļus

Gan Žulijai, gan Matjē ir liela pieredze plānot un veikt garus pārgājienus, taču, sākot šo projektu, bijušas bažas un pārdomas. «Pirmā diena bija vissmagākā. Vispirms, protams, sajutām brīvību – iespēja veselu gadu apceļot Eiropu, taču drīz vien sapratām šā ceļojuma apmērus. Pirms mēneša mums bija parasta dzīve – darbs un mājas –, tagad nezinām, vai atradīsim vietu, kur nakšņot,» iespaidos dalās Matjē. Viss, kas ceļojumam vajadzīgs, ir līdzi mugursomās, neaizņemot daudz vietas. Gan lielākos, gan mazākos pārgājienos ir svarīgi sevi neapgrūtināt ar liekām mantām, iesaka ceļotāji. Turklāt ceļošana prasa rūpīgu plānošanu, lai nenovērstos no maršruta un sasniegtu pieturvietas laikā.

Pārgājiena dienā septiņas stundas tiekot pavadītas ejot. Pēc tam tiek meklēti cilvēki, kuri atļautu pie savas mājas uzsliet telti un gribētu aprunāties ar ceļotājiem. «Ir dienas, kad grūti atrast naktsmājas, bet tad liktenis vienmēr pārsteidz, un satiekam izpalīdzīgus cilvēkus, kuri kļūst par mūsu eņģeļiem,» stāsta Matjē un Žulija.

Baltieši – atturīgi, bet izpalīdzīgi

«Esam pamanījuši, ka latvieši ļoti ciena apkārtējo vidi. Sapratām arī, ka Baltija nav jāskata kā viena kopēja valstu savienība, kā to redz Rietumeiropā. Katrai valstij ir sava identitāte,» atziņās dalās ceļotāji.

Uz jautājumu, kā viņi raksturotu baltiešus, Matjē atbild: «Valda uzskats, ka cilvēki no Baltijas ir ļoti nedraudzīgi, taču mūsu pieredze ir dažāda, viennozīmīgi tā teikt nevar. Ir reizes, kad šķiet, ka cilvēki nav laimīgi, mūs redzot, un ir atturīgi, taču jāpaiet pusminūtei, un viņi atmaigst un ir gatavi palīdzēt.»

Ieskicē nākotnes plānus

Matjē un Žulijai maršrutā ne vienmēr iespējams apskatīt vērtīgākos tūrisma objektus. Nākotnē, kad pārim būs bērni, viņi visa ģimene cer atgriezties Latvijā un apskatīt to, ko nepaguva tagad. Kaut pārgājiens ir tikai sākumā, Matjē un Žulija zina, ka priekšā vēl neparedzētas dienas un grūti pārgājiena apstākļi, taču iespēja redzēt ārpus savas ierastās čaulas liek saņemties un turpināt.

Caur Lietuvu franču pāra ceļš vedīs uz Poliju, kuras šķērsošanai būs vajadzīgi divi mēneši. Tad Slovākija, un pēc tās Žulija ar nepacietību gaida ierašanos Austrijā – Vīnē.

Pārgājiena maršrutam, lielākajām pieturvietām un dienasgrāmatu ierakstiem sekot līdzi var www.europedespetitspas.com.

Latvijā

Jāvērtē, vai un kā sankciju piemērošana nelietderīgi naudu tērējušām iestādēm ietekmētu iestāžu pakalpojumu saņēmējus - iedzīvotājus, uzņēmējus un nevalstiskās organizācijas, komentējot Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča priekšlikumu, aģentūrai LETA pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Svarīgākais