Aicina izvēlēties vietējo un dabisko

Vēršot sabiedrības uzmanību uz pārtikas groza saturu, Latvijas Diētas ārstu asociācija (LDĀA) sākusi projektu Lasi, pirms ēd. Tajā plānots gan patērētājus, gan pārtikas ražotājus rosināt pievērsties dabiskajiem produktiem.

LDĀA priekšsēdētājs Andis Brēmanis atzīst, ka, notiekot aktīvai pārtikas ražošanai, bez pārtikas piedevām jeb E vielām vairs iztikt nevar. Projekta Lasi, pirms ēd mērķis ir izglītot un vērst iedzīvotāju uzmanību pārtikas piedevām, kuras uzturā nav vēlamas. Idejas otrs virziens ir aicināt ražotājus piedāvāt produktus bez pārtikas uzlabotājiem.

«Šis būs skaidrojošs darbs, jo E vielu saraksts ir ļoti plašs. No visām piedevām noteikti nav jābaidās, jo pat skābeklis un citronskābe ir ierindotas sarakstā, bet tās ikdienā lietojam un veselībai tās neko nenodara. Bez E vielām mēs neiztiksim, jo dzīvojam laikā, kad notiek aktīva pārtikas ražošana, taču šajā projektā mēs akcentējam garšas pastiprinātājus un krāsvielas, bez kurām var iztikt,» Neatkarīgajai skaidro A. Brēmanis.

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma atzīmē, ka, tikai sabiedrībai izvēloties pēc iespējas ekoloģiskas preces, ražotāji būs ieinteresēti mainīt savas pārstrādes tradīcijas. Projektā jau iestājušies vairāki dažādu nozaru pārtikas uzņēmumi: SIA Milda KM, a/s Hanzas maiznīca, a/s Tukuma piens un a/s Rīgas dzirnavnieks.

Uzņēmumi pēdējos gados ir pilnībā vai daļēji mainījuši ražošanas tradīcijas, palielinot produkcijas klāstu, kas ir dabiskāks. Kaspars Ābrants, Hanza Maiznīcas Produktu attīstības vadītājs atzīst, ka viņi ievērojami palielinājuši produktu skaitu, kuriem vairs netiek pievienotas E vielas (papildus rudzu maizei tiek cepta arī kviešu maize), strādājot ar izejvielām un to piegādātajiem, lai nodrošinātu maizes struktūru un derīguma termiņu tādu, kāds iespējams ar E vielu palīdzību. Tāpat savas receptūras daudziem produktiem mainījusi Milda, atsakoties no nevēlamajām E vielām. SIA Milda KM līdzīpašnieks Viesturs Kulikovskis uzsver, ka sākumā pircēji nebija tam gatavi un turpināja iegādāties zupas, mērces un salātus ar ierastajām pārtikas piedevām, taču situācija pamazām uzlabojoties.

Savukārt a/s Tukuma piens vadītājs Ints Poškus norāda, ka uzņēmums ir spēris soli tālāk un sācis ražot piena produktus ekoloģisko produktu segmentā. Tas nozīmē, ka produkts tiek ražots tikai no ekoloģiskām izejvielām un to atbilstību kvalitātei uzrauga sertificētas institūcijas. A/s Rīgas dzirnavnieks jau vairākus gadus ir intensīvi strādājusi, lai izstrādātu gatavo miltu maisījumu receptūras pankūkām, kūkām un maizei, nezaudējot to pozitīvās garšas un izskata īpašības cepšanas gaitā, bet nesaturot pārtikas uzlabotājus.

E vielas nav kaitīgas veselībai, ja ražotājs lieto attiecīgās devās un likumā atļautās. Plašāk par ideju un pārtikas piedevām, no kurām būtu jāizvairās, var iepazīties projekta mājaslapā www.lasipirmsed.lv.

Latvijā

Pēc pelēcīgā novembra sākuma un vidus, pēcsvētku nedēļā esam piedzīvojuši mainīgākus laika apstākļus, tostarp pirmās īsās ziemas epizodes ar sauli un padsmit centrimetru sniegu Kurzemes rietumos un vidienē. Diemžēl vai par laimi jaunnedēļ, kas būs jau novembra pēdējā nedēļa, turpināsies rudenīgi laika apstākļi, pirmdien un otrdien paredzams silts laiks, bet nedēļas vidū un nogalē - visdrīzāk bieži pelēcīgs ar nelieliem plusiem, vēsta meteolapa.lv

Svarīgākais