Jaunā Daugavpils dome tik drīz darbu vēl nesāks

Ja citur Latvijā jaunievēlētās domes varēs sākt darbu jau pirms Jāņiem, tad Daugavpilī pārejas periods var ievilkties līdz pat jūlijam.

Vēlēšanas Daugavpilī notika salīdzinoši mierīgi, arī rezultātu gaidīšanas stundās nekas īpaši tāds, kas liecinātu par sekojošo ažiotāžu, nerādījās, jampadracis sākās nākamajā dienā. Kad tika publiskoti 1. jūnijā notikušo vēlēšanu provizoriskie rezultāti, tad izrādījās, ka “Mūsu partijas” un Reformu partijas (MP/RP) sarakstam, kura galvgalī atradās līdzšinējā domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova un viņas vietniece Līvija Jankovska, līdz iekļūšanai jaunajā domē pietrūkst nieka divu balsus.

Zaudējums allaž ir sāpīgs, sevišķi, ja tas ir par mata tiesu, tādēļ cilvēciski ir saprotams MP/RP līderu sarūgtinājums, vēlme kaut kur atrast “zudušās” balsis, atrast pārkāpumus, kas ļautu apstrīdēt nepatīkamo iznākumu. Tad pēkšņi Žanna Kulakova un Līvija Jankovska sāka runāt par būtiskiem pārkāpumiem, apgalvoja, ka radušās šaubas par vēlēšanu pareizību. Lai palīdzētu tikt skaidrībā par izveidojušos situāciju, 4. jūnijā pilsētā bija ieradies pat Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars. 5. jūnijā tika pārskaitītas balsis vienā – 171. vēlēšanu iecirknī, kas atrodas Valsts tehnikuma telpās. Taču netika atklāts nekas cits, kā tikai jau iepriekš konstatētais pārkāpums, kad bija pieskaitīts biļetens, kurš nebija ievietots aploksnē. Šī biļetena balss tika atņemta no kopējiem rezultātiem, taču vēlēšanu galīgo iznākumu – ne partiju vietu, ne atsevišķu deputātu mandātu sadalījumu tas neietekmēja.

Taču ar to viss nebeidzās, MP/RP iesniedza sūdzību CVK, kurā minēti vairāki fakti par pārkāpumiem vēlēšanu norisē un balsu skaitīšanā. Acīmredzami gluži bez pamata sūdzība nebija, jo CVK 10. jūnijā daļēji apmierināja MP/RP deputātu kandidātes Jankovskas iesniegto sūdzību un atcēla Daugavpils pilsētas vēlēšanu komisijas lēmumu par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu, kā arī uzdeva komisijai līdz 20. jūnijam organizēt visu vēlēšanu iecirkņu vēlēšanu zīmju skenējumos uzskaitīto atzīmju „+” un svītrojumu caurskatīšanu. Ja, caurskatot elektroniskās balsu skaitīšanas rezultātus, tiks konstatēts, ka kādos vēlēšanu iecirkņos zīmju skenējumos esošās atzīmes par deputātu kandidātiem uzskaitītas kļūdaini, Daugavpils pilsētas vēlēšanu komisijai uzdots atcelt attiecīgā vēlēšanu iecirkņa balsu skaitīšanas rezultātus un organizēt šajā iecirknī saņemto balsu pārskaitīšanu.

Tikmēr Daugavpilī ir izveidojies gandrīz vai kara stāvoklis starp minētajām kundzēm un vietējo vēlēšanu komisiju, tās priekšsēdētāju Raimondu Tukišu. Žanna Kulakova pat apgalvo, ka vēlēšanu komisija ir ģimenes uzņēmums, piemēram, jau minētajā 171. iecirknī strādājuši septiņi vienas ģimenes locekļi. Jājautā gan, kādēļ pilsētas dome to visu neredzēja pirms vēlēšanām. Pašreizējā domes priekšsēdētāja ir arī ne reizi vien norādījusi, ka pārkāpumi bijuši tik nopietni, ka pilsētā jārīko atkārtotas vēlēšanas.

Esošajā situācijā atšķirīgas pozīcijas ir ieņēmuši arī pilsētas mēdiji. “Dautkom” grupas mēdiji – televīzija, interneta portāls “Grani”, avīze “Seičas”, kuri jau priekšvēlēšanu laikā neslēpti atbalstīja Jāni Lācplēsi (Latgales partija), ir nostājušies pret MP/RP, pārmet līdzšinējai domes vadībai laika vilcināšanu, vēlmi slēpt netīrus darījumus. Savukārt “Saskaņas centram” simpatizējošais laikraksts “Naša” vairāk nostājas vēlēšanu zaudētāju pusē, starp citu, arī SC, kam draud palikšana opozīcijā jaunajā domē, iesniedza sūdzību CVK par pārkāpumiem vēlēšanās. Un arī līdzšinējo domes vadību veido pa diviem pārstāvjiem no MP/RP un SC.

Pagaidām nav skaidrs, kad Daugavpils iegūs patiešām leģitīmu jauno domi. Taču, pat, ja kaut kur atradīsies MP/RP trūkstošās pāris balsis, tas principiāli neizmainīs kopējo ainu. Visai droši var apgalvot, ka mēra amatā atgriezīsies Lāčplēsis, Attīstības partiju pārstāvošā bijusī domes priekšsēdētāja Rita Strode ir atteikusies no goda kļūt par vicemēru un šim amatam iesaka Daugavpils cietokšņa pārvaldnieku Jāni Dukšinski. Acīmredzot būs vēl viens domes priekšsēdētāja vietnieks, kuluāros pirmkārt tiek minēta Pētera Dzalbes (Sociālā Taisnīguma partija, Tautas kontroles) kandidatūra. Visticamākais, pie pašreizējā mandātu sadalījuma pozīciju veidos visi ievēlētie deputāti, izņemot četrus SC pārstāvjus. Šobrīd četras vietas pienākas Latgales partijai, pa divām – Attīstības partijai un “Alternative”, pa vienai partijām „Daugavpils - mana pilsēta” un „Daugavpils atdzimšana”.

Tiesa, J. Lāčplēsim vēl nāksies kādu nedēļu pagaidīt. Kā veidosies politiskā situācijā Daugavpilī, ja atklāsies tik krimināli pārkāpumi, kuru dēļ nāktos rīkot atkārtotas vēlēšanas, var tikai zīlēt. Visticamākais, krietna daļa jau tā pasīvo vēlētāju atmestu šim pasākumam ar roku, pie niecīgas aktivitātes iespējas pavēros 1. jūnija zaudētājiem, tad, ļoti iespējams, balsot aizietu Kulakovas un Jankovskas atbalstītāji, kā arī SC uzticīgie vēlētāji.

Svarīgākais