Ventspils uzņem apgriezienus IT jomā

© Juris Ģigulis

Ventspilī, parakstot sadarbības memorandu par informācijas komunikāciju tehnoloģiju nozares attīstību starp lielākajiem nozares spēlētājiem, pašvaldību un zinātnes pārstāvjiem, atklāta Ziemeļeiropā unikāla programmatūras testēšanas laboratorija – Squalio.

Memorandā ambiciozam mērķim, veidot Ventspili par Baltijas informācijas komunikāciju tehnoloģiju (IKT) galvaspilsētu, vienojās Latvijā vadošais nozares uzņēmums DPA, Latvijas Universitāte, Ventspils pašvaldība, brīvosta, kā arī citi nozares uzņēmumi, arī IBM Latvija. Turklāt sadarbības aizsākumi un ambiciozie plāni jau šobrīd nav palikuši tikai uz papīra. Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā Ventspils brīvostas teritorijā atklāts programmatūras kvalitātes kompetences centrs Squalio, kurā turpmāk tiks nodrošināta Ziemeļeiropā unikāla informācijas komunikāciju tehnoloģiju infrastruktūra programmatūras testēšanai un inovatīvu risinājumu izstrādei Latvijas un Eiropas tirgum.

Kompetences centrā Squalio jau šobrīd investēti pieci miljoni eiro un nodrošinātas vairāk nekā 30 darba vietas – sešiem zinātniekiem un 25 sertificētiem testēšanas speciālistiem. Turklāt tuvākajā laikā plānots darbinieku skaitu pakāpeniski palielināt, izveidojot vismaz 150 darbinieku komandu, stāsta Squalio direktors Sandis Kolomenskis. Par laboratorijas bāzes vietu izvēlēts Ventspils Augsto tehnoloģiju parks, jo tajā pieejama attīstīta infrastruktūra, kas nepieciešama šāda veida darbībai, – arī optiskā kabeļa savienojums starp Ventspili un Skandināviju, kas ierīkots zem Baltijas jūras. Ne mazāka nozīme ir arī faktam, ka Ventspils augstskolā apmāca nozares speciālistus, bet parkā un biznesa inkubatorā strādā kupls skaits IT un elektronikas uzņēmumu. Parakstot memorandu un vērtīgo infrastruktūru veidojot Ventspilī, dots signāls, ka «lietas var notikt ne tikai Rīgā, turklāt parakstītais memorands ir kā piemērs citām pilsētām nākt klajā ar ambicioziem plāniem, ambiciozām idejām», atzīmē S. Kolomenskis. Savukārt Ventspils mērs Aivars Lembergs, parakstot memorandu, atzina, ka mērķis, veidot Ventspili par IT nozares galvaspilsētu, ir liels izaicinājums, kas nākotnē varētu nest ļoti lielu pienesumu pilsētai, jo IKT nozare ir mūsdienu tehnoloģiju revolūcija, tādēļ atliek vēlēt, lai memoranda mērķi tiktu sasniegti un nepaliktu tikai pareizas deklarācijas līmenī.

Latvijā

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli".